Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου 2022

Τι συμβαίνει; Ξαφνικά ευρεία σύσκεψη στην Αθήνα Υπουργείων και Υπηρεσιών Ελλάδας και Κύπρου για τα θέματα των Αγνοουμένων

 Στη σύσκεψη παρέστησαν ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας της Ελλάδος, κ. Νικόλαος Χαρδαλιάς, ο Επίτροπος Προεδρίας της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Φώτης Φωτίου, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, ο Πρέσβης της Κύπρου στην Ελλάδα κ. Κυριάκος Κενεβέζος, εκπρόσωποι των Υπουργείων Εξωτερικών και Άμυνας Ελλάδας και Κύπρου, καθώς και οι Πρόεδροι της Πανελλήνιας Επιτροπής Γονέων και Συγγενών Αδηλώτων Αιχμαλώτων και Αγνοουμένων Κυπριακής Τραγωδίας κα Μαρία Καλμπουρτζή και της Παγκύπριας Οργάνωσης Συγγενών Αδηλώτων, Αιχμαλώτων και Αγνοουμένων κ. Νίκος Σεργίδης. Φωτογραφία υπουργείο Άμυνας Ελλάδος

Πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα, ευρεία σύσκεψη των εμπλεκόμενων αρμοδίων Υπουργείων και Υπηρεσιών Ελλάδας και Κύπρου για θέματα των αγνοουμένων συνεπεία της τουρκικής εισβολής του 1974.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο Επίτροπος Προεδρίας της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Φώτης Φωτίου, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, ο Πρέσβης της Κύπρου στην Ελλάδα κ. Κυριάκος Κενεβέζος, η Διευθύντρια της Διεύθυνσης Κύπρου Α2 του Υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας Πληρεξούσιος Υπουργός Α΄ κ. Δέσποινα Λουρμπάκου, ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Κυπριακού και Τουρκίας του Υπουργείου Εξωτερικών της Κύπρου κ. Σπύρος Αττάς, η Λειτουργός της Διεύθυνσης Κυπριακού & Τουρκίας του Υπουργείου Εξωτερικών της Κύπρου κ. Ελένη Τζιωρτζή και ανώτερα στελέχη των Υπουργείων Εξωτερικών και Άμυνας Ελλάδας και Κύπρου.

Επίσης, παρόντες ήταν εκπρόσωποι της Ελληνοκυπριακής Κοινότητας στη Διερευνητική Επιτροπή για τους Αγνοούμενους, Επιτελείς των αρμόδιων Διευθύνσεων των Υπουργείων Άμυνας Ελλάδας και Κύπρου, του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας, καθώς και οι Πρόεδροι της Πανελλήνιας Επιτροπής Γονέων και Συγγενών Αδηλώτων Αιχμαλώτων και Αγνοουμένων Κυπριακής Τραγωδίας κ. Μαρία Καλμπουρτζή και της Παγκύπριας Οργάνωσης Συγγενών Αδηλώτων, Αιχμαλώτων και Αγνοουμένων κ. Νίκος Σεργίδης.

Κοινή ήταν η διαπίστωση όλων ότι η στασιμότητα που επικρατεί λειτουργεί αρνητικά στην επίτευξη προόδου και στις προσπάθειες επίλυσης του προβλήματος των αγνοουμένων.

Τονίστηκε ότι για να υπάρξει ουσιαστική πρόοδος χρειάζεται παράλληλα η ειλικρινής συνεργασία εκ μέρους της Τουρκίας και ότι η χώρα αυτή θα πρέπει να σεβαστεί τις υποχρεώσεις της που απορρέουν από τις αποφάσεις του ΕΔΑΔ και να αναλάβει τις πολιτικές και ανθρωπιστικές αποφάσεις που απαιτούνται για επίλυση του προβλήματος.

Παρά τις δυσκολίες και τα προβλήματα, στόχος των προσπαθειών μας ήταν και παραμένει η διευκρίνιση της τύχης και του τελευταίου αγνοούμενου μας προς όφελος των δοκιμαζόμενων οικογενειών.

Κατά τη σύσκεψη αποφασίστηκε νέα σειρά μέτρων και πρωτοβουλιών τόσο εντός όσο και εκτός Κύπρου και Ελλάδας που θα αναληφθούν, με στόχο να καμφθεί η τουρκική αδιαλλαξία, καταθέτοντας νέες προτάσεις προσέγγισης μέσα από τα αρμόδια διεθνή φόρα.

Από όλους όσοι έλαβαν μέρος στη σύσκεψη επισημάνθηκε ότι η σωστή επίλυση του προβλήματος των αγνοουμένων αποτελεί χρέος και επιταγή προς τους ήρωες μας και στις οικογένειες τους.

Οι συμμετέχοντες, σε μία παραγωγική συζήτηση, επιβεβαίωσαν τη διαχρονικά εκπεφρασμένη βούληση των δυο αδελφών χωρών, καταθέτοντας νέες προτάσεις προσέγγισης, αξιοποίησης στοιχείων και προσπέλασης εμποδίων, θέτοντας από κοινού χρονοδιαγράμματα, τονίζοντας ότι Ελλάδα και Κύπρος έχουν ιστορικό και ηθικό χρέος έναντι των ηρώων και των οικογενειών τους να επιλύσουν οριστικά αυτό το ιδιαίτερα σημαντικό και ευαίσθητο θέμα.

ΠΗΓΗ hellasjournal

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου