Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου 2022

Το πανεπιστήμιο που πρέπει να είναι πανεπιστήμιο και ο «άφωνος» Τσίπρας

 

Γιάννης Τσαπρούνης

Μήπως «έπεσαν» τα social media; Ξέμεινε από Ιντερνετ η Κουμουνδούρου και δεν μπορούσε να στείλει ανακοίνωση; Ή, μήπως, από κεκτημένη ταχύτητα ο Αλέξης Τσίπρας ασχολείται μόνο με την… επανακρατικοποίηση της ΔΕΗ και τις υποκλοπές;

ΕΧΟΥΝ περάσει σχεδόν 48 ώρες από τη στιγμή που η Αστυνομία συνέλαβε 22 ποινικούς σε γιάφκα στην Πολυτεχνειούπολη του Ζωγράφου. Βρέθηκαν όπλα και ναρκωτικά. Κάποιοι από τους συλληφθέντες «κατοίκους» της φοιτητικής εστίας είναι σεσημασμένοι και καταζητούμενοι. Ανέβαζαν και βίντεο στο Tik Tok με όπλα και χρήματα από τις «δουλειές» τους.

ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ για το κορυφαίο περιστατικό παραβατικότητας μέσα σε πανεπιστημιακό χώρο. Κι όμως, ο λαλίστατος -κατά τα άλλα- Αλέξη Τσίπρας δεν έκανε ούτε μια δήλωση. Δεν έκανε ούτε μια ανάρτηση στο Twitter. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν εξέδωσε ούτε μια ανακοίνωση. Τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ βουβάθηκαν.

ΠΡΙΝ από λίγες ημέρες στη ΔΕΘ, ο Αλέξης Τσίπρας δεσμευόταν για την κατάργηση της πανεπιστημιακής αστυνομίας. Ο ΣΥΡΙΖΑ εις το όνομα της «ελεύθερης διακίνησης ιδεών» στέκεται στο πλάι μπαχαλάκηδων και ποινικών, που διακινούν όπλα και ναρκωτικά μέσα στα πανεπιστήμια. Υπερασπίζονται καταλήψεις δεκαετιών. Στηρίζουν κάποιους που γκρεμίζουν βιβλιοθήκες στο ΑΠΘ ή κρεμάνε ταμπέλες σε πρυτάνεις.

ΔΕΝ ξέρω αν η λύση είναι η πανεπιστημιακή αστυνομία. Πάντως είναι βέβαιο πως δεν είναι το πρόβλημα. Ο ΣΥΡΙΖΑ για μια ακόμη φορά επιχειρεί να αντιστρέψει την πραγματικότητα. Το πρόβλημα είναι πως το πανεπιστήμιο δεν είναι πανεπιστήμιο. Ή, μάλλον, το ζητούμενο είναι το πανεπιστήμιο να γίνει πανεπιστήμιο. Δηλαδή, το αυτονόητο.

ΣΕ καμία άλλη χώρα του κόσμου δεν υπάρχει τέτοια μπαχαλοποίηση σε πανεπιστημιακά ιδρύματα. Μπαίνει ο καθένας και κάνει ό,τι γουστάρει. Νόμος είναι το δίκιο του τραμπούκου και του ποινικού μέσα στα πανεπιστήμια. Οι καθηγητές δεν τολμούν να αντιδράσουν. Οι φοιτητές επιλέγουν να «κλείσουν τα μάτια» και να υποκριθούν πως δεν συμβαίνουν όλα αυτά γύρω τους.

ΤΟ πρόβλημα είναι σοβαρό. Ας το αφήσει… ασχολίαστο ο Αλέξης Τσίπρας. Οι πολίτες κρίνουν. Και σε λίγους μήνες θα ψηφίσουν. Από την άλλη, η κυβέρνηση οφείλει να μην κάνει πίσω, όποιες αντιδράσεις κι αν συναντήσει. Να επιβάλει τη νομιμότητα. Να κάνει το αυτονόητο. Το πανεπιστήμιο να είναι πανεπιστήμιο.

ΠΗΓΗ https://eleftherostypos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου