Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου 2022

Τα F-16 Viper έφθασαν Τανάγρα και ο ΑΓΕΕΘΑ Φλώρος διαμηνύει: Να το σκεφτεί καλά όποιος θέλει να προκαλέσει την τύχη του

 

Πιλότος κοιτάζει το κόκπιτ σε F-16 Viper κατά τη διάρκεια της τελετής παραλαβής των 2 πρώτων αεροσκαφών F-16 Viper στην Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία (ΕΑΒ), στην Τανάγρα, τη Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου 2022. ΑΠΕ- ΜΠΕ, ΚΩΣΤΑΣ ΤΣΙΡΩΝΗΣ

Tο μεσημέρι της Δευτέρας, η Πολεμική Αεροπορία παρέλαβε επίσημα στις εγκαταστάσεις τις Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας στην Τανάγρα τα δύο πρώτα Viper από τα συνολικά 83 μαχητικά που θα εκσυγχρονιστούν.


 Το πρόγραμμα αναβάθμισης αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2027.

Το επόμενο διάστημα αναμένεται να φτάσει στην Ελλάδα και το πρωτότυπο Ελληνικό F-16 Viper.

ΤΑΝΑΓΡΑ ΤΕΛΕΤΗ ΠΑΡΑΛΑΒΗΣ ΤΩΝ 2 ΠΡΩΤΩΝ ΑΕΡΟΣΚΑΦΩΝ F-16 VIPER/ΑΠΕ- ΜΠΕ, ΚΩΣΤΑΣ ΤΣΙΡΩΝΗΣ

Αυτό το μαχητικό θα μεταγγίσει σε όλα τα viper το τελειότερο λογισμικό του τύπου Block 70/72. Τότε, η γραμμή παραγωγής της ΕΑΒ θα συνεχίσει την αναβάθμιση των υπολοίπων μέσα από τα δεδομένα που θα φέρει το λεγόμενο και «005» των ΗΠΑ.

Στην Τανάγρα η τελετή παράδοσης έγινε παρουσία του υπουργού Εθνικής Άμυνας Νίκου Παναγιωτόπουλου, της στρατιώτης ηγεσίας αλλά και του Αμερικάνου πρεσβευτή Γιώργου Τσούνη.

«Προάγουμε την ασφάλεια στην ανατολική Μεσόγειο (…) Έναντι οποιουδήποτε επίδοξου αντιπάλου, μας σκεπάζουν τα φτερά της Αεροπορίας» επισήμανε μεταξύ άλλων ο υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος.

«Οποιοσδήποτε επιβουλέας πρέπει να το σκεφτεί αν θα προκαλέσει την τύχη του (…) Οι ουρανοί ήταν, είναι και θα είναι δικοί μας. Να συνεχίσετε να κάνετε αυτό που πρέπει», σημείωσε από την πλευρά του ο Α/ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνος Φλώρος.

Οπως σημείωνε σε ρεπορτάζ της η Hellas Journal «Τα «αστέρια» της 343 Μοίρας είναι οι πρώτοι που θα κρατήσουν τα stick των αναβαθμισμένων F-16 Viper. Το 2022 και το 2023 αποτελούν χρονιές ορόσημο για την 343 διότι ουσιαστικά αυτό το διάστημα η μοίρα θα ενσωματώσει τα πρώτα F-16 Viper, ενώ οι επόμενες που θα συνεχίσουν να παραλαμβάνουν από την ΕΑΒ αεροσκάφη, είναι η 340 Μοίρα «Αλεπού», η 337 Μοίρα «Φάντασμα» και τελευταίες οι μοίρες του Αράξου, 335 «Τίγρης» & 336 «Όλυμπος».

Η άφιξη του πρωτότυπου «005» της 335 Μοίρας «Τίγρης» από τις ΗΠΑ, που έχει καθυστερήσει ελαφρώς, θα φέρει το τελευταίο λογισμικό, το οποίο θα «μεταγγιστεί» με συνοπτικές διαδικασίες στα υφιστάμενα Viper made in Greece που αναβαθμίστηκαν από τα Ελληνικά χέρια των εργαζόμενων στην ΕΑΒ, σε συνδυασμό με τους τεχνικούς και την διαρκή επίβλεψη της Lockheed Martin.

Όπως σημειώνεται από στρατιωτικές πηγές, με την άφιξη των δυο πρώτων Viper στην 343 Μοίρα θα χρειαστούν λίγες ώρες πτήσεων για την εξοικείωση στα νέα δεδομένα που φέρνει η «οχιά» στη δυναμική της Πολεμικής Αεροπορίας.

Η αναβάθμιση της μαχητικής ισχύος είναι τέτοια που οι ιπτάμενοι δεν διστάζουν να χαρακτηρίσουν το F-16 ως κάτι το εντελώς διαφορετικό απ’ ότι έχουν ως τώρα στα χέρια τους».

  • Θα ακολουθήσει εκτενές και λεπτομερειακό ρεπορτάζ της HJ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου