Κυριακή 16 Οκτωβρίου 2022

Ρωσία: Μεταφορείς πυρηνικών «παίρνουν θέσεις» από την Βόρεια Θάλασσα μέχρι τον Ειρηνικό

 

Δύο από τα νεότερα πυρηνικά υποβρύχια της Ρωσίας ολοκλήρωσαν ένα ταξίδι 5.500 ναυτικών μιλίων από την θάλασσα του Μπάρεντς στον Ειρηνικό κάτω από τον πάγο της Αρκτικής, ενώ τέσσερα στρατηγικά βομβαρδιστικά Tu-160 και τρία Tu-95 στάθευμσαν στην αεροπορική βάση Ολενεγκόρσκ (Olenegorsk) στη χερσόνησο Κόλα.

Τα δύο υποβρύχια «Novosibirsk» και «Knyaz Oleg » βρέθηκαν από την Βόρεια Θάλασσα όπου πραγματοποίησαν δοκιμές, στον στόλο του Ειρηνικού για να ενδυναμώσουν την ισχύ των υποβρυχίων δυνάμεων στη ρωσική Άπω Ανατολή. Το «Knyaz Oleg» της κλάσης Borey μεταφέρει 16 βαλλιστικούς πυρηνικούς πυραύλους, ενώ το «Novosibirsk» είναι οπλισμένο με μερικούς από τους πιο σύγχρονους πυραύλους κρουζ μεγάλου βεληνεκούς του ναυτικού.

Και τα δύο υποβρύχια συμμετείχαν στη ναυτική άσκηση Umka-2022 που πραγματοποιήθηκε στη Θάλασσα Τσούκι τον Σεπτέμβριο. 

Αυτή την στιγμή υπάρχουν τώρα τρία υποβρύχια βαλλιστικών πυραύλων κλάσης Borei σε ενεργή υπηρεσία με τον Στόλο του Ειρηνικού. Το « Novosibirsk » είναι το πρώτο υποβρύχιο πολλαπλών χρήσεων κατηγορίας Yasen 4ης γενιάς που αναπτύσσεται στον Ειρηνικό.

Στρατηγικά βομβαρδιστικά στα σύνορα με την Νορβηγία

Η αεροπορική βάση στην κλειστή πόλη Ολενεγκόρσκ (Olenegorsk) φιλοξενεί συνήθως έναν στόλο βομβαρδιστικών Tu-22 και MiG-31. Έχοντας τον μεγαλύτερο διάδρομο προσγείωσης μεταξύ και των τεσσάρων λειτουργικών στρατιωτικών αεροδρομίων στη χερσόνησο Κόλα, τον καθιστά ικανό να φιλοξενήσει τα πολύ μεγαλύτερα πυρηνικά αεροσκάφη Tu-95 και Tu-160.

Ο διάδρομος είναι 3.500 μέτρα και μια από τις κεντρικές αποθήκες της Ρωσίας για πυρηνικές κεφαλές βρίσκεται κοντά στο αεροδρόμιο

Μια πρώτη δορυφορική εικόνα που αποκαλύπτει τέσσερα αεροσκάφη Tu-160 τραβήχτηκε στις 21 Αυγούστου από την ισραηλινή εταιρεία πληροφοριών ImageSat International , λίγες μόνο μέρες αφότου ο Βόρειος Στόλος ξεκίνησε μια μεγαλύτερη ναυτική άσκηση στη Θάλασσα του Μπάρεντς. 

Η εκ νέου ανάπτυξη των στρατηγικών βομβαρδιστικών από την αεροπορική βάση Ένγκελς στο Σαράτοφ στο Ολενεγκόρσκ, 1.000 χλμ. προς τα βόρεια, γίνεται εν μέσω των επανειλημμένων πυρηνικών απειλών του Βλαντιμίρ Πούτιν.

Η Katarzyna Zysk, καθηγήτρια διεθνών σχέσεων στο Νορβηγικό Ινστιτούτο Αμυντικών Σπουδών, ανέφερε στο Barents Observer ότι η αποστολή τέτοιων βαρέων βομβαρδιστικών βόρεια «είναι σίγουρα ένα σημάδι». 

«Δεν συνδέεται απαραίτητα με τον πόλεμο στην Ουκρανία», σημείωσε, υπογραμμίζοντας τον σημαντικό ρόλο της Αρκτικής στην πυρηνική αποτροπή της Ρωσίας. Οι περιπολίες εκτός του ρωσικού εναέριου χώρου με βομβαρδιστικά Tu-95 και Tu-160 ξεκίνησαν εκ νέου από τη Μόσχα το 2008 μετά από σχεδόν δύο δεκαετίες παύσης στη μεταψυχροπολεμική περίοδο. 

Ο καθηγητής Zysk λέει ότι η ανάπτυξη και η διασπορά των στρατηγικών βομβαρδιστικών στην αεροπορική βάση Olenegorsk έχει συμβεί στο παρελθόν. 

«Ως εκ τούτου, αυτό δεν φαίνεται να είναι ένα ασυνήθιστο επιχειρησιακό μοτίβο. Ωστόσο, η ερμηνεία εξαρτάται επίσης από το στρατιωτικό-πολιτικό πλαίσιο, το οποίο αυτή τη στιγμή είναι πυκνό σε εικασίες, που τροφοδοτούνται από τις κλιμακούμενες απειλές του Πούτιν, σχετικά με την πιθανή πυρηνική χρήση καθώς η Ουκρανία συνεχίζει τις προόδους της», σημειώνει η Katarzyna Zysk.

Ωστόσο, υπογραμμίζει, «η επιχείρηση δεν φαίνεται να συνδυάζεται με άλλες ασυνήθιστες κινήσεις ούτε να υποστηρίζεται από τη ρητορική»

Με την απογείωση από τη χερσόνησο Κόλα, οι αεροπορικές δυνάμεις του ΝΑΤΟ θα έχουν μικρότερο χρόνο προειδοποίησης για να αναχαιτήσουν το στρατηγικό βομβαρδιστικό της Ρωσίας στον διεθνή εναέριο χώρο σε σύγκριση με όταν πετούν βόρεια από την αεροπορική βάση Ένγκελς νοτιοανατολικά της Μόσχας. 

ΠΗΓΗ https://www.viadiplomacy.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου