Κυριακή 16 Οκτωβρίου 2022

Ευθεία απειλή Gazprom: Διακοπή παροχής φυσικού αερίου σε περίπτωση πλαφόν

 

Ο διευθύνων σύμβουλος της Gazprom Αλεξέι Μίλερ ξεκαθάρισε την Κυριακή (16/10) ότι τα σχέδια επιβολής πλαφόν στην τιμή των εξαγωγών ρωσικού φυσικού αερίου θα προκαλούσαν διακοπή των προμηθειών, απηχώντας μια παρόμοια απειλή από τον πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν.

Η σύγκρουση στην Ουκρανία ώθησε τους πελάτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης να μειώσουν τις αγορές ρωσικής ενέργειας, ενώ η G7 και η ΕΕ προσπαθούν να επιβάλουν ανώτατο όριο τιμών στο ρωσικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο.

«Μια τέτοια μονόπλευρη απόφαση αποτελεί φυσικά παραβίαση των υφιστάμενων συμβάσεων, που θα οδηγούσε σε τερματισμό των προμηθειών», είπε ο Μίλερ σε σχόλια που μεταδόθηκαν στην κρατική τηλεόραση.

Ο Πούτιν απείλησε τον περασμένο μήνα ότι θα διακόψει τον ενεργειακό εφοδιασμό εάν επιβληθούν πλαφόν τιμών, προειδοποιώντας τη Δύση ότι θα «παγώσει» όπως η ουρά του λύκου σε ένα διάσημο ρωσικό παραμύθι.

Όπως επισημαίνει το Reuters, η περικοπή των προμηθειών από τη Ρωσία, τον δεύτερο μεγαλύτερο εξαγωγέα πετρελαίου στον κόσμο μετά τη Σαουδική Αραβία και τον κορυφαίο εξαγωγέα φυσικού αερίου στον κόσμο, θα ταράξει τις παγκόσμιες αγορές ενέργειας, αφήνοντας την παγκόσμια οικονομία αντιμέτωπη με ακόμη υψηλότερες τιμές ενέργειας.



Πηγή: Reporter.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου