Κυριακή 16 Οκτωβρίου 2022

Υπερόπλο BMP-1: Το “μεγάλο κανόνι των 75 χλστ.”, τα Marder και το… “άχρηστο” 50άρι

 

«Όπως φαίνεται, δεν υπάρχει καμιά διαφορά αν το εκρηκτικό βλήμα των 75 χιλ. και βεληνεκές 4500 μ. των ΒΜΡ1 αντικατασταθεί με βολίδα των 12,7 χιλ., δηλαδή την κοινή σφαίρα, με βεληνεκές 1100 μέτρα. Επίσης, τα που «είχαν προβλήματα συντήρησης στα νησιά» κατά το Υπουργείο, δεν είχαν κανένα πρόβλημα να επισκευαστούν άμεσα και να καταστούν πλήρως επιχειρησιακά προκειμένου να αποσταλούν στην Ουκρανία…».

Τα παραπάνω σοφά αναφέρει ανακοίνωση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης που αύριο θα μπορούσε να είναι και πάλι κυβέρνηση. Κάποιος ειδήμων εκ των αξίων συνεργατών υποθέτουμε βοήθησε στην σύνταξη της εν λόγω ανακοίνωσης. Μόνο έτσι μπορεί να εξηγηθεί τόση σοφία συσσωρευμένη σε τόσο λίγες λέξεις. Πραγματικά η εμμονή του ΣΥΡΙΖΑ με τα ΒMP-1 δεν έχει λογική εξήγηση πέραν της αντιπολίτευσης με κάθε μέσο, τρόπο και σκοπό.

Βέβαια ενθυμούμεθα τηλεοπτικές εκπομπές να αναφέρουν ακριβώς τα ίδια πριν κάμποσες εβδομάδες. Μάλιστα και εκεί μιλούσαν για πυροβόλο των 75 χλστ. αν δεν μας απατά, λόγω ηλικίας, η μνήμη μας.  Χονδρικά, βάση της επιχειρηματολογίας ήτανότι στο BMP-1 κρέμεται η άμυνα των νησιών και χωρίς αυτά είμαστε να μας κλαίνε οι σαρδέλες του Αιγαίου! Ρε παιδιά, πολύ δεν τράβηξε το αστείο αυτό;

Για τα δε Marder, άκουσον-άκουσον, οι… άθλιοι σημερινοί τα στέλνουν στον Έβρο, όπου αν γίνει σύγκρουση, θα γίνει αγώνας ελιγμών αντί να τα αχρηστεύσει στα νησιά και στέλνει M-113 με 50άρια πολυβόλα… Η ιστορία θα γράψει για αυτή την απαρχή της νέας Μικρασιατικής Καταστροφής που θα οφείλεται αποκλειστικά στην απόσυρση του ισχυρότερου όπλου του Ελληνικού Στρατού από τα νησιά μας…

Γι’ αυτό μάλλον οι Τούρκοι διαμαρτύρονται και αυτοί που αποσύρουμε τα υπερόπλα και στέλνουμε μπακατέλες. Λεβέντης “και περήφανος” -που έλεγαν προσφάτως κάτι άλλα τζιμάνια- λαός οι Τούρκοι δεν θέλουν ευκολάκια. Λατρεμένοι σύντροφοι του ΣΥΡΙΖΑ, έχει τόσα πολλά που θα μπορούσε κανείς να καταλογίσει, διατηρώντας παράλληλα και τη σοβαρότητά του. Εκτός εάν η ευαισθησία στους “γεωπολιτικούς χειρισμούς” των εξοπλιστικών είναι ασθένεια που έχει λήξει οριζόντια το πολιτικό σύστημα.

Όμως, πριν πάμε στην υψηλή πολιτική επιτρέψτε να δούμε μερικές λεπτομέρειες άκρως μιλιταριστικές και ιμπεριαλιστικές: Αρχικά, το BMP ΔΕΝ έχει πυροβόλο των 75 χλστ., αλλά ένα χαμηλής πίεσης, λειόκαννο πυροβόλο 2A28 Grom των 73 χλστ. σχεδίασης της δεκαετίας του 1960. Επειδή είναι πολύ βασικό να κάνεις λάθος ακόμα και στο διαμέτρημα, το πιάσαμε αυτό;

Η ταχύτητα εξόδου βλήματος με το βλήμα HEAT, το εκρηκτικό που αναφέρετε, είναι μόλις 400 μ. το δευτερόλεπτο, δηλαδή μικρότερο από ένα μονόβολο κυνηγητικό τυφέκιο. Το πυροβόλο προέρχεται από το σοβιετικό ΠΑΟ (πυροβόλο άνευ οπισθοδρομήσεως) SPG-9 του αυτού διαμετρήματος και έχει κλισιοσκόπιο στα 1.300 μ.

Με το βλήμα αυτό το πυροβόλο έχει μέγιστο βεληνεκές 4,5 χλμ. ενώ με άλλα βλήματα το βεληνεκές είναι περί τα 1.300 μέτρα. Φυσικά βολή με το εν λόγω πυροβόλο στο μέγιστο βεληνεκές ισοδυναμεί με τις βολές του πράκτορος ΘΒ στον Γάμο του Καραγκιόζη. Λεπτομέρειες για τα στελέχη του κόμματος του λαού, θα μου πείτε.

Στα 4,500 μ. το εν λόγω πυροβόλο εκτελεί έμμεση βολή μόνο, για να μην μπερδευόμαστε. Στην πραγματικότητα το αποτελεσματικό βεληνεκές του πυροβόλου είναι κάτω των 1.000 μ. Μπορεί να εκτελέσει άμεση βολή σε απόσταση κάτω των 800 μ. Δεν βάλλει εν κινήσει και το αυτόματο σύστημα τροφοδοσίας είναι αναξιόπιστο. Το πυροβόλο των ΒΜP-1 δεν είναι και το πλέον λειτουργικό και δεν βάλλει το βλήμα που θα διαλύσει τα τουρκικά ταχέα σκάφη διότι απλούστατα δεν θα προλαβαίνει να τα σκοπεύσει, ούτε καν τις αποβατικές ακάτους.

Το πυροβόλο είναι βιδωμένο στο κλείστρο. Αξιωματικοί και στρατιώτες που είχαν την ατυχία να χρησιμοποιήσουν BMP-1 σπάνια, εκτελούσαν έστω και εκπαιδευτικές βολές με το χαμηλής πίεσης «υπερπυροβόλο» των 73 χλστ. των BMP διότι κινδύνευαν αυτοί περισσότερο από τους στόχους. Η δε ταχυβολία του υπολογίζεται σε 6 βολές ανά λεπτό. 

Έναντι ταχέων σκαφών δεν απαιτούνται τα κανόνια των 18,1 in του Yamato για να τα βυθίσεις. Φυσικά παραβλέπουμε ότι τα ελληνικά BMP-1 δεν διέθεταν σύγχρονα σκοπευτικά και οπτικά με ό,τι αυτό συνεπάγεται, αφού τα τελευταία 30 περίπου χρόνια που βρίσκεται σε υπηρεσία, καμία κυβέρνηση, συμπεριλαμβανομένης και του ΣΥΡΙΖΑ, δεν διέθεσε πιστώσεις ούτε για στοιχειώδη, επιλεκτικό εκσυγχρονισμό. Τη νύχτα δε, εξαιρετικά δύσκολα θα μπορούσαν να δουν στόχο. Εκτός αν ο ΣΥΡΙΖΑ έχει κανονίσει με τον Ερντογάν να μας επιτεθεί μετά το πρωινό… για να βλέπουμε καλύτερα.

Όσον αφορά την θωράκιση φέρει την μέγιστη – 33 χλστ. στο ασπίδιο του πυροβόλου. Ο πύργος έχει μέγιστη θωράκιση 23 χλστ. εμπρός και 13 χλστ. πίσω. Το σκάφος έχει μέγιστη θωράκιση 19 χλστ. εμπρός, μέγιστη πλευρική θωράκιση 18 χλστ. και μέγιστη οπίσθια θωράκιση 16 χλστ. Δηλαδή ανύπαρκτη. Με απλά λόγια ένα ισχυρό τυφέκιο των 12,7 χλστ. Barrett, μπορεί να του κάνει ζημιά. Το Μ-113 έχει μέγιστη θωράκιση 44 χλστ. και αν τόσα χρόνια είχε κάποιος κάνει τον κόπο να τα εκσυγχρονίσει θα ήταν εξαιρετικά χρήσιμα. Οι Τούρκοι το έκαναν για πολλά από τα M-113 τους.

Για να δούμε όμως κι αυτό το «άχρηστο» πολυβόλο των Μ-113. To αειθαλές 50άρι, το Browning των 12,7 χλστ. έχει ταχυβολία από 750 – 1.300 βολές ανά λεπτό, ανάλογα με την έκδοση και φυσικά δεν έχει βεληνεκές 1.100 μ. όπως διατείνονται οι σύντροφοι, ούτε βάλλει «απλή σφαίρα». Οι «απλές σφαίρες» δεν έχουν διαμέτρημα 12,7 χλστ. Το λεγόμενο stopping power (τη συγγνώμη μας στην ηγεσία για τα αγγλικά) της βολίδας των 12,7 δεν έχει καμία απολύτως σχέση με τις βολίδες των 5,56 ή των 7,62 χλστ. που είναι τα κοινά διαμετρήματα τυφεκίων στην Δύση, οι “απλές σφαίρες”.

Το μέγιστο βεληνεκές του φτάνει τα 7.400 μέτρα για επισκηπτική βολή (πάλι σας βάζουμε δύσκολα). Το αποτελεσματικό βεληνεκές του είναι 1.800 μ. Προφανώς δεν είναι πυροβόλο αλλά εναντίον ταχέως κινούμενων στόχων είναι σαφώς πιο αποτελεσματικό. Παρόλα αυτά το 50άρι είναι τόσο «άχρηστο» που παραμένει σε υπηρεσία και παραγωγή από το 1933 μέχρι σήμερα.

Προφανώς δεν έχετε πληροφορηθεί ότι αειθαλές 50άρι, υπάρχουν πυρομαχικά όπως παραδείγματος χάριν τα SLAP (Saboted Light Armor Piercing : Διατρητικό Ελαφρού Θώρακα με Περίβλημα) που με αρχική ταχύτητα που ξεπερνά τα 1.150 μέτρα ανά δευτερόλεπτο επιτυγχάνουν διάτρηση που ανέρχεται σε 34 χιλ. RHA (σφυρήλατου ομοιογενούς χάλυβα), ενώ στα 1.500 μέτρα ξεπερνά τα 20 χιλ. RHA. Αλήθεια το χαμηλής πίεσης 73άρι του BMP που χρησιμοποιήθηκε ξανά;

Από την άλλη, για να ξεκαθαρίσουμε κάτι, τα ΤΟΜΑ και τα ΤΟΜΠ ΔΕΝ είναι σταθερά πυροβολεία. Είναι οχήματα ελιγμού. Πολλάκις έχουμε, στο DP, αναφερθεί στις ανεπάρκειες των Μ-113, ωστόσο για τα νησιά είναι λύση, μέχρι τουλάχιστον να έρθει κάτι καλύτερο, ειδικά σε συνδυασμό με τα M-1117.Και λύσεις σοβαρής ενίσχυσης της θωράκισης υπάρχουν. Δεν εμπίπτουν όμως στα πεδία των περίπλοκων… γεωπολιτικών χειρισμών των εξοπλιστικών που λατρεύουν οι πολιτικοί μας, οπότε δύσκολα θα ασχοληθεί κανείς.

Στον Έβρο, σύντροφοι σοφοί, Marder χρειάζονται και γενικώς ένα σύγχρονο ΤΟΜΑ και ό,τι καλύτερο υπάρχει γιατί το μηχανοκίνητο πεζικό του Έβρου θα κινηθεί παράλληλα με τα άρματα μάχης είτε ελισσόμενα αμυντικά, είτε εφορμώντας επιθετικά βάσει του παλαιού καλού και αποτελεσματικού δόγματος τεθωρακισμένης εφόδου που ισχύει από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και μετά.

Διότι, συγνώμη που θα σας στεναχωρήσουμε, αλλά ως γνήσια κατακάθια του ιμπεριαλισμού, οφείλουμε, αν οι Τούρκοι επιτεθούν οπουδήποτε, να αντεπιτεθούμε στον Έβρο με τη μέγιστη δυνατή ισχύ και να προελάσουμε στον κάμπο της Ανατολικής Θράκης… απειλώντας σημαντικούς κατοικημένους τόπους έστω και μόνο ως αντιπερισπασμό.

Ξέρετε οι Ισραηλινοί, αυτοί που τους χαρακτηρίζετε δολοφόνους των… ηρώων της ισλαμιστικής Χαμάς, των κολλητών του Ερντογάν και πηγαίνατε και σε πορείες υπέρ τους, αυτό έκαναν και κατέστρεψαν δυνάμεις συντριπτικά υπέρτερες αριθμητικά, αξιοποιώντας την ποιότητα έναντι της ποσότητας.

Τα BMP-1 μόνο πανάκεια δεν αποτελούν. Είναι παλιά, μη εκσυγχρονισμένα, μη λειτουργικά ΤΟΜΑ σχεδίασης της δεκαετίας του 1960. Τα Μ-113 δεν είναι ΤΟΜΑ, είναι ΤΟΜΠ και στον ρόλο αυτόν μπορούν να ανταποκριθούν. Καλό θα ήταν να έχουμε μόνο ΤΟΜΑ και σύγχρονα μάλιστα παντού, σε Έβρο και νησιά. Αυτό επιθυμούν ΓΕΕΘΑ και ΓΕΣ όμως κοστίζει πολύ. Άρα βήμα-βήμα θα πάμε.

Καταληκτικά, προκαλεί αρνητική εντύπωση το να μην γνωρίζετε καν σωστά το διαμέτρημα του πυροβόλου του οχήματος που με τόσο ζήλο προασπίζετε. Και να μην βρίσκεται ένας συνεργαζόμενος εν αποστρατεία αξιωματικός να διορθώσει τις ανακοινώσει; Να σας πει και για τη διαφορά διαμετρήματος τυφεκίων και πολυβόλων

Να σημειώσουμε, τέλος, ότι οι Ουκρανοί πολεμούν με την Ρωσία. Δεν έχουν την πολυτέλεια να επιλέγουν και επίσης χρειάζονται συστήματα που γνωρίζουν να χρησιμοποιούν. Υπήρξαν βέβαια φωνές διαμαρτυρίας που ζητούσαν απευθείας τα Marder… και αντί αρμάτων Τ-72 θέλουν Leopard! Παίρνουν όμως εξ ανάγκης ό,τι τους δοθεί, κυριολεκτικά. Διότι τα άλλα δεν τους τα δίνουν. Μπορεί στις διακηρύξεις να τους στηρίζουν οι πάντες, όχι όμως σε βάρος της αμυντικής βιομηχανίας που ξέρει από διαπραγματεύσεις…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου