Πέμπτη 13 Οκτωβρίου 2022

Συνάντηση Πούτιν - Ερντογάν: Θέλουμε να κάνουμε την Τουρκία το μεγαλύτερο κέντρο φυσικού αερίου στον κόσμο

 

Ο Πούτιν βλέπει την Τουρκία ως την "πιο αξιόπιστη διαδρομή για το ρωσικό φυσικό" - Η συνάντηση των δύο προέδρων στην Αστάνα.

Για την ανάδειξη της Τουρκίας ως "τον πιο αξιόπιστο ενεργειακό κόμβο" για το ρωσικό φυσικό αέριο μίλησε ο Βλαντιμίρ Πούτιν στη συνάντησή του με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σήμερα στην πρωτεύουσα του Καζακστάν, Αστάνα.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν είπε στον Τούρκο ομόλογό του Ταγίπ Ερντογάν ότι η Τουρκία είναι η πιο αξιόπιστη οδός για την παράδοση φυσικού αερίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση και πρότεινε να κατασκευαστεί εκεί, όπως αποκαλούσε, κόμβος ανεφοδιασμού.

Στις δηλώσεις του, ο Ρώσος πρόεδρος αναφέρθηκε στον αυξανόμενο όγκο των εμπορικών συναλλαγών της Ρωσίας:

"Όλες οι συμφωνίες που έγιναν τον Αύγουστο εκπληρώνονται. Οι αρμόδιοι υπουργοί εκπληρώνουν όλους τους στόχους που έχουν τεθεί. Πραγματοποιούνται μελέτες τόσο για την επενδυτική διαδικασία όσο και για την κατασκευή του πυρηνικού εργοστασίου Άκουγιου. Επί του παρόντος, 22.000 άνθρωποι εργάζονται στον τομέα αυτό. Στόχος μας είναι να φέρουμε το πρώτο καύσιμο τον Μάιο του επόμενου έτους, οπότε θα εισέλθουμε σε μια νέα φάση. Η Τουρκία έχει γίνει η ασφαλέστερη διαδρομή. Στόχος μας είναι να χρησιμοποιήσουμε τον αγωγό φυσικού αερίου που περνά από την Τουρκία πιο εντατικά. Ο όγκος των εμπορικών μας συναλλαγών αυξάνεται. Συνεχίζουμε να εργαζόμαστε για άλλα θέματα. Θέλουμε να κάνουμε την Τουρκία το μεγαλύτερο κέντρο φυσικού αερίου στον κόσμο".

Γιατί το προτείνει ο Πούτιν: Θέλει να έχει ρυθμιστικό ρόλο στη διαμόρφωση των τιμών

Σε αυτή τη συγκυρία, η Ρωσία προσπαθεί να διατηρήσει την ενεργειακή της μόχλευση στην Ευρώπη, ενώ την ίδια ώρα ανακατευθύνει τις προμήθειες μακριά από τους αγωγούς φυσικού αερίου Nord Stream 1 και 2 στη Βαλτική, που υπέστησαν ζημιές από εκρήξεις τον περασμένο μήνα. Σημειώνεται ότι για τις εκρήξεις βρίσκεται σε εξέλιξη έρευνα για την οποία ο Πούτιν καταγγέλει ότι δεν έχει συμπεριληφθεί η Ρωσία.

Συνάντηση Πούτιν - Ερντογάν: Θέλουμε να κάνουμε την Τουρκία το μεγαλύτερο κέντρο φυσικού αερίου στον κόσμο

"Κατά τη διάρκεια των εργασιών αυτού του κόμβου, που θα μπορούσαμε να δημιουργήσουμε μαζί, φυσικά, θα ήταν επίσης μια πλατφόρμα όχι μόνο για προμήθειες, αλλά και για τον καθορισμό της τιμής, γιατί αυτό είναι ένα πολύ σημαντικό ζήτημα - το θέμα της τιμολόγησης ", είπε ο Πούτιν στον Ερντογάν σε μια συνάντηση στο Καζακστάν.

"Σήμερα, αυτές οι τιμές είναι υψηλές· θα μπορούσαμε εύκολα να τις ρυθμίσουμε σε κανονικό επίπεδο αγοράς, χωρίς πολιτικές προεκτάσεις".

turkstream

Για πρώτη φορά, ο Πούτιν παρουσίασε αυτή του την πρόταση πριν ένα 24ωρο μιλώντας σε ενεργειακό φόρουμ στη Μόσχα όπου είπε ότι η Ρωσία θα μπορούσε να δημιουργήσει έναν σημαντικό κόμβο φυσικού αερίου στην Τουρκία ανακατευθύνοντας τις προμήθειες που προορίζονται για τους κατεστραμμένους υποθαλάσσιους αγωγούς Nord Stream. Οι σουηδικές και οι δανικές αρχές ερευνούν τις εκρήξεις ως πράξεις δολιοφθοράς, αλλά δεν έχουν πει ακόμη ποιος πιστεύουν ότι ευθύνεται.

Ουδέν σχόλιο από τον Ερντογάν

Όπως σημειώνει το πρακτορείο Reuters, στη συνομιλία μεταξύ των δύο ανδρών μπροστά στις κάμερες, ο Τούρκος πρόεδρος δεν σχολίασε τις προτάσεις του Πούτιν.

Αντιθέτως, στάθηκε στην τουρκική επιτυχία που μαζί με τα Ηνωμένα Έθνη, οδήγησε στην επανέναρξη των εμπορικών εξαγωγών ουκρανικών σιτηρών από λιμάνια στη Μαύρη Θάλασσα που είχε αποκλείσει η Ρωσία.

Ο Πούτιν επανέλαβε ότι οι ρωσικές εξαγωγές σιτηρών και λιπασμάτων, αν και δεν βρίσκονται στο στόχαστρο των δυτικών κυρώσεωνάμεσα τις δυτικές κυρώσεις, παρεμποδίζονται από προβλήματα πρόσβασης σε ξένα λιμάνια και δυσκολίες στην απόκτηση ναυτιλιακής ασφάλισης.

Ο Ερντογάν είπε απευθυνόμενος στον Πούτιν: "Είμαστε αποφασισμένοι να ενισχύσουμε και να συνεχίσουμε τις εξαγωγές σιτηρών στο πλαίσιο της συμφωνίας της Κωνσταντινούπολης και τη μεταφορά ρωσικών σιτηρών και λιπασμάτων σε λιγότερο ανεπτυγμένες χώρες μέσω Τουρκίας".

ΠΗΓΗ https://www.thetoc.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου