Πέμπτη 13 Οκτωβρίου 2022

Τουρκία: Τρίβει τα χέρια της με τη δράση των ΜΚΟ στο Αιγαίο - Το βεβαρημένο παρελθόν της Aegean Boat Report

 

Μανόλης Γαλάνης

Η ΜΚΟ Aegean Boat Report φαίνεται πως αποτελεί δεκανίκι των Τούρκων και παίζει το άθλιο παιχνίδι της προπαγάνδας της Αγκυρας για το μεταναστευτικό και το καθεστώς στα ελληνικά νησιά του Αιγαίου

Αποκαλύπτεται μέρα με τη μέρα ο σκοτεινός ρόλος Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων για το μεταναστευτικό, που δρουν στο Αιγαίο, φτάνοντας στο σημείο να κατηγορούν τη χώρα μας για την παρουσία των Ενόπλων Δυνάμεων στα ελληνικά νησιά και για παραβιάσεις των διεθνών συνθηκών. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της «Aegean Boat Report», τη δράση της οποίας παρουσίασε αναλυτικά το Reader, με τη νορβηγική οργάνωση να εγκαλεί προσωπικά τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για τη μεταφορά των αμερικανικών θωρακισμένων οχημάτων M1117 σε Λέσβο και Χίο κάνοντας λόγο για «πρόκληση» και για «παραβίαση της Συνθήκης της Λωζάνης του 1923 και της Συνθήκης Ειρήνης των Παρισίων του 1947».

Η υιοθέτηση της ακραίας τουρκικής προπαγάνδας από την «Aegean Boat Report» όχι μόνο δεν πέρασε απαρατήρητη από την Αγκυρα αλλά φιλοξενείται στην Τουρκική Ραδιοφωνία Τηλεόραση (TRT), τον κρατικό ραδιοτηλεοπτικό φορέα της γείτονα. Στο δημοσίευμα με τον τίτλο, «Νορβηγική MKO για τον εξοπλισμό νησιών στο Αιγαίο», τονίζεται ότι «η Aegean Boat Report απάντησε σε tweet του Μητσοτάκη και στους ισχυρισμούς του Μηταράκη».

Η υιοθέτηση της ακραίας τουρκικής προπαγάνδας φιλοξενείται στην Τουρκική Ραδιοφωνία Τηλεόραση (TRT)

Σύμφωνα με την κρατική ραδιοφωνία-τηλεόραση της Τουρκίας, «η νορβηγική MKO Aegean Boat Report χαρακτήρισε πρόκληση τον εξοπλισμό των νησιών της Ελλάδας στο Αιγαίο αναφέροντας χαρακτηριστικά τα εξής, απαντώντας μέσω Twitter στην ανάρτηση του Ελληνα πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη: "Το γέμισμα των νησιών με αμερικανικό στρατιωτικό εξοπλισμό μπορεί να θεωρηθεί, από κάποιους, ως πρόκληση ειδικά επειδή πρόκειται για παραβίαση της Συνθήκης της Λωζάνης του 1923 και της Συνθήκης Ειρήνης των Παρισίων του 1947"».

Μάλιστα, αναφορά γίνεται και στις αιτιάσεις του υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου Νότη Μηταράκη μετά το συγκεκριμένο tweet της νορβηγικής ΜΚΟ. «Αργότερα, ο Ελληνας υπουργός Μετανάστευσης Νότης Μηταράκης υποστήριξε ότι "η οργάνωση βοηθάει λαθροδιακινητές" και ότι "μπορεί να χρηματοδοτούνται εξ Ανατολών"». Οπως ήταν αναμενόμενο, η θέση της οργάνωσης είναι ότι πρόκειται για ψευδείς ισχυρισμούς. «Είναι αδύνατον να πιστέψεις ότι δεν το ξέρει.

Η σκόπιμη διάδοση ψευδών πληροφοριών είναι ψέμα», ανέφερε η Aegean Boat Report, με την τουρκική ραδιοφωνία-τηλεόραση, «πατώντας» στη στήριξη ενός ανεξάρτητου, υποτίθεται, φορέα, που δραστηριοποιείται στην Ελλάδα και στηλιτεύει τη στρατιωτικοποίηση των νησιών του Αιγαίου, να επαναλαμβάνει το επιθετικό αφήγημα της Αγκυρας: «Το αποστρατιωτικοποιημένο καθεστώς των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου έχει τεθεί υπό εγγύηση με τη Συνθήκη της Λωζάνης του 1923 και τη Συνθήκη Ειρήνης των Παρισίων του 1947. Η Ελλάδα παραβιάζει το διεθνές δίκαιο επιταχύνοντας το τελευταίο διάστημα τον εξοπλισμό των νησιών, με πρόσχημα το δικαίωμα νόμιμης άμυνας».

Πηγή: Reader

Το βεβαρημένο παρελθόν της Aegean Boat Report

Δεν είναι η πρώτη φορά, που δημιουργούνται σοβαρά ερωτήματα για τη δράση της νορβηγικής οργάνωσης με επικεφαλής τον Τόμυ Ολσεν, ο οποίος είχε εργαστεί ως εθελοντής στη Λέσβο μεταξύ 2015 και 2016, πριν προχωρήσει στην ίδρυση του συγκεκριμένου φορέα, που καταγράφει 24 ώρες το 24ωρο κάθε μεταναστευτική κίνηση σε ολόκληρο το Αιγαίο. Εκτός του ότι η «Aegean Boat Report» προ ημερών αποκάλεσε «ηλίθιο» τον Ελληνα υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου για το βίντεο, που δημοσιοποίησε αναφορικά με τις βάναυσες πρακτικές της τουρκικής ακτοφυλακής εις βάρος προσφύγων και μεταναστών, κατηγορεί σε σταθερή βάση τη χώρα μας για χιλιάδες παράνομες επαναπροωθήσεις, που ευθύνονται, όπως ισχυρίζεται, για μεγάλο αριθμό πνιγμών. Βέβαια, όλως τυχαίως, η λαλίστατη κατά τα λοιπά οργάνωση μόνο σε ότι έχει να κάνει με τις ελληνικές αρχές, δε βρίσκει ούτε μία αρνητική κουβέντα να πει για την καταπάτηση εκ μέρους της Τουρκίας όλων των συμφωνιών, που έχει υπογράψει για τη διαχείριση του μεταναστευτικού. Μιας χώρας, που συνεχίζει να χρησιμοποιεί δυστυχισμένους ανθρώπους προωθώντας τους στα ελληνικά νησιά ακόμα σε απαγορευτικές καιρικές συνθήκες με σκοπό να επιτύχει τους αποσταθεροποιητικούς σχεδιασμούς της στην περιοχή μας.

ΠΗΓΗ https://www.reader.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου