Πέμπτη 13 Οκτωβρίου 2022

ΠΑΤΡΙΣ-ΘΡΗΣΚΕΙΑ-ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ

 

Το τρίπτυχο Πατρίς- Θρησκεία- Οικογένεια γύρω απο το οποίο περιστρέφονταν οι ελληνικές κυρίαρχες αξίες ως την πτώση της δικτατορίας έχει καταρρεύσει.
Όπως διατυπωνόταν ήταν αναχρονιστικό.
Το κακό είναι πως δεν αντικαταστάθηκε με κάποιο άλλο τρίπτυχο ή τετράπτυχο. Πιο εκσυγχρονισμένο στην εποχή.
Αποτέλεσμα; Όλα αυτά που βλέπουμε να συμβαίνουν σε κοινωνικό επίπεδο γύρω μας να μας εκπλήσσουν. Γιατί; Χωρίς αξίες και όραμα μπορεί να υπάρχουν και να λειτουργούν κοινωνίες; Τις κοινωνίες κάτι τις συνέχει. Αυτό το κάτι στην Ελλάδα το διαλύσαμε.
Ο άνθρωπος δεν ανακάλυψε τη θρησκεία, μόνο, απο τον φόβο του θανάτου και του άλλου κόσμου στον οποίο θα κριθεί.
Ο Φαραώ ήξερε ότι δεν είναι θεός. Αλλά ο θεός και η θεολογία περί αυτού χρειαζόταν για να κρατά σε μια ισορροπία την κοινωνία. Είναι οι συμβάσεις που αποδεχόμαστε και τις εισάγουμε στην παράδοσή μας.
Όταν καταρρέει ένα αξιακό σύστημα χωρίς να αντικαθίσταται απο άλλο το οποίο να απολαμβάνει κοινής συναίνεσης, τότε τα διαλυτικά φαινόμενα στην κοινωνία είναι επόμενο να συμβούν.
Στην Ελλάδα η αμφισβήτηση της Ταυτότητας αποδόμησε την διάθεση υπεράσπισης της εδαφικής επικράτειας και η έλειψη κοινωνικών κανόνων και αξιών αποδεκτών απο όλους οδηγεί σε φαινόμενα αποσύνθεσης σαν και αυτά που παρακολουθούμε τις τελευταίες ημέρες.
Αν δεν αντικαταστήσουμε το αξιακό σύστημα που κατέρρευσε με ένα νέο, η αποσύνθεση θα οδηγήσει στη διάλυση.
Π.Σ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου