Πέμπτη 20 Απριλίου 2023

Εκκένωση Ελλήνων από το Σουδάν: Η επιχείρηση «ΚΟΣΜΟΣ» του ΓΕΕΘΑ και η στάση Αθήνας

Του Κώστα Αλατζά

Συνεχίζεται η αγωνία για τους δεκάδες Έλληνες του Σουδάν που επιθυμούν να απομακρυνθούν από τη χώρα που σπαράσσεται την τελευταία εβδομάδα από εμφύλιο πόλεμο. Η Αθήνα εκτιμά ότι εξακολουθούν να είναι ακατάλληλες οι συνθήκες για την πραγματοποίηση επιχείρηση απεγκλωβισμού των Ελλήνων στην πρωτεύουσα Χαρτούμ.

Όπως ανέφεραν χθες διπλωματικές πηγές επιδιώκεται συντονισμός των ενεργειών με τα κράτη μέλη που ενδιαφέρονται και εκείνα να απομακρύνουν τους πολίτες τους από την εμπόλεμη ζώνη της αφρικανικής χώρας. Μέχρι στιγμής 80 Έλληνες έχουν δηλώσει ότι επιθυμούν να εγκαταλείψουν το Σουδάν ενώ εκτιμάται ότι υπάρχουν περίπου 1000 Ευρωπαίοι πολίτες που θέλουν να απομακρυνθούν από την αφρικανική χώρα.

Στην παρούσα φάση τόσο στο υπουργείο Εξωτερικών όσο και στο υπουργείο Άμυνας εκτιμούν ότι η κατάσταση στο Χαρτούμ είναι εκρηκτική και απολύτως επισφαλής για τη διεξαγωγή μίας επιχείρησης απεγκλωβισμού.

Το γερμανικό παράδειγμα και η επιχείρηση «ΚΟΣΜΟΣ»

Όπως σημειώνουν, η Γερμανία είχε αποστείλει 3 μεταγωγικά αεροσκάφη τύπου Α400Μ για την απομάκρυνση 150 πολιτών της από το Σουδάν, αλλά επέστρεψαν εκτάκτως και προσγειώθηκαν χθες το μεσημέρι στο Ηράκλειο Κρήτης, καθώς εκρίθη αδύνατη η προσέγγιση στο Χαρτούμ.

Στο ΓΕΕΘΑ πάντως βρίσκονται σε πλήρη ετοιμότητα για την εφαρμογή του επιχειρησιακού σχεδίου «ΚΟΣΜΟΣ» ωστόσο, όπως πληροφορείται το OnAlert ακόμη δεν έχει ζητηθεί η ενεργοποίησή του από το υπουργείο Εξωτερικών. Το «ΚΟΣΜΟΣ» είναι το απόρρητο σχέδιο των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων που προβλέπει τον εντοπισμό και τη διάσωση εγκλωβισμένων ατόμων σε εμπόλεμη ή εχθρική ζώνη.

Υπενθυμίζεται ότι η Μονάδα Διαχείρισης Κρίσης του υπουργείου Εξωτερικών, μέσω της πρεσβείας στο Κάιρο, είναι σε διαρκή επαφή με την αντιπροσωπεία της ΕΕ στο Χαρτούμ και τον Διεθνή Ερυθρό Σταυρό για την παροχή ιατροφαρμακευτικής βοήθειας στους δύο Έλληνες τραυματίες που βρίσκονται από το Μεγάλο Σάββατο σε νοσοκομείο στη σουδανική πρωτεύουσα.

Φωτογραφίες Reuters

ΠΗΓΗ onalert

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου