Πέμπτη 20 Απριλίου 2023

Τα ελληνικά S-70 αποκτούν νέους αισθητήρες από το Ισραήλ

Η TAMAM θυγατρική της Ισραηλινής Αεροδιαστημικής Βιομηχανίας (IAI) κέρδισε τον διαγωνισμό του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού για απροσδιόριστο αριθμό πυργίσκων αναγνώρισης και στόχευσης μεγάλης εμβέλειας, πολλαπλών αισθητήρων MOSP3000-HD.

Με αυτά θα εξοπλίσουν τουλάχιστον έξι (6) από τα υπάρχοντα οκτώ (8) ελικόπτερα S-70B-6 του Πολεμικού Ναυτικού. Η εν λόγω αναβάθμιση είναι το πρώτο μέρος ενός πακέτου εκσυγχρονισμού που θα βελτιώσει τις δυνατότητες των ελικοπτέρων S-70B-6.

Την 1η Αυγούστου 2022, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ενέκρινε πιθανή Πώληση μέσω FMS στην Ελλάδα,

περαιτέρω υποστήριξη (FOS) και συντήρηση των ελικοπτέρων S-70 με εκτιμώμενο κόστος 162,07 εκατομμυρίων δολαρίων. Το FMS περιλαμβάνει ανταλλακτικά, αναλώσιμα, απάρτια και λοιπά εξαρτήματα, αναβαθμίσεις συστήματος αποστολής, προμήθεια όπλων, αναβαθμίσεις εξοπλισμού και άλλα.

IAI TAMAM MOSP3000-HD

Το High Definition (HD) Optronic Stabilized Payload Multi-Sensor Optronic Stabilized Payload (MOSP) 3000 είναι ένα ηλεκτρο-οπτικό και υπέρυθρο (EO/IR) πλήρως ψηφιακό σύστημα πολλαπλών αισθητήρων που περιλαμβάνει θερμική κάμερα συνεχούς οπτικής επικέντρωσης, με ανάλυση 1280×1024 (HD), κάμερα ημέρας, αυτόματη παρακολούθηση κάμερας SWIR, αποστασιόμετρο λέιζερ, εντοπιστής SWIR υψηλής απόδοσης και άλλες λειτουργίες και αισθητήρες.

Το Πολεμικό Ναυτικό επιχειρεί οκτώ ελικόπτερα S-70B-6 και τρία ελικόπτερα S-70B καθώς και ελικόπτερα AB212 ενώ θα παραλάβει στο άμεσο μέλλον επτά (7) ελικόπτερα MH60R που θα αντικαταστήσουν ισάριθμα AB212. Η Ελλάδα εξετάζει το ενδεχόμενο να αυξήσει τον αριθμό των MH60R αλλά και ελικόπτερα Black Hawk προκειμένου να εξοπλίσει τις νέες τις φρεγάτες FDI Belh@rra και στις νέες κορβέτες αλλά και στις εκσυγχρονισμένες φρεγάτες κλάσης ΜΕΚΟ.

ΠΗΓΗ defence-point

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου