Πέμπτη 20 Απριλίου 2023

Μαζεύει άρον - άρον ο ΣΥΡΙΖΑ τα περί «κυβέρνησης ηττημένων»

Σε σαφή αναδίπλωση των θέσεών τους, σχετικά με τον σχηματισμό «κυβέρνησης ηττημένων» με δεύτερο κόμμα το ΣΥΡΙΖΑ, μετά τις εκλογές, προχώρησαν τα δυο πρωτοκλασάτα στελέχη του, Γιάννης Δραγασάκης και Ευκλείδης Τσακαλώτος. Αν και χθες εμφανίστηκαν θετικοί στο ενδεχόμενο αυτό, σήμερα «ανασκεύασαν», κάνοντας λόγο για μια προοδευτική κυβέρνηση μόνο με ΣΥΡΙΖΑ ως πρώτο κόμμα.

Σε διευκρινιστική αναδίπλωση προχώρησε εκ νέου ο Γιάννης Δραγασάκης, με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, τονίζει ότι χρειάζεται νίκη του κόμματός του στις εκλογές ως απαραίτητη προϋπόθεση για σχηματισμό προοδευτικής διακυβέρνησης. Ο κ. Δραγασάκης κατηγορεί τη ΝΔ για προπαγανδιστικό μηχανισμό, σημειώνοντας πως η γραμμή των δήθεν διαφωνιών εντός του ΣΥΡΙΖΑ έχει ηττηθεί, «όπως θα ηττηθεί στην κάλπη και ο κ. Μητσοτάκης», όπως αναφέρει.

Αναλυτικά η ανάρτηση του Γιάννη Δραγασάκη

«Το αίτημα αλλαγής φουντώνει στην κοινωνία. Η νέα προοδευτική πλειοψηφία θα έχει καθήκον να απαλλάξει τη χώρα από το καθεστώς Μητσοτάκη & τη βαριά κληρονομιά του.

Η προοδευτική κυβέρνηση συνεργασίας μακράς πνοής είναι η μόνη εγγύηση γι' αυτό, & η καθαρή νίκη του #ΣΥΡΙΖΑΠΣ στις εκλογές της 21ης Μάη είναι η απαραίτητη προϋπόθεση για τον σχηματισμό της.

Όλα αυτά ειπώθηκαν απόλυτα καθαρά & αναλυτικά, εκ νέου, & σε πρωινή τηλεοπτική εκπομπή. Και πάλι, όμως, ο προπαγανδιστικός μηχανισμός της ΝΔ & τα όργανά του επιμένουν σε κατασκευασμένα αφηγήματα, ακριβώς γιατί βρίσκονται σε πανικό.

Η "γραμμή" λοιπόν περί δήθεν "διαφωνιών" εντός του ΣΥΡΙΖΑ έχει ήδη ηττηθεί. Όπως θα ηττηθεί στην κάλπη ο κ. Μητσοτάκης.

Η ΝΔ είναι απερχόμενη & το βράδυ των πρώτων εκλογών ο μηχανισμός της θα έχει σημαντικότερα ζητήματα να διαχειριστεί στο εσωτερικό της».


Για «στρέβλωση των δηλώσεών του» που οφείλεται στον... «προπαγανδιστικό μηχανισμό της ΝΔ» απέδωσε την αναμετάδοση των δηλώσεων του που έκανε χθες στην ΕΡΤ, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ευκλείδης Τσακαλώτος υποστηρίζοντας τώρα ότι μια συμμαχική κυβέρνηση «στην πραγματικότητα αυτό δεν είναι εφικτό ούτε μαθηματικά ούτε πολιτικά αν ο ΣΥΡΙΖΑ δεν βγει πρώτο κόμμα».

Σε ανάρτησή του κάνει λόγο για «απομόνωση μιας αποστροφής του» που οδηγεί «σε συμπεράσματα που δεν ισχύουν», για συσχετισμούς και μαθηματικά και πως υπό το πρίσμα αυτό αναφέρθηκε σε «μια συμμαχική κυβέρνηση με 49% που θα είχε μεγαλύτερη νομιμοποίηση από μια αυτοδύναμη με 38% στις δεύτερες εκλογές».

«Μόνο με καθαρή νίκη του ΣΥΡΙΖΑ θα έχουμε κυβέρνηση προοδευτικής συνεργασίας την επόμενη των εκλογών», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Αναλυτικά η ανάρτηση του Ευκλείδη Τσακαλώτου

«Ο προπαγανδιστικός μηχανισμός της ΝΔ προσπαθεί από χθες να απομονώσει μια αποστροφή στην τηλεοπτική μου συζήτηση με τον κ. Μαγγηριάδη για να βγάλει συμπεράσματα που δεν ισχύουν.

Μεταξύ άλλων μιλήσαμε για συσχετισμούς και εκλογικά μαθηματικά. 

Εγώ απάντησα ότι μια συμμαχική κυβέρνηση με 49% θα είχε μεγαλύτερη νομιμοποίηση από μια αυτοδύναμη με 38% στις δεύτερες εκλογές. 

Αλλά στην πραγματικότητα αυτό δεν είναι εφικτό ούτε μαθηματικά ούτε πολιτικά αν ο ΣΥΡΙΖΑ δεν βγει πρώτο κόμμα. Για αυτό όλοι παλεύουμε για αυτόν τον εντελώς εφικτό στόχο.

Γιατί ο κ. Ανδρουλάκης έχει δηλώσει ότι θα συνεργαστεί μόνο με τον πρώτο. 

Έτσι αν δεν είναι πρώτος ο ΣΥΡΙΖΑ η ίδια η πολιτική πραγματικότητα καθιστά μη πιθανή μια προοδευτική κυβέρνηση. 
Άρα μόνο με καθαρή νίκη του ΣΥΡΙΖΑ θα έχουμε κυβέρνηση προοδευτικής συνεργασίας την επόμενη των εκλογών.

Με αλλά λόγια μια καθαρή νίκη του ΣΥΡΙΖΑ είναι αναγκαία συνθήκη για να τελειώνουμε με το καθεστώς Μητσοτάκη».

 

Η ανασκευή από Γιάννη Δραγασάκη

Αν και επέμεινε χθες στις αναφορές τους για μια προοδευτική κυβέρνηση, ακόμα και αν βγει δεύτερο κόμμα ο ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές, κάνοντας λόγο για ««μια κυβέρνηση προοδευτικής συνεργασίας, ανεξαρτήτως ποσοστού» ο βουλευτής της αξιωματικής αντιπολίτευσης Γιάννης Δραγασάκης, ανέκρουσε πρύμναν.

Μιλώντας στο Action24 ο κ. Δραγασάκης  υποστήριξε ότι «μοναδική λύση για τη χώρα είναι μια προοδευτική κυβέρνηση μακράς πνοής» και πως προϋπόθεση για αυτό είναι ο ΣΥΡΙΖΑ να βγει και πρώτο κόμμα.

Αιτιολόγησε τις χθεσινές δηλώσεις τους για τα περί διερεύνησης σχηματισμού κυβέρνησης ακόμα κι αν ο ΣΥΡΙΖΑ βγει δεύτερο κόμμα, λέγοντας ότι «έγιναν υπό το πρίσμα μιας θεωρητικής συζήτησης σεναρίων» και ότι εξέφρασε μια άποψη και δεν έρχεται σε σύγκρουση με την τοποθέτηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ.

Μάλιστα ο ίδιος αποκάλυψε ότι συζήτησε το θέμα της κυβερνητικής συνεργασίας με τον συνάδελφό του, Ευκλείδη Τσακαλώτο, και υποστήριξε ότι «μοναδική λύση για τη χώρα είναι μια προοδευτική κυβέρνηση μακράς πνοής» και πως προϋπόθεση για αυτό είναι ο ΣΥΡΙΖΑ να βγει και πρώτο κόμμα. 

Ερωτηθείς δε εάν ο ΣΥΡΙΖΑ θα επιστρέψει την εντολή διερεύνησης αν βγει δεύτερο κόμμα, ο κ. Δραγασάκης είπε: «σε μία εποχή πολλαπλών κρίσεων […], εμείς λέμε πως τα προβλήματα που έχουμε είναι μεγάλα και θέλουμε όχι μόνο μία κοινοβουλευτική πλειοψηφία αλλά και κοινωνική. Με αυτό το σκεπτικό, όλα τα σενάρια που λέμε είναι εκτός του σχεδιασμού μας. Κι αν τα φέρει η πραγματικότητα, τότε θα συνέλθουν τα όργανα του κόμματος θα συζητήσουμε και θα αποφασίσουμε».

Γ. Δραγασάκης: Θα διερευνήσουμε σχηματισμό κυβέρνησης ακόμα κι αν ο ΣΥΡΙΖΑ βγει δεύτερο κόμμα

«Ο Αλέξης Τσίπρας θα πάρει τη διερευνητική εντολή από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας και θα διερευνήσει την περίπτωση να υπάρξει κυβέρνηση», ανέφερε χαρακτηριστικά χθες το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Δραγασάκης, υπογραμμίζοντας ότι «δεν θα μείνουμε αδρανείς σε όλα τα ενδεχόμενα».

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Attica TV ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ επισήμανε πως «ότι πούμε πριν τις εκλογές έχει μια σχετικότητα» και τόνισε: «εμείς λέμε ότι θα διαχειριστούμε ενεργητικά τα συνταγματικά μας δικαιώματα με βάση το αποτέλεσμα που θα προκύψει». 

Όπως εξήγησε, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα πάρει τη διερευνητική εντολή από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας και θα διερευνήσει τις δυνατότητες να υπάρξει κυβέρνηση», για να διευκρινίσει, ερωτηθείς σχετικά, ότι αυτό θα γίνει «ακόμα και αν βγούμε δεύτεροι» στην πρώτη κάλπη, επιβεβαιώνοντας έτσι τα σενάρια για προσπάθειες σχηματισμού «κυβέρνησης ηττημένων» από την αξιωματική αντιπολίτευση μετά τις εκλογές. 

Ο ίδιος έκανε τη διάκριση, «άλλο τι θέλω να πετύχω, επιδιώκω και τι ζητάω από τον κόσμο να ψηφίσει και άλλο η διαχείριση της συγκυρίας», υποστηρίζοντας ότι για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι ξένο να του δοθεί η διερευνητική εντολή και να πει όχι.

Και συμπλήρωσε πως «εάν μπορώ να εκφράσω το πνεύμα του ΣΥΡΙΖΑ και του προέδρου, για εμάς οι εκλογές είναι κρίσιμες, επιθυμούμε να αποφύγουμε σίριαλ εκλογών, άρα θα κάνουμε ότι μπορούμε προς αυτήν την κατεύθυνση».

Επίσης, απέρριψε το ενδεχόμενο σε μια κυβέρνηση συνεργασίας με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ να μην είναι πρωθυπουργός ο Αλέξης Τσίπρας. «Αυτό δεν συζητιέται» ξεκαθάρισε και συμπλήρωσε: «είναι θέμα δημοκρατίας», διευκρινίζοντας ότι μιλάει για κανονική κυβέρνηση, όχι κυβέρνηση ειδικού σκοπού.

Ευ. Τσακαλώτος: Κυβέρνηση συνεργασίας, ακόμη και αν ο ΣΥΡΙΖΑ έρθει δεύτερος

Για προοδευτική διακυβέρνηση, ακόμα και αν έρθει δεύτερο κόμμα, εφόσον καταστεί εφικτό να συνεργαστεί με ΠΑΣΟΚ και ΜέΡΑ25, έκανε λόγο ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, μιλώντας χθες το βράδυ στην ΕΡΤ, διευκρινίζοντας παράλληλα ότι ο σχηματισμός της «θα εξαρτηθεί από τα νούμερα».

«Άμα έχουν τρία κόμματα 47% ή 48% τι ηττημένοι θα είναι; Εδώ έχουμε κυβερνήσεις με πολύ μικρότερα ποσοστά.... Εδώ τη ΝΔ δεν την πειράζει να κυβερνήσει μετά τις δεύτερες εκλογές με 35% ή 36%», ήταν το επιχείρημά του.

Ερωτηθείς εάν μπορεί να συνεργαστεί με τον Γ. Βαρουφάκη απάντησε: «Αν δεν μπορείς να συνεννοηθείς με Ανδρουλάκη και Βαρουφάκη, τότε θα μπορείς να πεις ότι δεν κάναμε αρκετά για να κάνουμε πραγματικότητα την απλή αναλογική». «Τώρα το κάθε κόμμα, μου φαίνεται λογικό να λέει τα δικά του και να είναι πιο επιθετικό», συμπλήρωσε.

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών εμφανίστηκε θετικός στο ενδεχόμενο μιας «κυβέρνησης ηττημένων», ενώ σχετικά με το αν θεωρεί πως ο ΣΥΡΙΖΑ έχει κάνει ό,τι περνά από το χέρι του για να μην «καεί» η απλή αναλογική, δηλαδή να υπάρχει κυβέρνηση την 22α Μαΐου, ο κ. Τσακαλώτος είπε μεταξύ άλλων: «Νομίζω ναι. (…) Δείτε την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στη Θεσσαλονίκη τον Σεπτέμβριο, έβαλε έξι εθνικές προτεραιότητες προς όλη την κοινωνία και προς όλα τα αριστερά προοδευτικά κόμματα».

Όπως τόνισε, «αν παρατηρήσει κανείς σχεδόν όλα τα κόμματα, αναφορικά με ζητήματα οικονομίας, εμφανίζουν σύγκλιση απόψεων, ως προς κάποια ζητήματα τα οποία πρέπει να αντιμετωπιστούν άμεσα, όπως η ακρίβεια, το ιδιωτικό χρέος, ο πολιτισμός και πώς επενδύεις σε αυτόν».

Κ. Ζαχαριάδης: Δεν μας ενδιαφέρει το σενάριο κυβέρνησης ηττημένων

«Δεν μας ενδιαφέρει σενάριο κυβέρνησης ηττημένων» επανέλαβε σήμερα στον ΣΚΑΪ ο τομεάρχης Εσωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ και υποψήφιος βουλευτής Κώστας Ζαχαριάδης. Ανέφερε ότι η θέση αυτή του κόμματος είναι απολύτως καθαρή. 

«Για να υπάρξει πολιτική αλλαγή στη χώρα χρειάζεται μία κοινωνική δυναμική και ένα πολιτικό φορτίο. Σκοπός είναι η κυβέρνηση που θα εκλεγεί να μπορεί να πάει μέχρι τις 22 Μαΐου του 2027» τόνισε ο κ. Ζαχαριάδης.

Ερωτηθείς για τα όσα είπε εχθές στην ΕΡΤ ο κ. Τσακαλώτος, ο οποίος διερωτήθηκε γιατί είναι κυβέρνηση ηττημένων μία κυβέρνηση που έχει συγκεντρώσει το 48%, ο κ. Ζαχαριάδης ανέφερε ότι «αυτός ο οποίος κόβει το νήμα πρώτος έχει συγκεντρώσει τη μεγαλύτερη λαϊκή ετυμηγορία και έχει ένα πλεονέκτημα, έχει τον συντονισμό των κινήσεων».

«Εμείς αυτό θέλουμε» τόνισε ο κ. Ζαχαριάδης και πρόσθεσε: «Εμένα πάντως με ενοχλεί αυτή η συζήτηση, η οποία μαθηματικοποιείται. Θεωρώ ότι πρώτα θα ψηφίσει ο κόσμος και μετά ο πρώτος με θέση ευθύνης θα μπορεί να επιβάλλει την αλλαγή. Ο αρχηγός του πρώτου κόμματος πρέπει να έχει και την ευθύνη».

Ερωτηθείς τι θα κάνει ο Αλέξης Τσίπρας εάν πάρει τη δεύτερη εντολή για σχηματισμό κυβέρνησης, ο κ. Ζαχαριάδης εκτίμησε ότι θα παραμείνει πιστός σε αυτό που έχει πει ήδη, ότι δεν θα πάει σε μία κυβέρνηση ηττημένων.

ΠΗΓΗ liberal

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου