Δευτέρα 15 Μαΐου 2023

Εκλογές στη Χειμάρρα: Με 19 ψήφους διαφορά η νίκη Μπέλερη – Πανηγυρίζουν οι Έλληνες


Υποστηρικτές του Φρέντι Μπέλερη (φωτ.: Facebook / Φρέντης Μπελέρης - Fredi Beleris)

Και στους άλλους δύο μειονοτικούς δήμους επικράτησαν Έλληνες υποψήφιοι, μειώθηκε η κυριαρχία Ράμα στην τοπική αυτοδιοίκηση

Ο προσωρινά κρατούμενος στις φυλακές Τιράνων, κατηγορούμενος για την εξαγορά ψήφων, Φρέντι Μπέλερης είναι ο μεγάλος νικητής των δημοτικών εκλογών στην Αλβανία. Εξελέγη δήμαρχος Χειμάρρας με μόλις 19 ψήφους διαφορά· η σύλληψή του «κατάφερε» να συσπειρώσει την ελληνική μειονότητα που συμμετείχε μαζικά στην εκλογική διαδικασία.

Με χειροκροτήματα υποδέχθηκαν τη νίκη στην πόλη του. «Κέρδισαν η δημοκρατία και η Χειμάρρα» έγραψε στο Facebook, δηλώνοντας δήμαρχος όλων των πολιτών.

Την υποψηφιότητά του στήριξαν το ΚΕΑΔ, η «Ομόνοια» καθώς και τα κόμματα των Σαλί Μπερίσα και Ιλίρ Μέτα. «Ξεκινά μια νέα περίοδος που σηματοδοτεί την έναρξη της αντίστροφης μέτρησης για την απολυταρχία του Έντι Ράμα» σχολιασε ο πρόεδρος του Κόμματος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΚΕΑΔ) Βαγγέλης Ντούλες.

Πλέον ο Φρέντι Μπέλερης περιμένει την ολοκλήρωση της έρευνας της Εισαγγελίας Διαφθοράς, ενώ το θέμα της κράτησής του παραμένει «ψηλά» στον αλβανικό Τύπο.

Εκτός από τη Χειμάρρα, και στους άλλους δύο μειονοτικούς δήμους επικράτησαν Έλληνες υποψήφιοι. Στο Δήμο Δρόπολης-Πωγωνίου επανεξελέγη ο Δημητράκης Τόλης λαμβάνοντας το 80% των ψήφων, ενώ στη Φοινίκη νικητής είναι ο Ρωμαίος Τσάκουλης με 41%.

Η μετεκλογική εικόνα δείχνει τον πρωθυπουργό Έντι Ράμα κυρίαρχο σε 55 από τους 61 δήμους, ενώ στις προηγούμενες εκλογές δεν έλεγχε μόνο έναν. Πάντως η συμμετοχή ήταν ασθενική, καθώς δεν ξεπέρασε το 35%· αυτό είναι το χαμηλότερο ποσοστό από το 1991.

ΠΗΓΗ https://www.pontosnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου