Δευτέρα 15 Μαΐου 2023

Πασινιάν και Αλίεφ σημειώνουν «σαφή πρόοδο» στις συνομιλίες των Βρυξελλών

Ο Πρωθυπουργός της Αρμενίας Νικόλ Πασινιάν και ο Πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίεφ συναντήθηκαν στις Βρυξέλλες την Κυριακή όπου συζήτησαν για την οριοθέτηση των συνόρων, το άνοιγμα εκ νέου των συγκοινωνιακών και οικονομικών συνδέσεων και την απελευθέρωση δύο στρατιωτών του Αζερμπαϊτζάν που αιχμαλωτίστηκαν στην Αρμενία. 

Στη συνάντηση μεσολάβησε ο Πρόεδρος του Συμβουλίου της ΕΕ Σαρλ Μισέλ, ο οποίος είχε κατ’ ιδίαν συναντήσεις και με τους δύο ηγέτες πριν από τη συζήτησή τους. 

Ο Μισέλ δήλωσε μετά την εκδήλωση ότι η συνομιλία ήταν «ειλικρινής, ανοιχτή και προσανατολισμένη στο αποτέλεσμα». 

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε λίγο μετά από τέσσερις ημέρες διαπραγματεύσεων μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών των δύο χωρών στην Ουάσιγκτον. Ο Μισέλ χαρακτήρισε αυτές τις συνομιλίες ως «θετικές» και υπογράμμισε τη σημασία της διατήρησης της δυναμικής και της λήψης «αποφασιστικών βημάτων» προς την υπογραφή μιας συνολικής ειρηνευτικής συμφωνίας. 

Την περασμένη εβδομάδα σημειώθηκε επίσης ανταλλαγή πυρών μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν πέντε άνθρωποι και ένας σκοτώθηκε. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, η συζήτηση αφορούσε ζητήματα οριοθέτησης των συνόρων, με τους ηγέτες των δύο χωρών να συμφωνούν να επαναλάβουν τις διμερείς συναντήσεις για την αντιμετώπιση του ζητήματος και να επιβεβαιώνουν τη δέσμευσή τους στα σύνορα που καθορίστηκαν στη Διακήρυξη του Αλμάτι του 1991. 

Ο Μισέλ πρόσθεσε ότι έχει σημειωθεί «σαφή πρόοδος» όσον αφορά το άνοιγμα εκ νέου των μεταφορών και των οικονομικών συνδέσεων μεταξύ των δύο χωρών και ότι οι δύο πλευρές πλησιάζουν τώρα σε συμφωνία σχετικά με το άνοιγμα μιας σιδηροδρομικής σύνδεσης προς και μέσω του Ναχτσιβάν.

Οι ηγέτες φέρεται να συζήτησαν επίσης την απελευθέρωση των κρατουμένων τις επόμενες εβδομάδες, ιδιαίτερα τους δύο στρατιώτες του Αζερμπαϊτζάν που αιχμαλωτίστηκαν στην αρμενική επικράτεια τον Απρίλιο και την «ενίσχυση» των εργασιών για την αποναρκοθέτηση στην περιοχή. 

Ο Μισέλ πρόσθεσε ότι ενθάρρυνε το Αζερμπαϊτζάν να εργαστεί για τη διασφάλιση των δικαιωμάτων και της ασφάλειας των Αρμενίων του Ναγκόρνο-Καραμπάχ και είχε θέσει την ανάγκη για «διαφανή και εποικοδομητικό διάλογο» μεταξύ αυτών και του Μπακού. 

Το υπουργείο Εξωτερικών του Αζερμπαϊτζάν χαρακτήρισε τη συνάντηση ως «χρήσιμη και προσανατολισμένη στα αποτελέσματα», ενώ σημείωσε ότι οι συναντήσεις των Βρυξελλών δεν είχαν πραγματοποιηθεί για σχεδόν εννέα μήνες λόγω «προσπαθειών παρέμβασης και θέσπισης όρων». 

Το Γραφείο του Πρωθυπουργού της Αρμενίας σημείωσε τα ίδια σημεία συζήτησης που περιέγραψε ο Μισέλ, ενώ δεν έδωσε καμία αξιολόγηση για τη συνάντηση. 

Τόσο το Ερεβάν όσο και ο Πρόεδρος του Συμβουλίου της ΕΕ δήλωσαν επίσης ότι οι ηγέτες θα συναντηθούν ξανά στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας στο Κισινάου της Μολδαβίας την 1η Ιουνίου, αυτή τη φορά μαζί με τον Γάλλο Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν και τον Γερμανό Καγκελάριο Όλαφ Σολτς.

Το Μπακού είχε προηγουμένως απορρίψει τη συμμετοχή της Γαλλίας στις διαπραγματεύσεις, κατηγορώντας τη χώρα ότι υποστηρίζει την Αρμενία. 

Ο Μισέλ δήλωσε ότι οι ηγέτες συμφώνησαν να πραγματοποιούν τις συναντήσεις των Βρυξελλών «όσο συχνά χρειάζεται», με μια άλλη συνάντηση να έχει προγραμματιστεί να πραγματοποιηθεί τον Ιούλιο, και ότι θα προσκαλούσε τον Πασινιάν και τον Αλίεφ να συναντηθούν σε άλλη σύνοδο κορυφής της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας στη Γρανάδα τον Οκτώβριο. 

ΠΗΓΗ https://www.viadiplomacy.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου