Δευτέρα 22 Μαΐου 2023

Το τέλος της τοξικότητας

Δέσποινα Κονταράκη

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχασε αριθμητικά επειδή προηγουμένως είχε χάσει την επαφή του με την κοινωνία

Ο λαός μίλησε. Νικητής της 19ης εκλογικής αναμέτρησης μετά τη Mεταπολίτευση είναι η Νέα Δημοκρατία με θριαμβευτική διαφορά. Στις μέρες που έρχονται θα έχουμε όλο τον καιρό να κάνουμε αναλύσεις για το τι θα ακολουθήσει και για το αν τελικά ταιριάζει στην Ελλάδα ένα σύστημα όπως η απλή αναλογική ή απλά βάζει τη χώρα σε αχρείαστες περιπέτειες. Σε κάθε περίπτωση, είναι δεδομένο ότι το εκλογικό αποτέλεσμα δρομολογεί εξελίξεις στο εσωτερικό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αφού πρόκειται για την τέταρτη κατά σειρά βαριά εκλογική ήττα του Αλέξη Τσίπρα, και σύντομα και την Πέμπτη, αν υπολογίσουμε και τις δεύτερες εκλογές.

Oμως πώς ακριβώς θα αντιδράσει το κόμμα της Κουμουνδούρου και αν θα αδράξει την ευκαιρία για μια βαθιά και σοβαρή αυτοκριτική, δεν το γνωρίζουμε. Αυτό που γνωρίζουμε σίγουρα είναι πως ο ΣΥΡΙΖΑ έχασε αριθμητικά επειδή προηγουμένως είχε χάσει την επαφή του με την κοινωνία. Το γεγονός ότι η προεκλογική περίοδος ήταν η πιο ήπια και ήρεμη των τελευταίων ετών το αποδεικνύει. Δεν υπήρξαν εντάσεις, το τοξικό κλίμα του Τουίτερ έσβησε στην ψηφιακή μήτρα που γεννήθηκε και δεν βρήκε καμία ανταπόκριση στην κανονική ζωή.

Η αλήθεια είναι πως τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ κατέβαλλαν μεγάλες προσπάθειες να πυρπολήσουν το κλίμα και να οξύνουν την αντιπαράθεση σε τοξικά επίπεδα, όμως όλες έπεσαν στο κενό. Επιστράτευσαν κάθε μέσο που είχαν, επέλεξαν μια εκστρατεία που πόνταρε στο μαύρο και στο γκρίζο, έφτασαν στο σημείο ακόμα και να αφήσουν υπαινιγμούς για την καθαρότητα της διαδικασίας -κάτι που δεν τόλμησε κανείς από το 1974 και μετά- στήνοντας δικό τους μηχανισμό παρακολούθησης των αποτελεσμάτων. Δεν κατάφεραν τίποτα. Απέναντι «σιωπή».

Αντί όμως να προσπαθήσουν να καταλάβουν τι συμβαίνει, εκείνοι επέμεναν να χαρακτηρίζουν το κλίμα ηρεμίας ως ένα «σιωπηλό κύμα οργής που θα ξεσπάσει την Κυριακή». Η πραγματικότητα έδειξε πως οι εκλογές ήταν «βουβές» επειδή οι πολίτες δεν αμφιταλαντεύονταν και επειδή είχαν αποφασίσει πως αυτό που ζητούν είναι σταθερότητα, ασφάλεια, κανονικότητα και πορεία προς τα μπροστά.

Οπως γράφαμε πριν λίγες ημέρες με αφορμή την κουβέντα που έγινε για το ντιμπέιτ, οι πολίτες δεν περίμεναν μια τηλεοπτική αναμέτρηση για να αποφασίσουν σε ποιον θα εμπιστευτούν το μέλλον τους. Ούτε καν μια προεκλογική εκστρατεία δεν είχαν ανάγκη. Διότι πολιτική δεν είναι θέαμα που κερδίζει όποιος έχει φωτογένεια ή όποιος λέει τις καλύτερες ατάκες. Οι πολίτες έζησαν τέσσερα καθαρά χρόνια διακυβέρνησης από τη Νέα Δημοκρατία και αμέσως πριν, τέσσερα καθαρά χρόνια διακυβέρνησης από τον ΣΥΡΙΖΑ και τους ΑΝ.ΕΛ. Η σύγκριση ήταν κόλαφος.

ΠΗΓΗ https://eleftherostypos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου