Δευτέρα 22 Μαΐου 2023

Ν. Δένδιας: Συνάντηση με Αλβανίδα ΥΠΕΞ - Τέθηκε το ζήτημα του Φ. Μπελέρη

Το ζήτημα με τον ομογενή εκλεγμένο δήμαρχο Χειμάρρας, Διονύση-Φρέντι Μπελέρη τέθηκε, όπως είχε προαναγγείλει, από τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια στην Αλβανίδα ομόλογό του Όλτα Τζάτσκα, στο περιθώριο του Συμβουλίου Εξωτερικών της Ευρώπης, που διεξάγεται στις Βρυξέλλες.


Προσερχόμενος στο Συμβούλιο ο υπουργός Εξωτερικών δήλωσε σχετικά: «Σήμερα θα συζητήσουμε με τους συναδέλφους το θέμα των Δυτικών Βαλκανίων, έτσι θα έχω την ευκαιρία να θέσω ξεκάθαρα το θέμα της κράτησης του εκλεγμένου Χειμάρρας του κυρίου Μπελέρη. Και από εκεί και πέρα έχω την πρόθεση να συναντηθώ με την Αλβανίδα ομόλογό μου. Νομίζω θα είναι μία ενδιαφέρουσα συνομιλία». 

Σήμερα η απόφαση για την αποφυλάκιση ή όχι του Μπελέρη

Σήμερα εξάλλου θα γίνει γνωστό από το Ειδικό Δικαστήριο Τιράνων, αν θα αποφυλακιστεί ή θα συνεχιστεί η προφυλάκιση του δημάρχου Χειμάρρας Φρέντι Μπελέρη και του συνεργάτη του Παντελή Κοκαβέση.

Ο Φρέντι Μπελέρης παραμένει κρατούμενος σε φυλακή του Αυλώνα, καθώς συνελήφθη αργά το βράδυ της περασμένης Πέμπτης 11 Μαΐου με την κατηγορία της «εξαγοράς ψήφων», σύμφωνα με την κυβέρνηση της Αλβανίας. Η σύλληψη έγινε δύο ημέρες πριν τις εκλογές στις οποίες επικράτησε τελικά ο Φρέντι Μπελέρης.

Η υπόθεση έχει εγείρει αντιδράσεις στην Ελλάδα αλλά και διεθνώς, με το υπουργείο Εξωτερικών να προβαίνει σε διάβημα διαμαρτυρίας στην αλβανική κυβέρνηση, μέσω της Ελληνίδας πρέσβη στην Αλβανία Κωνσταντίνας Καμίτση, η οποία την Τετάρτη επισκέφτηκε τον φυλακισμένο δήμαρχο Χειμάρρας στη φυλακή Αυλώνα, ενώ ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας είχε γνωστοποιήσει από την Πέμπτη ότι θα φέρει το θέμα στις Βρυξέλλες, σήμερα Δευτέρα στο Συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ.

ΠΗΓΗ https://www.liberal.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου