Παρασκευή 12 Μαΐου 2023

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι απώθησε επίθεση στην Ανατολική Ουκρανία- Στα σκαριά η ουκρανική αντεπίθεση;

Tην επιτυχημένη απώθηση προέλασης ουκρανικών δυνάμεων στην Ανατολική Ουκρανία ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, μιλώντας για προσωρινές υποχωρήσεις των Ρώσων για λόγους τακτικής.

Το υπουργείο ανέφερε σε ανακοίνωση ότι η Ουκρανία είχε αναπτύξει πάνω από 1.000 στρατιώτες και έως και 40 τεθωρακισμένα σε 26 απόπειρες επιθέσεων κατά μήκος της γραμμής μετώπου που εκτείνεται σε πάνω από 95 χιλιόμετρα. Ανέφερε ότι οι επιθέσεις έγιναν προς την κατεύθυνση της πόλης Σολεντάρ, που τελεί υπό την κατοχή των δυνάμεων της Μόσχας.

«Όλες οι επιθέσεις από μονάδες του ουκρανικού στρατού απωθήθηκαν», ανέφερε το υπουργείο. «Δεν επετράπη να υπάρξει σημαντική πρόοδος στις γραμμές άμυνας των ρωσικών δυνάμεων».

 Το Μπαχμούτ στο επίκεντρο του πολέμου στην Ουκρανία

Στην ίδια ανακοίνωση, το υπουργείο αφήνει να εννοηθεί, ωστόσο, ότι οι ρωσικές δυνάμεις υποχώρησαν σε μία περιοχή του μετώπου, καταλαμβάνοντας «πιο ευνοϊκές θέσεις», όπως τις χαρακτήρισε, κοντά στον ταμιευτήρα Μπερχίφκα, βορειοδυτικά του Μπαχμούτ.

Το Μπαχμούτ αποτελεί το επίκεντρο σφοδρών συγκρούσεων εδώ και μήνες.

Το υπουργείο Άμυνας ανέφερε ότι ρωσικές μονάδες επίθεσης, μια αναφορά στους μισθοφόρους μαχητές της Wagner, συνεχίζουν να μάχονται στο δυτικό Μπαχμούτ, με τη στήριξη αλεξιπτωτιστών. Οι ουκρανικές προσπάθειες για αντεπίθεση στις πτέρυγες του μετώπου του Μπαχμούτ απωθούνται, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Νωρίτερα σήμερα η υφυπουργός Άμυνας της Ουκρανίας Χάνα Μάλιαρ δήλωσε ότι οι ουκρανικές δυνάμεις προχώρησαν κατά περίπου 2 χιλιόμετρα γύρω από το Μπαχμούτ αυτή την εβδομάδα και δεν έχουν εγκαταλείψει τις θέσεις τους εκεί, σύμφωνα με όσα αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Ζελένσκι: Η εποχή μας είναι η εποχή της νίκης!

O Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι με ανάρτησή του σήμερα σημείωσε:

 «Ο δρόμος που έχουμε μπροστά μας δεν είναι εύκολος, είναι εξίσου δύσκολος με τον περσινό. Ωστόσο, η Ουκρανία είναι πολύ πιο δυνατή τώρα από πέρυσι ή σε οποιαδήποτε άλλη χρονιά αυτού του πολέμου για την ελευθερία και την ανεξαρτησία της χώρας μας. Επιπλέον, η Ουκρανία είναι ισχυρότερη τώρα από ό,τι σε οποιαδήποτε άλλη στιγμή της αντιπαράθεσης με αυτή την αυτοκρατορία. Η εποχή μας είναι η εποχή της νίκης!

Ουκρανικές επιδρομές στην Κριμαία

Παράλληλα ο διοικητής του Στόλου της Μαύρης Θάλασσας της Ρωσίας δήλωσε ότι η άμυνά του ενισχύεται εν μέσω ενός καταιγισμού ουκρανικών επιδρομών με στόχο τη βάση του, το λιμάνι της Σεβαστούπολης στην Κριμαία, μια περιοχή που η Ρωσική Ομοσπονδία διεκδίκησε να προσαρτήσει από την Ουκρανία το 2014.

Το Reuters μεταδίδει ότι ο Αντιναύραρχος, Βίκτορ Σοκόλοφ δήλωσε στην στρατιωτική εφημερίδα Krasnaya Zvezda: «Σε σχέση με την απειλή επιθέσεων από ρομποτικά συστήματα επιφανείας και υποβρύχια συστήματα, έχουμε αυξήσει τις τεχνικές άμυνες της κύριας βάσης του στόλου και των αγκυροβολίων των πλοίων".

Ο Σοκόλοφ δήλωσε ότι ο στόλος της Μαύρης Θάλασσας, του οποίου η ναυαρχίδα, το καταδρομικό «Moskva», βυθίστηκε από την Ουκρανία τον Απρίλιο του 2022, θα παραλάβει τέσσερα νέα πλοία το 2023.

Η Σεβαστούπολη έχει επανειλημμένα δεχθεί επιθέσεις ουκρανικών drones από την έναρξη της πλήρους εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022.

Ξεκίνησε η ουκρανική αντεπίθεση;

Σύμφωνα με όσα δήλωσε στο Sky News, ο αντιπτέραρχος εν αποστρατεία, Σιν Μπελ η Ουκρανία είναι πολύ προσεκτική στο να μην μοιραστεί λεπτομέρειες της στρατηγικής της με κανέναν διεθνή εταίρο. Και, η παραπλάνηση είναι πάντα μια αποτελεσματική στρατηγική στο σχεδιασμό του πεδίου της μάχης, αλλά η επιλογή των επιλογών αντεπίθεσης είναι σχετικά περιορισμένη.

Οι περισσότεροι στρατιωτικοί αναλυτές πιστεύουν ότι υπάρχουν τρεις κύριες επιλογές που αντιμετωπίζει η Ουκρανία σε σχέση με το σχέδιο αντεπίθεσης.

Η πρώτη είναι να συνεχίσει τη στρατηγική της απώθησης της Ρωσίας μέσα και γύρω από το Ντονμπάς - αυτό αποδείχθηκε αποτελεσματικό πέρυσι. Η πρωταρχική πρόκληση εκεί είναι ότι ορισμένες περιοχές έχουν οχυρωμένες θέσεις και αποτέλεσαν το επίκεντρο για μερικές από τις πιο επίπονες μάχες του πολέμου μέχρι σήμερα.

Η συμβατική σοφία υποδεικνύει ότι η πλευρά που επιτίθεται τείνει να υφίσταται τριπλάσιες απώλειες από εκείνη που αμύνεται, αν και η εμπειρία, η τακτική και ο επαγγελματισμός παίζουν επίσης βασικό ρόλο στο επίπεδο της φθοράς. Η Ουκρανία είναι μικρότερη από τη Ρωσία - με κάποιο περιθώριο - οπότε αναπόφευκτα θα είναι προσεκτική στο να εμπλακεί σε έναν πόλεμο φθοράς τον οποίο θα δυσκολευτεί να κερδίσει.

Ο ποταμός Δνείπερος παρέχει μια φυσική αμυντική γραμμή για τις ρωσικές δυνάμεις που έχουν οχυρωθεί στην ανατολική όχθη. Ως εκ τούτου, η δεύτερη επιλογή για την Ουκρανία - να κινηθεί προς την Κριμαία - θα πρέπει να ξεκινήσει με αμφίβια επίθεση κατά μήκος του ποταμού - η οποία θα είναι πολύ δύσκολη και πάλι, πιθανόν να οδηγήσει σε υψηλές απώλειες.

Η τρίτη επιλογή για την Ουκρανία είναι να προσπαθήσει να αποκόψει τη χερσαία γέφυρα μεταξύ της Κριμαίας και του Ντονμπάς.

Πρόκειται για ένα εκτεταμένο μέτωπο, και αν μπορέσουν να ανοίξουν τρύπες στη ρωσική αμυντική γραμμή, θα μπορούσε να παράσχει στην Ουκρανία μια καθαρή πορεία προς την ακτή, απομονώνοντας έτσι τις ρωσικές δυνάμεις ανατολικά του Δνείπερου και αναγκάζοντάς αυτές πιθανότατα να αποσυρθούν στην Κριμαία.

Το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να κάνουμε εικασίες σε αυτό το στάδιο, επισημαίνει ο Guardian σε αυτή τη φάση, για το πότε και πού θα ξεκινήσει η ουκρανική αντεπίθεση.

ΠΗΓΗ https://www.iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου