Τετάρτη 7 Ιουνίου 2023

Ρωσία: Φταίει το ΝΑΤΟ για την έκρηξη στο φράγμα


Για «περιβαλλοντική και ανθρωπιστική καταστροφή» έκανε λόγο ο πρόεδρος Πούτιν σε συνομιλία του με τον Ερντογάν. «Το ΝΑΤΟ έδωσε τη συγκατάθεσή του για τους βομβαρδισμούς», δήλωσε ο γραμματέας του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας.

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν χαρακτήρισε την καταστροφή του φράγματος Καχόβκα ως μια «περιβαλλοντική και ανθρωπιστική καταστροφή», κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνομιλίας που είχε σήμερα με τον Τούρκο ομόλογο του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σύμφωνα με ανακοίνωση του Κρεμλίνου.

Παράλληλα, ο γραμματέας του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας Νικολάι Πάτρουσεφ δήλωσε ότι οι ΗΠΑ, η Βρετανία και οι σύμμαχοί τους στο ΝΑΤΟ «φέρουν την ευθύνη» για την καταστροφή του φράγματος, μετέδωσε το κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο TASS.

Ο Πάτρουσεφ είπε ότι οι χώρες αυτές «συντονίζουν τις δραστηριότητες της Ουκρανίας» και ως εκ τούτου «έδωσαν τη συγκατάθεσή τους για τους βομβαρδισμούς».

Το φράγμα έσπασε νωρίς το πρωί της Τρίτης, στέλνοντας χείμαρρους νερού σε μεγάλες εκτάσεις στην περιοχή Χερσώνα της νότιας Ουκρανίας. Τόσο η Ουκρανία όσο και η Ρωσία επιρρίπτουν η μία την άλλη την ευθύνη για την καταστροφή.

«Οι Ουκρανοί χτύπησαν με πυραύλους Grad τη ρωσική πόλη Σεμπέκινο»

Ο κυβερνήτης της ρωσικής περιοχής Μπέλγκοροντ δήλωσε σήμερα ότι η Ουκρανία βομβάρδισε τη ρωσική μεθοριακή πόλη Σεμπέκινο με πυραύλους Grad, αλλά δεν υπήρξαν απώλειες.

Τόσο η πόλη Σεμπέκινο όσο και η ευρύτερη περιοχή Μπέλγκοροντ, που συνορεύει με την ουκρανική επαρχία Χαρκόβου, έχουν βομβαρδιστεί κατ' επανάληψη από τις δυνάμεις του Κιέβου τις τελευταίες εβδομάδες, σύμφωνα με Ρώσους αξιωματούχους.

Προς το παρόν δεν υπάρχει κάποιο σχόλιο από την Ουκρανία για τον ισχυρισμό του κυβερνήτη Βιτσισλάβ Γκλαντκόφ. Το πρακτορείο Reuters δεν μπόρεσε να επιβεβαιώσει ανεξάρτητα τον ισχυρισμό του.

Το Grad είναι ένα πυραυλικό σύστημα πολλαπλής εκτόξευσης που χρησιμοποιείται από τις ρωσικές και τις ουκρανικές δυνάμεις. Η χρήση του εναντίον περιοχών αμάχων θεωρείται έγκλημα πολέμου από ακτιβιστές υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ 

ΠΗΓΗ https://www.euro2day.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου