Τετάρτη 7 Ιουνίου 2023

Προοπτική οικονομικής διπλωματίας μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας;


Γράφει ο Άγγελος Κωβαίος

Όσο στην Ελλάδα αναπτύσσονται διάφορες θεωρίες τερατολογίας, κατά τις οποίες ο επόμενος υπουργός Εξωτερικών θα πρέπει να είναι κάτι σαν αρχικυπατζής, επειδή στην Τουρκία το αντίστοιχο υπουργείο ανέλαβε ο πρώην επικεφαλής της ΜΙΤ, Χακάν Φιντάν, ένας ενδιαφέρων σύνδεσμος μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας φαίνεται ότι μπορεί να κρύβει μία δυναμική.

Όπως γίνεται γνωστό, ο νέος υπουργός Οικονομικών Μεχμέτ Σιμσέκ, είναι παλιός γνώριμος με τον οικονομικό σύμβουλο του Κυριάκου Μητσοτάκη, Αλέξη Πατέλη. Εργάζονταν μαζί στη Merrill Lynch στο Λονδίνο - για την ακρίβεια, ο Σιμσέκ ήταν τυπικά υφιστάμενος του Πατέλη. 

Ο νέος υπουργός Οικονομικών θεωρείται ικανός και χαμηλών τόνων τεχνοκράτης, έχει ωστόσο να αντιμετωπίσει ένα τεράστιο οικονομικό πρόβλημα, έναν ανεξέλεγκτο πληθωρισμό και το φάσμα της προσφυγής στο ΔΝΤ. 

Το ότι ο Ερντογάν επέλεξε ένα πρόσωπο με τέτοιο προφίλ για τη θέση προφανώς δεν είναι τυχαίο, ωστόσο μάλλον πρόκειται για την δυσκολότερη αποστολή της νέας τουρκικής κυβέρνησης. 

Από την άλλη, το να υπάρχει ένας δίαυλος επικοινωνίας μεταξύ Άγκυρας και Αθήνας σε αυτό το πεδίο, πιθανώς να είναι ένα από τα ενδιαφέροντα στοιχεία της νέας περιόδου. 

Αν αυτό θα εξελιχθεί σε ένα είδος οικονομικής διπλωματίας και τι νόημα μπορεί να έχει αυτό, μένει να φανεί…



Πηγή: Reporter.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου