Τετάρτη 7 Ιουνίου 2023

Δεν αλλάζουν, θα συνεχίσουν να βουλιάζουν


Γιάννης Τσαπρούνης

«Τρέλα είναι να κάνεις το ίδιο πράγμα ξανά και ξανά και κάθε φορά να περιμένεις διαφορετικό αποτέλεσμα» είχε γράψει πριν από σαράντα χρόνια η Αμερικανίδα συγγραφέας Ρίτα Μέι Μπράουν.

ΠΡΟΦΑΝΩΣ ο Αλέξης Τσίπρας και οι σύντροφοί του στον ΣΥΡΙΖΑ αγνοούν την παραπάνω ρήση.

ΜΕΤΑ την πρωτοφανή εκλογική πανωλεθρία που υπέστησαν στις 21 Μαΐου, βγήκαν και είπαν πως έλαβαν(;) το μήνυμα. Πως έκαναν(;) – θα κάνουν(;) αυτοκριτική. Και ανακοίνωσαν πως «αλλάζουν εν κινήσει».

ΚΑΤ’ αρχάς, αξίζει να θυμηθούμε πως ο τελευταίος πολιτικός που προσπάθησε να «αλλάξει εν κινήσει» ήταν ο ΓΑΠ. Δεν είχε αλλάξει πολιτική, αλλά είχε προσπαθήσει να αλλάξει εν κινήσει την αλυσίδα του ποδηλάτου του και όπως ήταν αναμενόμενο… έπεσε!

ΑΠ’ ό,τι φαίνεται, βέβαια, ο Αλέξης Τσίπρας δεν κινδυνεύει από κάτι τέτοιο. Γιατί, πολύ απλά, δεν έχει αλλάξει και πιθανότατα ούτε έχει την πρόθεση να αλλάξει κάτι.

ΣΧΕΔΟΝ δύο εβδομάδες πριν από τις κάλπες η ρητορική του ΣΥΡΙΖΑ είναι ίδια και απαράλλαχτη όχι μόνο με τις εκλογές της 21ης Μαΐου, αλλά και με τις κάλπες του 2019, ακόμα και με το… 2015!

ΕΠΙΜΕΝΟΥΝ να κατηγορούν για πλήρη καταστροφή της χώρας και των πολιτών από τον Κυριάκο Μητσοτάκη ενώ έχασαν με 41% – 20% στις κάλπες. Ενώ συνεχίζουν να χαρακτηρίζουν τη Ν.Δ. «χουντική» και «ακροδεξιά».

ΔΕΝ έχουν αλλάξει ούτε μία λέξη στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο «μαύρισαν» οι πολίτες.

ΤΟ ότι δεν έχουν κάνει καμία αλλαγή, το ότι δεν λένε τίποτα διαφορετικό στους πολίτες, το παραδέχθηκε και σε τηλεοπτικό πάνελ το πρωτοπαλίκαρο του Τσίπρα, ο Νίκος Παππάς.

ΟΙ μόνες «αλλαγές» που μπορεί να διακρίνει κανείς είναι πως έχουν βγάλει στα κανάλια πέντε-έξι πρόσωπα που δεν βρίσκονταν στην πρώτη γραμμή και υιοθέτησαν ένα καινούργιο προεκλογικό σύνθημα.

ΑΠΟ το «Δικαιοσύνη παντού» πήγαν στο «Δίκαιη κοινωνία, ευημερία για όλους». Αυτό το νέο προεκλογικό σύνθημα θυμίζει κάπως την ατάκα του παλιού ελληνικού κινηματογράφου «άτιμη κοινωνία που άλλους τους ανεβάζεις και άλλους τους κατεβάζεις» και μπορεί, λοιπόν, να άλλαξαν τις λέξεις, αλλά το νόημα παραμένει ακριβώς το ίδιο.

ΟΛΑ αυτά ήταν σχεδόν αναμενόμενα. Είχαν στη διάθεσή τους δέκα χρόνια για να αλλάξουν. Τώρα θα άλλαζαν μέσα σε είκοσι μέρες;

ΤΙ μπορούν να περιμένουν στις κάλπες της 25ης Ιουνίου; Κατεβαίνουν λέγοντας τα ίδια πράγματα, δεν μπορούν να πετύχουν διαφορετικό αποτέλεσμα. Ή μάλλον δεν μπορούν να πετύχουν καλύτερο αποτέλεσμα. Μάλλον σε χειρότερη θέση θα βρεθούν. Για να παραφράσουμε την ατάκα του ΓΑΠ, αφού δεν αλλάζουν, θα συνεχίσουν να βουλιάζουν.

ΠΗΓΗ https://eleftherostypos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου