Δευτέρα 26 Ιουνίου 2023

Το στοίχημα της νέας τετραετίας

 

Δέσποινα Κονταράκη 

Η μοναδική σύγκριση της νέας κυβέρνησης θα είναι με τον εαυτό της

Το αποτέλεσμα της χθεσινής κάλπης επιβεβαίωσε όλες τις προβλέψεις. Η Νέα Δημοκρατία κατήγαγε μια μεγάλη νίκη, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να σπάει σχεδόν όλα τα ρεκόρ της Μεταπολίτευσης. Κέρδισε πέντε συνεχόμενες εκλογικές αναμετρήσεις, εκ των οποίων οι τρεις ήταν εθνικές εκλογές, αύξησε τα ποσοστά του κόμματος στη δεύτερη τετραετία και κατέγραψε διαφορά μεταξύ του πρώτου και δεύτερου κόμματος που ξεπερνά τις 22 μονάδες, το μεγαλύτερο ποσοστό μετά το 1974. Και τώρα; Τώρα δουλειά.

Η δεύτερη τετραετία θα είναι γεμάτη προκλήσεις και στοιχήματα που πρέπει να κερδηθούν. Η αναμόρφωση του ΕΣΥ, η επιτάχυνση του ρυθμού της Δικαιοσύνης, η γάγγραινα της φοροδιαφυγής, η αύξηση των μισθών σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα και ο περαιτέρω εκσυγχρονισμός του κράτους παραμένουν οι μεγάλες προτεραιότητες.

Η χώρα κατάφερε τα τελευταία χρόνια να κερδίσει τον χαμένο χρόνο, να επανέλθει σε ρυθμούς ανάπτυξης και να ανακτήσει την αξιοπιστία της στο εξωτερικό. Η δυναμική αυτή δεν πρέπει ούτε να ανακοπεί ούτε να δοκιμαστεί από τυχόν εκδηλώσεις αυταρέσκειας ή αλαζονείας. Διότι, από δω και πέρα, η μόνη σύγκριση της νέας κυβέρνησης θα είναι με τον εαυτό της και όχι με τον αδύναμο, ανεπαρκή, επικίνδυνο ΣΥΡΙΖΑ του 2015-19.

Το ισχυρό ποσοστό που έλαβε η Νέα Δημοκρατία της δίνει μια ασφαλή αυτοδυναμία να συνεχίσει τις μεγάλες αλλαγές που χρειάζεται η χώρα. Δεν είναι παντοδυναμία, όπως παρελκυστικά λέει ο ΣΥΡΙΖΑ. Είναι μια τεράστια, βαριά ευθύνη, διότι πλέον ο ελληνικός λαός δεν περιμένει απλώς πολλά, περιμένει πολλά περισσότερα.

Η τοξικότητα και ο λαϊκισμός ηττήθηκαν, όμως δεν εξαφανίστηκαν. Ελλοχεύουν πάντα, κυνηγώντας το πρώτο μεγάλο λάθος. Το είδαμε αυτό στη δυναμική που εμφάνισαν φασιστικά, ακροδεξιά και θρησκόληπτα μορφώματα που πέτυχαν την είσοδό τους στη Βουλή.

Ούτε το διεθνές περιβάλλον θα είναι πιο εύκολο. Η νέα κυβέρνηση θα πρέπει να κουμαντάρει το καράβι κόντρα στην αστάθεια που προκαλεί ο πόλεμος στην Ουκρανία, με τον επίμονο πληθωρισμό και το αυξανόμενο κόστος χρηματοδότησης, με την Τουρκία του Ερντογάν να παραμένει ένας άσπονδος γείτονας και την τεράστια πρόκληση της Τεχνητής Νοημοσύνης.

Το σπουδαίο είναι ότι η νέα κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας είναι αυτοδύναμη, άρα θα μπορέσει να εφαρμόσει το πρόγραμμά της χωρίς να χρειάζεται να συμβιβαστεί με κανέναν και σίγουρα χωρίς να συρθεί σε ανίερες συμμαχίες όπως αυτή των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝ.ΕΛ. το 2015. Και αυτό δείχνει την αξία της αυτοδύναμης κυβέρνησης.

 

ΠΗΓΗ eleftherostypos

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου