Δευτέρα 18 Σεπτεμβρίου 2023

Αλβανία: «Γιατί απορρίφθηκε 5 φορές η αποφυλάκιση του Μπελέρη»…


Καθώς αναμένει την έναρξη της επί της ουσίας δίκης στο Ειδικό Δικαστήριο, σήμερα Δευτέρα, ο Άλφρεντ Μπελέρι θα βρεθεί ξανά αντιμέτωπος με την Έφεση, για να ζητήσει την αποφυλάκιση του, σημειώνει αλβανικό δημοσίευμα που αναφέρεται στις αιτιάσεις των δικαστικών αρχών για το πρόσωπο του εκλεγμένου δημάρχου Χειμάρρας.

Αρχικά, το αίτημα του εκλεγμένου δημάρχου Χειμάρρας για αποφυλάκιση απορρίφθηκε μία φορά από το Δικαστήριο Αυλώνας, δύο από το Ειδικό Πρωτοδικείο, μία από το Εφετείο και μία από το Ανώτατο Δικαστήριο.

Στην αιτιολογημένη απόφαση του τελευταίου αποκαλύπτονται τα επιχειρήματα των δικαστηρίων για την απόρριψη των αξιώσεων του Μπελέρη.

Και στα τρία στάδια της δίκης, τα αρμόδια δικαστικά όργανα εκτίμησαν ότι υπάρχει βάσιμη υποψία, βάσει στοιχείων, ότι ο Άλφρεντ Μπελέρης έχει διαπράξει το ποινικό αδίκημα της «εκλογικής διαφθοράς».

«Το δικαστήριο έχει αιτιολογήσει ότι λόγω της προσωπικότητας του υπό διερεύνηση Διονυσίου Άλφρεντ Μπελέρη, δεδομένου ότι έχει καταδικαστεί στο παρελθόν, υπάρχει πραγματικός κίνδυνος να διαπράξει σοβαρότερα ή εξίσου σοβαρά ποινικά αδικήματα… ποινικό αδίκημα για το οποίο είναι ύποπτο, το περιθώριο ποινής και η παραμονή του υπό διερεύνηση, υπάρχει πραγματικός κίνδυνος να φύγει, καθιστώντας αδύνατη την ομαλή εξέλιξη της έρευνας… λόγω της θέσης του υπό διερεύνηση , υπάρχει κίνδυνος να επηρεάσει τη λήψη ή τη γνησιότητα των αποδεικτικών στοιχείων».

Για να δικαιολογήσει την ίδια θέση, η Ειδική Εφετεία ανέδειξε την ύπαρξη αποπειρών παρεμπόδισης της έρευνας.

«Το δικαστήριο λαμβάνει υπόψη και το γεγονός που αναφέρθηκε από την εισαγγελία στο ακροατήριο στην εφετειακή δίκη ότι στα πρακτικά της περιβαλλοντικής επιθεώρησης, από την εξέταση των φωτογραφιών των χώρων του μπαρ όπου πραγματοποιήθηκαν οι συναντήσεις του κ. Διονυσίου Άλφρεντ Μπελέρη και του κ. Άρσεν Ράμα και του κ. Παντελή Κοκαβέση, εννοείται ότι το μπαρ διαθέτει κάμερες ασφαλείας και ότι αν και το γεγονός αυτό έχει αποδειχτεί τέτοιο ακόμη και εντός των χώρων αυτού του μπαρ, δεν έχει καταστεί δυνατή μέχρι τώρα η κατάσχεση της συσκευής καταγραφής των καμερών του μπαρ».

Στην απόφασή του, το Ανώτατο Δικαστήριο τόνισε το γεγονός ότι ο Άλφρεντ Μπελέρης καταδικάστηκε σε 3 χρόνια φυλάκιση από το Εφετείο της Αυλώνας το 2006, δεν πήγε ποτέ στη φυλακή, καθώς απέφυγε την ποινική δίωξη μέχρι να οριστεί η ποινή φυλάκισης.

«Απέφυγε την ποινική τιμωρία που του είχαν επιβληθεί προηγουμένως από τα δικαστήρια για τα ποινικά αδικήματα για τα οποία καταδικάστηκε για «έκκληση σε εθνικό μίσος» και «εξευτελισμό της Δημοκρατίας και των συμβόλων της», γεγονός που δείχνει ότι ο υπό έρευνα, Μπελέρης, έχει τάση και παρουσιάζει κίνδυνο όχι μόνο αποχώρησης, αλλά και διάπραξης σοβαρών εγκλημάτων ή του ίδιου τύπου με αυτό για το οποίο ασκείται η διαδικασία».

Επιπλέον, θεωρώντας τον Άλφρεντ Μπελέρη ως ιδιαίτερα επικίνδυνο άτομο, το Ανώτατο Δικαστήριο εκτίμησε ότι θα μπορούσε να εκφοβίσει μελλοντικούς μάρτυρες ή να συμβάλει στην καταστροφή των αποδεικτικών στοιχείων.

Η ποινική υπόθεση εναντίον του Μπελέρη εκδικάστηκε την περασμένη Πέμπτη. Σε κάθε αντιπαράθεση με το δικαστήριο, από τη σύλληψή του στις 12 Μαΐου, ο Μπελέρης αρνείται την κατηγορία, θεωρώντας την αβάσιμη και χαρακτήρισε την έρευνα σε βάρος του επηρεασμένη από την πολιτική, καταλήγει το αλβανικό δημοσίευμα.

The Hellenic Information Team

ΠΗΓΗ echedoros

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου