Δευτέρα 18 Σεπτεμβρίου 2023

Τα βλέμματα στραμμένα στον Ερντογάν – Τετ α τετ αύριο με Γκουτέρες

Φρίξος Δαλίτης

Τα μηνύματα που θα στείλει ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν στη συνάντηση που θα έχει με τον ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες καθώς και με τον Έλληνα Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη περιμένει η Λευκωσία.

Η ελληνοκυπριακή πλευρά θεωρεί πώς αυτές οι συναντήσεις είναι οι πλέον καθοριστικές από τις διεργασίες και επαφές που θα γίνουν στη Νέα Υόρκη την εβδομάδα που διανύουμε σε σχέση με τις προοπτικές που μπορούν να προκύψουν για μια νέα πρωτουβουλία στο Κυπριακό. Μιλώντας χθες στου δημοσιογράφους στη Νέα Υόρκη, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης ανέφερε ότι θεωρεί σημαντική την αυριανή συνάντηση του ΓΓ του ΟΗΕ με τον Τούρκο Πρόεδρο, εκφράζοντας την εκτίμηση πως αυτή «θα καθορίσει τις επόμενες κινήσεις του ΓΓ σε σχέση με το Κυπριακό». «Θεωρώ τη συνάντηση του ΓΓ με τον Τούρκο Πρόεδρο ως την πιο καθοριστική σε σχέση με το πως θα εξελιχθούν τα πράγματα για το Κυπριακό», υπογράμμισε.

Για τη δική του συνάντηση με τον ΓΓ, στις 22 Σεπτεμβρίου, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είπε πως «τα μηνύματα είναι ξεκάθαρα». «Είναι αυτά που λέμε και δημόσια, είναι αυτά που έχω περιλάβει σε αρκετές επιστολές που έστειλα στον ΓΓ, το ότι πρέπει να διοριστεί ένας ειδικός αντιπρόσωπος ο οποίος να διερευνήσει τις προοπτικές επανέναρξης των συνομιλίων», σημείωσε.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ακόμη πως δεν αποκλείει αυτή τη βδομάδα να υπάρξουν εξελίξεις ώστε να  ανακοινωθούν τα μονομερή μέτρα της Κυπριακής Δημοκρατίας προς την τ/κ κοινότητα που ετοιμάστηκαν έπειτα από συζητήσεις που έγιναν με προσωπικότητες από την τ/κ κοινότητα, με την κοινωνία των πολιτών. «Ελπίζω να δημιουργηθούν εξελίξεις που να μας επιτρέψουν να είναι αυτή τη βδομάδα», ανέφερε. Σημείωσε επίσης πως έχει επίσης κάποιες εισηγήσεις για μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης που αφορούν την καθημερινότητα.

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης είπε, επίσης, ότι εξαιρετικής σημασίας κρίνεται και η συνάντηση του Πρωθυπουργού της Ελλάδας με τον Τούρκο Πρόεδρο, σημειώνοντας ότι η δική του συνάντηση με τον κ. Μητσοτάκη θα πραγματοποιηθεί μετά για να εξεταστούν τα αποτελέσματα της συνάντησης του Τούρκου Προέδρου με τον Έλληνα Πρωθυπουργό.

Αναφέρθηκε επίσης στις συναντήσεις που θα έχει με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισιέλ και την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, έτσι ώστε στις συναντήσεις τους με τον ΓΓ των ΗΕ να μεταφέρουν την ετοιμότητα της ΕΕ σε σχέση με το Κυπριακό.

Σε ερώτηση αν ο ίδιος έχει ελπίδες σε σχέση με το Κυπριακό, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είπε ότι ευελπιστεί για τη δημιουργία δεδομένων που θα μας επιτρέψουν να αισιοδοξούμε για την επανέναρξη των συνομιλιών, έτσι ώστε να πετύχουμε την υπ΄αριθμόν ένα προτεραιότητα μας, την επίλυση του Κυπριακού.

Κληθείς να πει αν η λήψη μέτρων για την τουρκοκυπριακή κοινότητα σχετίζεται με τις εξελίξεις στη Νέα Υόρκη, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι τα μέτρα έχουν τύχει επεξεργασίας και θα ανακοινωθούν, προσθέτοντας ότι είναι ο χρόνος της ανακοίνωσης που εξαρτάται από τις εξελίξεις.

Προτεραιότητα τα ενεργειακά και οι επενδύσεις

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στην ενημέρωση του προς τους Δημοσιογράφους, αναφέρθηκε σε τρεις προτεραιότητες της Κυπριακής Δημοκρατίας σε σχέση με το ταξίδι στη Νέα Υόρκη. Πέραν από το Κυπριακό και τις προσπάθειας δημιουργίας προϋποθέσεων για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, ο Νίκος Χριστοδουλίδης αναφέρθηκε στα ενεργειακά καθώς και την προσπάθεια προσέλκυσης ποιοτικών επενδύσεων. Σημείωσε πώς στο πλαίσιο αυτό, ο Υπουργός Εξωτερικών Κωνσταντίνος Κόμπος, θα πραγματοποιήσει σειρά επαφών,.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά τα ενεργειακά θα είναι επίσης στο επίκεντρο των συναντήσεων, λόγω και των συγκυριών σε ευρωπαϊκό επίπεδο ως απότοκο της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, καθώς και της προσπάθειας της ΕΕ για ενεργειακή απεξάρτηση και δημιουργία νέων διαδρόμων.
Πρόσθεσε ότι σε συνέχεια των όσων συμφωνήθηκαν με τον Πρωθυπουργό του Ισραήλ θα πρέπει να ληφθούν αποφάσεις μέχρι το τέλος του χρόνου, σημειώνοντας ότι αυτό τον στόχο έχουν και οι συναντήσεις που θα έχει με τις εταιρείες Exxon και Chevron, ώστε να υπάρξουν εξελίξεις εντός του 2024.

Τρίτη επιδίωξη, είπε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης, αφορά την προσπάθεια για προσέλκυση ποιοτικών επενδύσεων, κυρίως αμερικανικών.

Αναφέρθηκε, εξάλλου, στις πολλές διμερείς επαφές του Υπουργού Εξωτερικών με ομολόγους του, αλλά και τις τριμερείς συνόδους σε επίπεδο Υπουργών Εξωτερικών που θα έχει μαζί με τον Έλληνα ομόλογο του, με Ιορδανία, Ισραήλ και Αίγυπτο και που αποσκοπούν να ετοιμάσουν αντίστοιχες συναντήσεις σε επίπεδο αρχηγών κρατών το αμέσως επόμενο διάστημα.

Υπενθύμισε ακόμη στην από κοινού απόφαση Κύπρου και Ελλάδας με το Ισραήλ για ενσωμάτωση και της Ινδίας στον μηχανισμό συνεργασίας.

Πρόσθεσε ότι η επόμενη τριμερής Σύνοδος με την Ιορδανία θα πραγματοποιηθεί στην Κύπρο πριν το τέλος του 2023, όπως επίσης προγραμματίζεται και αντίστοιχη με την Αίγυπτο.

 Δεν αποκλείει τριμερή με Τατάρ

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ερωτήθηκε χθες στο πλαίσιο της ενημέρωσης του προς τους δημοσιογράφου για το θέμα πραγματοποίησής κοινής συνάντησης του ιδίου με τον ΓΓ των ΗΕ και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, λέγοντας ότι «δεν υπάρχει χρονικό πλαίσιο για την τριμερή, η δική μας βούληση είναι δεδομένη, ενδεχομένως να γίνει τώρα προς το τέλος της επίσημης εβδομάδας της Γενικής Συνέλευσης ή μπορεί ο ΓΓ να κρίνει ότι μπορεί να γίνει σε επόμενο στάδιο. Δεν το αποκλείω», ανέφερε.

Σε ό,τι αφορά το θέμα της Πύλας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι εξακολουθούν να γίνονται διαβουλεύσεις και συζητήσεις με τα ΗΕ και ότι υπάρχει συναντίληψη με τα ΗΕ, σημειώνοντας ότι στόχος μας είναι να μην αμφισβητηθεί το καθεστώς της νεκρής ζώνης και να μη δημιουργηθούν δεδομένα που θα προσφέρουν συγκριτικά πλεονεκτήματα στο κατοχικό καθεστώς.


ΠΗΓΗ https://www.philenews.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου