Δευτέρα 18 Σεπτεμβρίου 2023

Κρίσιμο ραντεβού Μητσοτάκη - Ερντογάν


Στις 20 του μηνός θα γίνει η κρίσιμη συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν, κατά την οποία θα μπουν οι βάσεις για συνέχεια του ελληνοτουρκικού διαλόγου και κυρίως θα καθοριστεί πότε θα γίνει το Ανώτατο Συμβούλιο ανάμεσα στα Υπουργικά Συμβούλια των δύο χωρών. Καταβάλλεται προσπάθεια ώστε το Συμβούλιο αυτό να γίνει μέσα στο φθινόπωρο στη Θεσσαλονίκη. Την ίδια ημέρα, δηλαδή στις 20 Σεπτεμβρίου, ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Χριστοδουλίδη, όπως γίνεται πάντα, για να ενημερωθεί η Κύπρος για τη συνάντηση.

Πάντως ο ίδιος ο Έλληνας πρωθυπουργός, ερωτώμενος για τα ελληνοτουρκικά χθες, στη συνέντευξη τύπου στη ΔΕΘ, είπε ότι όλοι αντιλαμβάνονται πως σε καμία διαπραγμάτευση καμία πλευρά δεν μπορεί να πετύχει το 100% των απαιτήσεών του. Ο όρος «υποχωρήσεις» δεν είναι δόκιμος είπε, και προσέθεσε ότι πρέπει να αντικατασταθεί από τον όρο «μετακινήσεις», αλλά ξεκαθάρισε ότι τα ζητήματα που συζητά με την Τουρκία «δεν είναι άλλα από την οριοθέτηση της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας με την Τουρκία. Δεν υπάρχει καμία περίπτωση να συζητήσουμε ζητήματα εθνικής κυριαρχίας, για το καθεστώς των νησιών του ανατολικού Αιγαίου, και από τα δικαιώματα που απορρέουν από την άσκηση της κυριαρχίας στα νησιά».

Τόνισε επίσης ότι επί σαράντα χρόνια συζητάμε με την Τουρκία για το ζήτημα αυτό, και ο ίδιος ξέρει ότι οι πολιτικές δεν αλλάζουν από τη μια στιγμή στην άλλη, αλλά όπως είπε «και να μη μπορέσουμε να συμφωνήσουμε αυτό δεν μας υποχρεώνει να είμαστε μονίμως στα κόκκινα και στην ένταση που βιώσαμε τα τελευταία 4 χρόνια. Τα ζητήματα αυτά δεν λύθηκαν 40 χρόνια αλλά δεν υπήρχε πάντα ένταση. Η κανονικοποίηση των διαύλων επικοινωνίας είναι καλοδεχούμενη για δυο χώρες».

ΠΗΓΗ tomanifesto

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου