Δευτέρα 18 Σεπτεμβρίου 2023

Τίμησαν τη Γενοκτονία των Ελλήνων της Μικράς Ασίας σε Πρέβεζα και Νέα Σελεύκεια


Στεφάνια στο Ηρώο Πεσόντων της Πρέβεζας (φωτ.: preveza.gr)

Επιμνημόσυνη δέηση, ομιλία και κατάθεση στεφάνων μεταξύ των εκδηλώσεων στην Ήπειρο

Εκδηλώσεις για την Ημέρα Εθνικής Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας από το Τουρκικό Κράτος πραγματοποιήθηκαν χθες, Κυριακή, στην πόλη της Πρέβεζας, αλλά και τη Νέα Σελεύκεια, έξω από την Ηγουμενίτσα.

Αρχικά στην Πρέβεζα, τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση στον Μητροπολιτικό ιερό ναό του Αγίου Χαραλάμπους, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Νικοπόλεως και Πρέβέζης, Χρυσοστόμου.

Στιγμιότυπο από την επιμνημόσυνη δέηση στο Ηρώο Πεσόντων στην Πρέβεζα (φωτ.: facebook/Κώστας Τσούτσης)

Ακολούθησε εκφώνηση ομιλίας με τίτλο «Η Μικρασιατική Καταστροφή και ο απόηχός της στο σήμερα» από τον διευθυντή του 2ου Γυμνασίου Πρέβεζας και μεταδιδακτορικό ερευνητή Γαλλική Φιλολογίας του ΕΚΠΑ Δρ. Κοσμά Κοψάρη, ενώ οι εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν με την τέλεση επιμνημόσυνης δέησης στο Ηρώο Πεσόντων της πόλης και κατάθεση στεφάνων από τις αρχές της περιοχής.

Παρών στις εκδηλώσεις ο Μορφωτικός Πολιτιστικός Σύλλογος Μικρασιατών και Ποντίων ν. Πρέβεζας (φωτ.: PrevezaToday/Γιώργος Ευσταθίου)

Στη Νέα Σελεύκεια, την επίσημη δοξολογία στον ιερό ναό του Αγίου Ιωάννου ακολούθησε ομιλία από τη φιλόλογο Ελένη Ιωάννογλου.

Στιγμιότυπο από την κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο Ηρώων της Νέας Σελεύκειας (φωτ.: epirusgate.gr)

Στη συνέχεια τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση στο Μνημείο Ηρώων, όπου έγινε κατάθεση στέφανων και κρατήθηκε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των νεκρών Μικρασιατών. Οι εκδηλώσεις έκλεισαν με την ανάκρουση του εθνικού ύμνου.

ΠΗΓΗ https://www.pontosnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου