Σάββατο 23 Σεπτεμβρίου 2023

Πράσινο φως ΗΠΑ για αποστολή πυραύλων ATACMS στην Ουκρανία


Η κίνηση έρχεται μετά από μήνες διαβουλεύσεων. Η έκδοση με πυρομαχικά διασποράς θα εξοπλίσει τις ουκρανικές δυνάμεις για χτυπήματα βαθιά πίσω από τις γραμμές

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν αποφάσισε να στείλει αμερικανικούς πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς, γνωστούς ως ATACMS, στην Ουκρανία μετά από μήνες συζητήσεων για το αν θα παρασχεθούν στο Κίεβο τα πυρομαχικά, γράφουν οι Financial Τimes.

Η Ουάσιγκτον θα στείλει έκδοση των πυραύλων οπλισμένη με πυρομαχικά διασποράς αντί για μία κεφαλή, σύμφωνα με τις πηγές.

Η απόφαση ελήφθη πριν από την επίσκεψη του Ουκρανού προέδρου Β. Ζελένσκι στις ΗΠΑ αυτή την εβδομάδα, αλλά η κυβέρνηση Μπάιντεν επέλεξε να μην το ανακοινώσει δημόσια. Μια πηγή είπε ότι αυτό έγινε για να μην ενημερωθούν οι Ρώσοι και μετακινήσουν τις γραμμές ανεφοδιασμού τους πιο πίσω από την πρώτη γραμμή.

Οι πύραυλοι έχουν βεληνεκές έως και 300 χιλιόμετρα, επιτρέποντας στο Κίεβο να χτυπήσει τις ρωσικές δυνάμεις σε μεγαλύτερη εμβέλεια από ό,τι μπορούσε προηγουμένως. Οι ΗΠΑ θα τους στείλουν στο εγγύς μέλλον, αρχικά σε μικρό αριθμό, σύμφωνα με τις πηγές.

Η Ουκρανία έχει ζητήσει από καιρό εκατοντάδες ATACMS, συμπεριλαμβανομένης της έκδοσης με μια ενιαία κεφαλή. Μέχρι τώρα, οι ΗΠΑ απείχαν - εν μέρει λόγω των φόβων ότι ο εφοδιασμός του Κιέβου με όπλα θα μπορούσε να κλιμακώσει τη σύγκρουση και εν μέρει επειδή το Πεντάγωνο ανησυχούσε ότι δεν είχε αρκετούς για τις δικές του μελλοντικές ανάγκες.

Οι ΗΠΑ έχουν ήδη στείλει στην Ουκρανία πυρομαχικά διασποράς 155 χιλιοστών, μια αμφιλεγόμενη απόφαση που έλαβε η κυβέρνηση Μπάιντεν νωρίτερα φέτος, όταν κατέστη σαφές ότι τα αποθέματα πυροβολικού των 155 χιλιοστών είχαν εξαντληθεί και ότι η Ουκρανία θα αντιμετώπιζε σημαντικές προκλήσεις εάν δεν μπορούσε να καλύψει το έλλειμμα.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ο Μπάιντεν ανακοίνωσε πακέτο βοήθειας ύψους 325 εκατομμυρίων δολαρίων που περιλαμβάνει αεροπορική άμυνα και πρόσθετα πυρομαχικά διασποράς και είπε ότι αμερικανικά άρματα μάχης M1 Abrams θα φτάσουν στην Ουκρανία την επόμενη εβδομάδα.

Τα ATACMS δεν περιλαμβάνονταν σε αυτό το πακέτο, αλλά ο Μπάιντεν έδωσε σήμα στον Ζελένσκι αυτή την εβδομάδα ότι θα ήταν ανοιχτός να τα παράσχει, είπε ένας από τους ανθρώπους που γνωρίζουν το θέμα.

Η Ουκρανία χρησιμοποιεί βρετανικούς και γαλλικούς πυραύλους μεγάλης εμβέλειας Storm Shadow και Scalp, καθώς και κατευθυνόμενους πυραύλους μικρότερου βεληνεκούς των ΗΠΑ Himars, για να χτυπήσει ρωσικά logistics και θέσεις διοίκησης.

Την Παρασκευή η αεροπορία της Ουκρανίας εκτόξευσε δύο πυραύλους Storm Shadow που έπληξαν το αρχηγείο του ρωσικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας στην κατεχόμενη Σεβαστούπολη της Κριμαίας. Ήταν το τελευταίο χτύπημα σε μια εντεινόμενη αεροπορική εκστρατεία κατά του στρατού της Μόσχας στη χερσόνησο της Μαύρης Θάλασσας.

Οι ATACMS έχουν ένα πλεονέκτημα έναντι των βρετανικών και γαλλικών πυραύλων επειδή μπορούν να εκτοξευθούν από εκτοξευτές Himars και όχι από γηρασμένα μαχητικά αεροσκάφη της Σοβιετικής εποχής της Ουκρανίας.

ΠΗΓΗ https://www.euro2day.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου