Σάββατο 23 Σεπτεμβρίου 2023

Γερμανία: Ο γόρδιος δεσμός του Μεταναστευτικού


Γιάννης Παπαδάτος

Οι μαζικές αφίξεις Αφρικανών μεταναστών στη Λαμπεντούζα, σε συνδυασμό με την αποκάλυψη του μεγα-σκανδάλου στην Πολωνία, όπου κρατικοί αξιωματούχοι έδιναν επί πληρωμή βίζες σε εκατοντάδες χιλιάδες Ινδούς, Πακιστανούς και άλλους Ασιάτες για να τους προωθήσουν στη συνέχεια στη Γερμανία, έχει προκαλέσει νευρική κρίση στο Βερολίνο.

Λίγο προτού μεταβεί για τριήμερη επίσκεψη στη Ρώμη και τη Σικελία, ο συνήθως ψύχραιμος πρόεδρος Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ, απασφάλισε στην «Corriere della Sera»: «Η Γερμανία, όπως και η Ιταλία, βρίσκονται στα όριά τους στο Μεταναστευτιό. Μόνο το πρώτο εξάμηνο του 2023 λάβαμε ως χώρα το ένα τρίτο όλων των αιτήσεων ασύλου της Ε.Ε.».

Ο Σταϊνμάιερ ομολόγησε, ότι από εδώ και μπρος Ιταλία και Γερμανία έχουν να σηκώσουν βαρύ φορτίο, κάνοντας έκκληση για «δίκαιη κατανομή των μεταναστευτικών ροών στην Ευρώπη». Φυσικά δεν τρέφει αυταπάτες ότι οι Ανατολικοευρωπαίοι θα ανταποκριθούν.

Γι’ αυτό πρότεινε ισχυρότερους ελέγχους και επιτήρηση στα εξωτερικά σύνορα της Ε.Ε., πλησιάζοντας τις ιταλικές θέσεις. Αφού ξεκαθάρισε ότι «η Ιταλία δεν πρέπει να μείνει μόνη της» (μακάρι να έλεγε το ίδιο και για εμάς) ο Σταϊνμάιερ κάλεσε Ρώμη και Βερολίνο να λύσουν το πρόβλημα των μεταναστών, που έχουν γίνει μπαλάκι ανάμεσα στις δύο χώρες.

Από την πλευρά της, η Γερμανία έχει δίκιο να ασφυκτιά .Φιλοξενεί ήδη 1 εκατομμύριο πρόσφυγες από την Ουκρανία, και μέσα στο 2023 έγινε αποδέκτης 175.000 αιτήσεων ασύλου από άλλες χώρες.

Κυβέρνηση και αντιπολίτευση διαφωνούν για το αν θα πρέπει να μπει ετήσιο πλαφόν στις εισόδους, αλλά το μεγάλο πρόβλημα βρίσκεται αλλού. Την ώρα που το Βερολίνο εξετάζει τρόπους ανάσχεσης των φτωχοδιάβολων της Αφρικής και της Μέσης Ανατολής, αναζητά επειγόντως 2 εκατομμύρια εξειδικευμένα εργατικά χέρια, για χάρη των οποίων ψήφισε τον Ιούνιο ειδικό μεταναστευτικό με χαλάρωση των κανόνων. Είναι δυνατόν να έχει την πίτα ολόκληρη και τον σκύλο χορτάτο;

ΠΗΓΗ https://eleftherostypos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου