Δευτέρα 16 Οκτωβρίου 2023

Yom Kippur 1973: 20 Ισραηλινοί απέναντι στις μουσουλμανικές μάζες (Βίντεο)


Μετά τη νίκη τους στον Πόλεμο των Έξι ημερών, το 1967, οι Ισραηλινοί απολάμβαναν μια αίσθηση ασφαλείας. Όλα όμως έμελλε να ανατραπούν το 1973 όταν οι Άραβες επιτέθηκαν μαζικά και αιφνιδιαστικά. Στο Γκολάν οι Ισραηλινοί είχαν οχυρώσει το ελεγχόμενο έδαφος.Είχαν δημιουργήσει βαθιά αντιαρματική τάφρο βάθους 4 και πλάτους 6μ. Οι Ισραηλινοί είχαν κατασκευάσει μια σειρά 17 φυλάκια – σημεία στηρίγματος και 112 άλλων οχυρωμένων θέσεων. Πλήθος ναρκών προστάτευε την όλη τοποθεσία. Πίσω από κάθε σημείο στηρίγματος ήταν ανεπτυγμένα τρία άρματα μάχης σε προπαρασκευασμένες θέσεις, ενώ πιο πίσω, ως έσχατη εφεδρεία, στάθμευαν δύο Τεθωρακισμένες Ταξιαρχίες (ΤΘΤ), η 7η και η 188η, με συνολικά 177 άρματα.

Οι άνδρες που επάνδρωναν τα σημεία στηρίγματος ανήκαν στο 13ο Τάγμα «Γεδεών» της Ταξιαρχίας «Γκολάνι» (ΤΓ). Όσον αφορά το πυροβολικό την τοποθεσία υποστήριζαν 44 πυροβόλα.

Απέναντι οι Σύροι, στο πλαίσιο της «Επιχείρησης 110», σχεδίαζαν να επιτεθούν με τρεις ενισχυμένες Μεραρχίες Πεζικού (5η, 7η, 9η) και δύο Τεθωρακισμένες Μεραρχίες (ΤΘΜ), την 1η και την 3η. Συνολικά θα έριχναν στη μάχη 70.000 άνδρες (28.000 μηχανοκίνητο πεζικό) και 1.400 άρματα μάχης, υποστηριζόμενα από 950 στοιχεία πυροβολικού, καλυπτόμενα από 100 πυροβολαρχίες πυραύλων εδάφους – αέρος.

Το φυλάκιο 107 ήταν ένα από μικρά σημαία στηρίγματος. Την 6η Οκτωβρίου 1973 επανδρώνονταν από τον υπολοχαγό Ελιμελέχ και τους 19 άνδρες του. Από την απέναντι πλευρά πλησίαζα καταπάνω τους οι συριακές 85η Ταξιαρχία Πεζικού (ΤΞΠΖ) και η 1η Μηχανοκίνητη Ταξιαρχία (ΜΚΤΞ). Οι λιγοστοί Ισραηλινοί είχαν την υποστήριξη τριών αρμάτων της 74ης Επιλαρχίας της 188ης ΤΘΤ «Μπαράκ».

Επίθεση

Στις 13.50 της 6ης Οκτωβρίου καταιγίδα πυρός πυροβολικού σάρωσε τις ισραηλινές θέσεις. Ο Ελιμελέχ ήταν έξω από το οχυρωμένο φυλάκιο και μέσω ασυρμάτου προσπαθούσε να πληροφορηθεί την κατάσταση. Μόλις τα πυρά του πυροβολικού ήρθησαν ο Ισραηλινός υπολοχαγός είχε με τα κιάλια μάζες εχθρικών τεθωρακισμένων να προσεγγίζουν από την κατεύθυνση της Δαμασκού. Τα τρία άρματα που υποστήριζαν το φυλάκιο 107 άνοιξαν πυρ από απόσταση 1.800μ. Τα άρματα αυτά υπό τον υπίλαρχο Γιακίν προκάλεσαν δυσανάλογες του αριθμού τους απώλειες στους Σύρους. Σύντομα έφτασαν άλλα επτά ισραηλινά άρματα στο σημείο και προκάλεσαν τρομακτική αιμορραγία στους αντιπάλους, οι οποίοι από την πλευρά τους δεν κατάφεραν να επιτύχουν κανένα πλήγμα.

Παρόλα αυτά τα συριακά άρματα συνέχιζαν, σαν υπνωτισμένα, την κίνησή τους, απλώς παρακάμπτοντας τα καιόμενα φίλια άρματα. Μόνο αφού έχασαν 30 άρματα οι Σύροι στράφηκαν προς Νότο τιθέμενοι εκτός του βεληνεκούς των Ισραηλινών. Σε άλλα σημεία του ισραηλινού μετώπου όμως η κατάσταση κατέστη κρίσιμη. Το βράδυ οι Σύροι επανήλθαν και πλησίασαν σε απόσταση 300μ. από το φυλάκιο 107. Ο Ελιμελέχ καταδείκνυε στόχος για τα άρματα του Γιακίν. Οι Ισραηλινοί αρματιστές αλλά και οι άνδρες του φυλακίου άνοιξαν πυρ προκαλώντας τρομακτικές απώλειες στους αντιπάλου, οι οποίοι βλακωδώς επέμεναν να κινούνται σε λίαν τρωτούς σχηματισμούς. Παρόλα αυτά η κατάσταση για τους λίγους του φυλακίου δεν ήταν ρόδινη, στερούμενοι κάλυψης πυροβολικού και αεροπορίας, λόγω της εξέλιξης των επιχειρήσεων.

Την επομένη ο Ελιμελέχ εντόπισε εχθρικό πεζικό σε απόσταση 1.500μ. Τα τρία άρματα του Γιακίν άνοιξαν πυρ εναντίων των Σύρων όταν πλησίασαν στα 500 περίπου μέτρα, παράλληλα με τα πολυβόλα του φυλακίου. Δεκάδες Σύροι θερίστηκαν. Οι υπόλοιποι σιγά-σιγά υποχώρησαν. Δεν έκαναν καμία προσπάθεια να ελιχθούν, ενώ δεν υποστηρίχθηκαν επίσης από τα άρματά τους. Το απόγευμα επτά συριακά άρματα Τ-54/55 κινήθηκαν κατευθείαν κατά του φυλακίου. Ο Ελιμελέχ ζήτησε βοήθεια και προς το φυλάκιο έσπευσαν έξι άρμα Ι – Sherman (Sherman του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου εξοπλισμένα με σύγχρονο πυροβόλο). Κατόπιν αυτού οι Σύροι υποχώρησαν, αλλά αποχώρησαν και όλα τα ισραηλινά άρματα, αφήνοντας τους άνδρες του φυλακίου εντελώς μόνους.

Το βράδυ ένα συριακό άρμα συνοδευόμενο από ένα όχημα μεταφοράς προσωπικού πλησίασαν στο φυλάκιο. Από το συριακό ΤΟΜΠ αποβιβάστηκε μια ομάδα μάχης η οποία κινήθηκε προς το συρματόπλεγμα του φυλακίου. Ένας Ισραηλινός στρατιώτης, ο Γιόζεφ Ζάντοκ,  όμως όρμησε μπροστά και ακάλυπτος έβαλε με αντιαρματικό εκτοξευτή κατά του συριακού άρματος, καταστρέφοντάς το. Την ίδια ώρα ο λοχίας Αβιντάν άνοιξε πυρ κατά των Σύρων στρατιωτών, σκοτώνοντας πέντε από αυτούς. Οι ζωντανοί επιβιβάστηκαν κακήν-κακώς στο ΤΟΜΠ και απομακρύνθηκαν. Ένα ακόμα ΤΟΜΠ που πλησίασε επέπεσε σε νάρκη και καταστράφηκε χωρίς επιζώντες.

Πολιορκία

Την επομένη μετά από σφοδρό βομβαρδισμό πυροβολικού. Στο μεταξύ η ισραηλινή άμυνα είχε σπάσει σε άλλα σημεία και το φυλάκιο 107 μπορούσε πλέον να δεχτεί επίθεση από κάθε κατεύθυνση. Ο Ελιμελέχ οργάνωσε περιμετρική άμυνα. Είχε στη διάθεσή του τέσσερα πολυβόλα, έναν φορητό αντιαρματικό εκτοξευτή και τα ατομικά όπλα των ανδρών του, τυφέκια εφόδου FN και υποπολυβόλα UZI.

Καθώς συνέβαιναν αυτά ένα συριακό άρμα πλησίασε αλλά επέπεσε σε νάρκη και καταστράφηκε. Οι επιζώντες του άρματος πετάχτηκαν έξω κουνώντας λευκά μαντήλια και κατευθύνθηκαν προς το φυλάκιο φωνάζοντας πως ήταν Εβραίοι της Συρίας βίαια καταταχθέντες. Το βράδυ ο Ελιμελέχ διατάχθηκε να εγκαταλείψει το φυλάκιο και να υποχωρήσει. Την ίδια ώρα, 200μ. βόρεια του φυλακίου εμφανίστηκε νέα συριακή δύναμη. Οι Ισραηλινοί δεν άνοιξαν πυρ και οι Σύροι απλώς πέρασαν. Ο Ελιμελέχ δεν εγκατέλειψε το φυλάκιο. Γνώριζε άλλωστε πως παντού υπήρχαν Σύροι.

Το πρωί της επομένης ένα συριακό άρμα κατάφερε με τα πυρά του να καταστρέψει και τα τέσσερα πολυβόλα του φυλακίου. Όταν το άρμα αποχώρησε οι Ισραηλινοί εξήλθαν του φυλακίου και ερευνώντας τα κατεστραμμένα συριακά τεθωρακισμένα αφαίρεσαν όποιο όπλο βρισκόταν σε λειτουργική κατάσταση. Βρήκαν οπλοπολυβόλα, τυφέκια εφόδου και αντιαρματικούς εκτοξευτές.

Όλα αυτά όμως ήταν ελάχιστα απέναντι στο νέο κύμα που ερχόταν εναντίον τους. Οι Σύροι εκτελούσαν νέα μεγάλης κλίμακας επίθεση με την 7η και 9η ΜΠ τις οποίες υποστήριζαν 70 άρματα Τ- 62 της Προεδρικής Φρουράς. Ο στρατιώτης Ζακτόκ κατάφερε να καταστρέψει πέντε από αυτά σε λίγες στιγμές, πριν τραυματισθεί βαριά. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι Σύροι δεν επιχείρησαν να καταλάβουν το φυλάκιο και παρά τις απώλειες που υπέστησαν απλώς συνέχισαν να κινούνται προς το ισραηλινό έδαφος.

Στο μεταξύ το Τάγμα «Γεδεών» έχοντας χάσει την επαφή του με το φυλάκιο έστειλε μια δύναμη να διαπιστώσει την κατάσταση και ει δυνατό να διασώσει τους πολιορκημένους. Τρία ισραηλινά άρματα και δύο ημιερπιστριοφόρα οχήματα Μ3 με στρατιώτες, υπό τον αντισυνταγματάρχη Ναφσί, αποτελούσαν τη δύναμη αυτή. Το τμήμα του Ναφσί κατάφερε να περάσει μέσα από τις συριακές γραμμές και έφτασαν στο φυλάκιο 107. Οι άνδρες του φυλακίου 107 είχαν σωθεί. Παράλληλα η μεγάλη συριακή επίθεση εκφυλίστηκε σταδιακά. Η μοναδική απώλεια των Ισραηλινών, ο βαριά τραυματίας Γιόζεφ Ζάντοκ επέζησε.

Συριακά εγκαταλελειμμένα άρματα.

Ισραηλινό σημείο στηρίγματος στο Γκολάν, απομεινάρι του πολέμου.


 

ΠΗΓΗ history-point

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου