Δευτέρα 16 Οκτωβρίου 2023

Ισραήλ: Στη μάχη κατά της Χαμάς για πρώτη φορά οι σύγχρονες κορβέτες Sa’ar 6 του ισραηλινού ΠΝ [vid]


Οι σύγχρονες κορβέτες κλάσης Sa’ar 6 του Πολεμικού Ναυτικού του Ισραήλ πραγματοποίησαν τις πρώτες επιχειρήσεις μάχης, «χτυπώντας» θέσεις της Χαμάς στη Γάζα από θαλάσσης.

Όπως αποκάλυψαν οι ισραηλινές δυνάμεις (IDF) με βίντεο που δημοσίευσαν, «τα νεότερα πυραυλικά πλοία της κλάσης, το INS Oz και το INS Magen, πραγματοποίησαν επιθέσεις από την επιφάνεια της θάλασσας προς τη Λωρίδα της Γάζας. Στο πλαίσιο αυτών των επιθέσεων, χτυπήθηκαν μια εγκατάσταση παραγωγής όπλων, ένα φυλάκιο και ένα παρατηρητήριο της ναυτικής δύναμης της τρομοκρατικής οργάνωσης Χαμάς».

Οι κορβέτες κλάσης Sa’ar 6 του Πολεμικού Ναυτικού του Ισραήλ διαθέτουν 18 διαφορετικά προηγμένα τεχνολογικά και συστήματα μάχης ακριβείας, ένα μεγάλο μέρος των οποίων αναπτύχθηκε εγχώρια και τρία από αυτά έχουν καταστεί πλήρως επιχειρησιακά τους τελευταίους έξι μήνες, αναφέρουν οι IDF.

Δείτε το βίντεο:

Οι νέες κορβέτες έχουν μήκος 90 μέτρων, βάρος 2.000 τόνων, μέγιστη ταχύτητα 24 κόμβων και εμβέλεια 2.500 ναυτικών μιλίων, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να παραμένουν για επιχειρήσεις στη θάλασσα περισσότερο χρονικό διάστημα από την προηγούμενη κλάση, Sa’ar 5. Ως κύρια αποστολή τους είναι η διαφύλαξη των θαλάσσιων συνόρων μεταξύ του Ισραήλ και του Λιβάνου και ειδικότερα των κοιτασμάτων φυσικού αερίου που βρίσκονται στη περιοχή.

Οι Sa’ar 6 είναι εξοπλισμένες με τη ναυτική παραλλαγή του συστήματος αεράμυνας Iron Dome, το Naval Dome και το πυραυλικό σύστημα Barak 8.

Εκτός από τα συστήματα αντιπυραυλικής άμυνας , τα πλοία διαθέτουν επίσης 16 αντιπλοϊκούς πυραύλους, ένα κύριο πυροβόλο Oto Melara Super Rapid των 76 mm, δύο σταθμούς όπλων Typhoon 25 mm και δύο εκτοξευτές τορπιλών 324 mm για ελαφριές τορπίλες MK54.

Τρία από τα τέσσερα πλοία της κλάσης έχουν πλέον κηρυχθεί πλήρως επιχειρησιακά (Magnez, Oz και Atzmaut) με το τέταρτο, το Nitzachon που παραδόθηκε τον Αύγουστο του 2021, να βρίσκεται πολύ κοντά στο να μπει σε υπηρεσία με το Πολεμικό Ναυτικό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου