Δευτέρα 16 Οκτωβρίου 2023

Γιατί καθυστερεί η επέμβαση του Ισραήλ στη Γάζα: Ασφαλίζει πρώτα τα νώτα του από τη Χεζμπολάχ – Ο ρόλος των ΗΠΑ, η ανοιχτή γραμμή με την Αθήνα


Ισραηλινό F-15, ένα από τα ισχυρότερα αεροσκάφη αεροπορικής ισχύος, κατά τη διάρκεια νυχτερινής απογείωσης για να πλήξει στόχους. Πηγή: Ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία (https://www.idf.il/en/mini-sites/israeli-air-force/)

ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΙΔΕΡΗ//ΗΕLLAS JOURNAL, Αθήνα

Η επιστροφή του Άντονι Μπλίνγκεν στην Ιερουσαλήμ τη Δευτέρα, είναι ένα από εκείνα τα σημεία που μαρτυρούν ότι το Τελ Αβίβ «παίζει» στις καθυστερήσεις σ’ ότι έχει να κάνει με την χερσαία επίθεση.

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, μετά το ταξίδι του στην Αίγυπτο και τις εκεί διπλωματικές διαπραγματεύσεις με την ισχυρή Μουσουλμανική χώρα, γυρίζει στο Ισραήλ στην προσπάθεια που γίνεται σε πολιτικό και διπλωματικό επίπεδο.

  • Η Αίγυπτος παίζει, τον πιο καταλυτικό ρόλο κι αυτό φαίνεται μέρα με τη μέρα. Ως τώρα το Κάιρο δεν δείχνει διατεθειμένο ν’ ανοίξει τον ανθρωπιστικό δίαυλο της Ράφα, επιμένοντας για την εξεύρεση πολιτικής λύσης.

Και παράλληλα η Αίγυπτος δεν θέλει να εκτοπιστούν χιλιάδες ή και εκατομμύρια Μουσουλμάνοι από τους συγκεκριμένους τόπους, διότι υποστηρίζει πως δεν πρόκειται στη συνέχεια να επιστρέψουν πίσω, με αποτέλεσμα να χαθεί το μουσουλμανικό στοιχείο από την περιοχή αυτή. Όσοι πάντως έχουν αποχωρήσει και περάσει στο Αιγυπτιακό έδαφος, τα κατάφεραν επειδή έχουν διαβατήριο άλλων χωρών.

Επίσης το γεγονός ότι η Ισραηλινή κυβέρνηση δίνει το ένα τελεσίγραφο μετά το άλλο για την απομάκρυνση των κατοίκων της Γάζας, δείχνει ότι θέλει ν’ αναμετρηθεί με την Χαμάς, χωρίς να υπάρχουν άμαχοι στο πεδίο.

Άλλωστε το Ισραήλ επανειλημμένως έχει κατηγορήσει τους τρομοκράτες της Χαμάς ότι χρησιμοποιούν ως ασπίδα τον άμαχο πληθυσμό, κατοίκους της Λωρίδας της Γάζας ή της Δυτικής Όχθης.

Από τις επίσημες αναρτήσεις μάλιστα των Ισραηλινών, πριν λίγες ώρες, μπορεί να ξεχωρίσει η παρακάτω καθώς κατηγορεί με εικόνες- ντοκουμέντο ότι η Χαμάς εμποδίζει την αποχώρηση των αμάχων. Το Τελ Αβίβ δεν είναι λίγες οι φορές που είχε υποστηρίξει ότι οι άμαχοι εκβιάζονται από τους τρομοκράτες, ακόμη και με εκτελέσεις μελών της οικογένειάς τους, αν τολμήσουν να εγκαταλείψουν την περιοχή που έχει γίνει βεβαίως πεδίο σφοδρών συγκρούσεων.

Το Τελ Αβίβ δεν κάνει βεβιασμένες κινήσεις

Το τρίτο στοιχείο που μπορεί κανείς να ξεχωρίσει είναι ο «συνωστισμός» των δυνάμεων του ισραηλινού στρατού σε χώρους διασποράς στο νότιο Ισραήλ. Αυτό από μόνο του σύμφωνα με στρατιωτικούς αναλυτές, μαρτυρά ότι η χερσαία επίθεση των Ισραηλινών δεν βρίσκεται προ των πυλών, δηλαδή να γίνει μέσα στις αμέσως επόμενες ώρες.

  • Για να συμβεί αυτό οι χώροι διασποράς θα πρέπει ν’ αδειάσουν από άρματα, τεθωρακισμένα, μηχανήματα του μηχανικού, οχήματα 4×4. Και όλα τα παραπάνω να λάβουν θέσεις σχηματισμού μάχης σε χώρους εξόρμησης, με προκαθορισμένες αποστάσεις και σαφώς μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας. Εδώ και μέρες στην Hellas Journal είχαμε επισημάνει ότι το Τελ Αβίβ δεν πρόκειται να κάνει βεβιασμένες κινήσεις διότι έχει πολύ συγκεκριμένο στόχο και μάλιστα εδώ και χρόνια έχει χαρτογραφήσει πλήρως την Χαμάς.

Την ίδια στιγμή Διεθνή μέσα έχουν μεταδώσει πληροφορίες ότι ο ισραηλινός στρατός προχωρά αργά και μεθοδικά στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας. Από την πλευρά, του Τελ Αβίβ κάτι τέτοιο δεν έχει επαληθευτεί. Εφόσον όμως συμβαίνει κάτι τέτοιο, δεν αποκλείεται να προπορεύονται δυνάμεις ανιχνευτών που είτε αντιπαρατίθενται με τμήματα της Χαμάς, είτε ελέγχουν οικοδομικά τετράγωνα, ώστε να γνωρίζουν που θα κινηθούν όταν δοθεί η πολιτική εντολή για την χερσαία επέμβαση.

  • Με δεδομένο ότι το μέτωπο στη Λωρίδα της Γάζας θα γιγαντωθεί και οι Ισραηλινοί θα χτυπήσουν από πολλά σημεία με ό,τι δυνάμεις και μέσα διαθέτουν, η Χεζμπολάχ στα βόρεια σύνορα του Ισραήλ έχει κάνει σποραδική χρήση όπλων και το Τελ Αβίβ έχει απαντήσει και με τον φόβο να εκτραχυνθεί η κατάσταση στη Δυτική όχθη, ανάμεσα σε Ισραηλινούς και Παλαιστινίους, το υπουργείο εξωτερικών εξέδωσε την Κυριακή ταξιδιωτική οδηγία ν’ αποφύγουν Έλληνες πολίτες ταξίδια στο Ισραήλ, τον Λίβανο και Παλαιστινιακά εδάφη.

Επιπλέον η Αθήνα σε πολιτικό, διπλωματικό και στρατιωτικό επίπεδο πέραν των καταγραφών και αναλύσεων που γίνονται και αφορούν τα ελληνικά δεδομένα, υπάρχει ανοιχτή γραμμή με το Τελ Αβίβ σε ανώτατο επίπεδο.

ΠΗΓΗ https://hellasjournal.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου