Δευτέρα 27 Νοεμβρίου 2023

Ισραήλ - Χαμάς: Ενημερώνονται οι οικογένειες των 11 ομήρων που θα απελευθερωθούν


Οι οικογένειες των ομήρων της Χαμάς που θα απελευθερωθούν ενημερώνονται από τις Ισραηλινές αρχές σύμφωνα με τα ισραηλινά ΜΜΕ, που κάνουν λόγο για 11 άτομα.  Το ραδιόφωνο του ισραηλινού στρατού ανέφερε ότι 11 αιχμάλωτοι αναμένεται να απελευθερωθούν σήμερα, χωρίς να δίνονται ακόμα περισσότερες λεπτομέρειες αν συμπεριλαμβάνονται και άλλοι υπήκοοι.

Οι πληροφορία άρχισε να μεταδίδεται λίγο πριν τις 6 το απόγευμα, ώρα Ελλάδος, ενώ λίγο αργότερα το γραφείο του πρωθυπουργού επιβεβαίωσε τις αναφορές των ειδησεογραφικών μέσων λέγοντας ότι «ότι οι πληροφορίες δόθηκαν στις οικογένειες, αφού το Ισραήλ έλαβε τη λίστα των αιχμαλώτων που πρόκειται να απελευθερωθεί σήμερα.»

Νωρίτερα, αγωνία επικράτησε με την απελευθέρωση των ομήρων από τη Χαμάς, καθώς η τελευταία, σύμφωνα με ισραηλινό αξιωματούχο επιχειρούσε να χωρίσει ξανά τις μητέρες από τα παιδιά, παραβιάζοντας τη συμφωνία εκεχειρίας.

Όπως ανέφεραν οι Times of Israel, ο αξιωματούχος δήλωσε ότι ένα από τα βασικά ζητήματα που καθυστερούν τις συνομιλίες είναι ότι στη λίστα με τα ονόματα που η Χαμάς σχεδιάζει να απελευθερώσει χωρίζει πολλά παιδιά από τις μητέρες τους.

Εκθεση της Wall Street Journal ανέφερε ότι η εφαρμογή της τέταρτης απελευθέρωσης των Ισραηλινών ομήρων καθυστερεί εξαιτίας αυτού του ζητήματος. Το Ισραήλ επέμενε να εκπληρώσει η Χαμάς τη δέσμευσή της να μην χωρίσει μέλη της οικογένειας, ενώ η Χαμάς ισχυριζ΄ποταν ότι δεν έχει όλα τα μέλη των εν λόγω οικογενειών, αναφέρει η αμερικανική εφημερίδα.

Ενδεικτικό της κωλυσιεργίας από πλευράς τρομοκρατών είναι ότι λιγότερο από μια ώρα, πριν από την προγραμματισμένη απελευθέρωση (16:00), το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου  ανακοίνωσε ότι οι διαπραγματεύσεις για τον κατάλογο των απαχθέντων που θα απελευθερωθούν σήμερα συνεχίζονται.

«Γνωρίζουμε την ένταση που βιώνουν οι οικογένειες και θα προσθέσουμε πληροφορίες όταν αυτό καταστεί δυνατό», ανέφερε η ανακοίνωση. «Ζητούμε να αποφεύγεται η διάδοση φημών και αναξιόπιστων πληροφοριών».

Το Ισραήλ φέρεται ευρέως να έχει εκφράσει αντιρρήσεις για τον κατάλογο των ομήρων που θα απελευθερωθούν σήμερα, την τέταρτη και τελευταία ομάδα από τις 50 που έχει υποσχεθεί να αφήσει η Χαμάς κατά τη διάρκεια της τετραήμερης προσωρινής εκεχειρίας.

Η ανακωχή μπορεί να παραταθεί κατά μία ημέρα για κάθε 10 επιπλέον ομήρους που απελευθερώνονται.

Κώλυμα με τους Ισραηλινούς ομήρους - Αξιολογείται η λίστα, λέει το Ισραήλ

Αξιωματούχος ενημέρωσε πως οι δύο πλευρές εξέφρασαν ανησυχίες σχετικά με τους καταλόγους των  ομήρων και των Παλαιστίνιων κρατουμένων που πρόκειται να απελευθερωθούν.

Παράλληλα, πρόσθεσε ότι οι διαμεσολαβητές του Κατάρ εργάζονται με το Ισραήλ και τη Χαμάς για την επίλυση των ζητημάτων και την αποφυγή καθυστερήσεων. «Υπάρχει ένα μικρό πρόβλημα με τους σημερινούς καταλόγους. Το Κατάρ συνεργάζεται και με τις δύο πλευρές για να το επιλύσει και να αποφύγει τις καθυστερήσεις», δήλωσε ο αξιωματούχος.

Σύμφωνα με τη HaaretzΙσραηλινοί αξιωματούχοι εντόπισαν προβλήματα στον κατάλογο των 11 ομήρων που αναμένεται να απελευθερωθούν από τη Χαμάς.

Τις προηγούμενες τρεις ημέρες της εκεχειρίας το Ισραήλ υπέβαλε τα ονόματα των Παλαιστίνιων γυναικών και εφήβων που θα απελευθέρωνε από τη φυλακή και η Χαμάς υπέβαλε τα ονόματα των Ισραηλινών πολιτικών ομήρων που θα απελευθέρωνε τουλάχιστον 12 ώρες πριν από την απελευθέρωση.

Αίγυπτος: Κοντά σε επίτευξη συμφωνίας για διήμερη παράταση της εκεχειρίας

Η Αίγυπτος και το Κατάρ βρίσκονται κοντά στην επίτευξη μιας συμφωνίας, προκειμένου να παραταθεί κατά δύο ημέρες η κατάπαυση του πυρός του Ισραήλ με τη Γάζα, δήλωσε σήμερα ο Ντίαα Ρασγουάν, επικεφαλής της κρατικής Υπηρεσίας Πληροφοριών της Αιγύπτου.

Η διήμερη παράταση θα περιλαμβάνει την απελευθέρωση 20 Ισραηλινών ομήρων και 60 Παλαιστινίων κρατουμένων, συμπλήρωσε.

Με την απελευθέρωση 11 Ισραηλινών ομήρων, που αναμένεται σήμερα, οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται για την απελευθέρωση 33 Παλαιστινίων, είπε ο Ρασγουάν.

Νωρίτερα και το Reuters μετέδωσε πως Αιγύπτιοι, Καταριανοί και Αμερικανοί αξιωματούχοι συζητούν ακόμη τη διάρκεια της επέκτασης και το ποιοι φυλακισμένοι θα απελευθερωθούν στη βάση της συμφωνίας, ανέφεραν οι ίδιες πηγές.

Οι ίδιοι εξήγησαν στο διεθνές πρακτορείο ειδήσεων ότι η Χαμάς ζητά μια τετραήμερη παράταση, ενώ το Ισραήλ ζητά η παράταση να αποφασίζεται μέρα με τη μέρα. Η αρχική συμφωνία προβλέπει την επέκταση της εκεχειρίας κατά μια ημέρα για κάθε επιπλέον 10 ομήρους που θα απελευθερώνει η Χαμάς.

Πριν από λίγη ώρα Ισραηλινός αξιωματούχος δήλωσε ότι είναι στο χέρι της Χαμάς να αποφασιστεί η παράταση της εκεχειρίας. Ο Eylon Levy δήλωσε: «Η Χαμάς είναι ενήμερη, αυτή η επιλογή για παράταση (σ.σ. της εκεχειρίας) είναι ανοιχτή». Ο ίδιος πρόσθεσε ότι το Ισραήλ θέλει να πάρει πίσω άλλους 50 ομήρους, πέραν αυτών που επιστρέφουν απόψε, όπως μετέδωσε το Αl Jazeera.

«Μόλις λήξει αυτό το πλαίσιο, το Ισραήλ θα συνεχίσει με όλες του τις δυνάμεις» ανέφερε επαναλαμβάνοντας ουσιαστικά ότι οι ισραηλινές στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Γάζα δεν έχουν τελειώσει.

Την ανάγκη επέκτασης της εκεχειρίας για να αποφευχθούν περισσότεροι θάνατοι στη Γάζα.εξέφρασε και ο υπουργός Εξωτερικών της Παλαιστινιακής Αρχής Ριάντ αλ-Μάλκι.

«Έχουμε δουλειά για να συνεχιστεί αυτή η εκεχειρία… ώστε το Ισραήλ να μην συνεχίσει να επιτίθεται», είπε ο αλ Μάλκι από τη Βαρκελώνη.

«Η εκεχειρία τέθηκε σε ισχύ με 15.000 θανάτους. Αν δούμε ότι ο πόλεμος συνεχίζεται, τότε ο αριθμός των θανάτων θα διπλασιαστεί επειδή η συγκέντρωση του πληθυσμού είναι τώρα διπλάσια», αναφέρει το AP.

«Ο πληθυσμός της Γάζας έχει συγκεντρωθεί στα νότια της Γάζας», είπε, μιλώντας στα ισπανικά. «Έτσι, οποιαδήποτε επίθεση που προηγουμένως σκότωνε ένα παιδί, τώρα θα σκοτώσει δύο. Γι' αυτό είναι σημαντικό να παραταθεί αυτή η εκεχειρία» κατέληξε. 

Την παράταση της ανθρωπιστικής παύσης των εχθροπραξιών στη Γάζα ζήτησε ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε σήμερα ενόψει της διήμερης Συνόδου Υπουργών Εξωτερικών της Συμμαχίας που θα πραγματοποιηθεί στις 28 και 29 Νοεμβρίου στις Βρυξέλλες.

Ο Γ. Στόλτενμπεργκ είπε ότι μια παράταση της ανθρωπιστικής παύσης είναι απαραίτητη για να επιτρέψει την πρόσβαση περαιτέρω βοήθειας στον παλαιστινιακό λαό της Γάζας, αλλά και για την απελευθέρωση περισσότερων ομήρων. Ο Γ. Στόλτενμπεργκ πρόσθεσε, επίσης, ότι το Ιράν θα πρέπει να συγκρατήσει τους «οικείους» και εταίρους του.

Τα ξημερώματα της Δευτέρας, η ισλαμιστική οργάνωση διαβεβαίωσε σε ανακοίνωση πως «επιδιώκει την παράταση της ανακωχής πέραν των τεσσάρων ημερών» που προέβλεπε η συμφωνία, με σκοπό να «αυξηθεί ο αριθμός των κρατουμένων που θα αφεθούν ελεύθεροι».

Πρόκειται για κάτι που προβλεπόταν στη συμφωνία.

Υπέρ της παράτασης της ανακωχής η Παλαιστινιακή Αρχή

Υπέρ της παράτασης της προσωρινής κατάπαυσης του πυρός τάσσεται η Παλαιστινιακή Αρχή.

«Το Κατάρ, η Αίγυπτος, οι ΗΠΑ, η ΕΕ και η Ισπανία, εργάζονται για την παράταση της προσωρινής εκεχειρίας μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Παλαιστινιακής Εθνικής Αρχής, Ριγιάντ αλ Μαλίκι.

Ο Αλ Μαλίκι τόνισε ότι η εκεχειρία θα μπορούσε να παραταθεί για «μία, δύο, τρεις ημέρες», αλλά προσθέτει ότι κανείς δεν γνωρίζει πόσο ακριβώς, ανέφερε το πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

«Η εκεχειρία τέθηκε σε ισχύ με 15.000 νεκρούς. Αν δούμε τον πόλεμο να ξαναρχίζει, τότε ο αριθμός των θανάτων θα διπλασιαστεί, επειδή η συγκέντρωση του πληθυσμού είναι πλέον διπλάσια», λέει, επικαλούμενος ανεπιβεβαίωτους αριθμούς που ισχυρίζεται η Χαμάς και οι οποίοι δεν κάνουν διάκριση μεταξύ αμάχων και τρομοκρατών και περιλαμβάνουν αμάχους που σκοτώθηκαν από άστοχες παλαιστινιακές ρουκέτες.

«Ο πληθυσμός της Γάζας έχει συγκεντρωθεί στο νότιο τμήμα της Γάζας», πρόσθεσε, αναφερόμενος στην εκκένωση της βόρειας Γάζας που διέταξε το Ισραήλ με στόχο την ελαχιστοποίηση των απωλειών μεταξύ των αμάχων. «Έτσι, κάθε επίθεση που πριν σκότωνε ένα παιδί, τώρα θα σκοτώσει δύο. Γι' αυτό είναι σημαντικό να παραταθεί αυτή η εκεχειρία».

ΠΗΓΗ https://www.liberal.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου