Δευτέρα 27 Νοεμβρίου 2023

Πόλεμος στο Ισραήλ: Οι μυστικές επιχειρήσεις με βάση την Κύπρο


Δρ. Αθανάσιος Ε. Δρούγος

Η στρατηγικής σημασίας θέση της Κύπρου για τη Δύση στην Ανατολική Μεσόγειο και στη Μέση Ανατολή αποδείχθηκε για μία ακόμα φορά στην πολεμική αντιπαράθεση του Ισραήλ με τη Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας (όπως ήταν και στην περίπτωση του Βόρειου Ιράκ, ως και των επιχειρήσεων σε Αφγανιστάν, Συρία, Λιβύη κ.ά.).

Οι ΗΠΑ πραγματοποιούν κατασκοπευτικές πτήσεις από βρετανική βάση στην Κύπρο προσεγγίζοντας και ακτινογραφώντας τη Γάζα και έχουν παράσχει σημαντικές πληροφορίες στους Ισραηλινούς.

Οι ΗΠΑ πραγματοποιούν συνεχώς αποστολές επιτήρησης πάνω από τη Γάζα, μεταξύ άλλων από τη βρετανική αεροπορική βάση (της RAF) στο Ακρωτήρι και μοιράζονται αρκετές από τις πληροφορίες με το Ισραήλ, γεγονός που επικρίνεται από ορισμένους Βρετανούς πολιτικούς ότι εμπλέκει αρκετά το Λονδίνο στις ισραηλινές επιχειρήσεις. Βρετανός αναλυτής (ειδικός στα αεροπορικά θέματα με έδρα το Λονδίνο) ανέφερε σε πρόσφατη έκθεσή του ότι οι πτήσεις κατασκοπείας των ΗΠΑ από τη βρετανική βάση στην Κύπρο «έχουν γίνει ρουτίνα» και περιλαμβάνουν εξόδους πάνω από τη Νοτιοανατολική Τουρκία και τον Λίβανο. Επιπρόσθετα, οι Αμερικανοί παρέχουν πληροφορίες στο Ισραήλ για πλήγματα σε βάσεις της σιιτικής Χεζμπολάχ στον Νότιο Λίβανο. Η βάση ειδικά στο Ακρωτήρι της Κύπρου έχει γίνει κόμβος διεθνούς στρατιωτικής υποστήριξης προς το Ισραήλ, ενώ χρησιμοποιείται και από τις CIA/DIA/NSA των Αμερικανών.

Το υπουργείο Αμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου αρνείται να διευκρινίσει αν οι αμερικανικές πληροφορίες που συλλέγονται μέσω της βρετανικής βάσης στην Κύπρο μοιράζονται μόνο με το Ισραήλ. Ο μόνος εξοπλισμός των ΗΠΑ που η βρετανική κυβέρνηση παραδέχτηκε ποτέ ότι βρίσκεται στις λεγόμενες περιοχές των Κυρίαρχων Βάσεων (SBA) του Ηνωμένου Βασιλείου στην Κύπρο είναι το κατασκοπευτικό αεροσκάφος U-2. Αυτό είναι μόνιμα σταθμευμένο στη RAF Ακρωτηρίου για σχεδόν μισό αιώνα, λειτουργούσε αρχικά από τη CIΑ (από μεγάλο ύψος) και συλλέγει επί χρόνια πληροφορίες για Λίβανο, Συρία, Βόρειο Ιράν, Τουρκία και Ιράκ.

Οι ΗΠΑ μεταφέρουν επίσης όπλα στο Ισραήλ από όλη την Ευρώπη (Γερμανία, Ολλανδία, Ιταλία) χρησιμοποιώντας τη RAF Ακρωτηρίου, αλλά το υπουργείο Αμυνας στο Λονδίνο αρνείται να αποκαλύψει τι είδους. Είναι επίσης γνωστό ότι τα drones επιτήρησης των ΗΠΑ που πετούν πάνω από τη Γάζα απογειώνονται (μεταξύ άλλων) και από την Κύπρο. Επί 50 χρόνια, οι ΗΠΑ και η Βρετανία προσπάθησαν να κρατήσουν μυστικό το μέγεθος και τις δραστηριότητες της αμερικανικής παρουσίας στις βρετανικές βάσεις και σε άλλες «τοποθεσίες» στην Κύπρο (βάσει μελέτης του υπογράφοντα προ χρόνων).

Επίσης, 129 Αμερικανοί αξιωματικοί και υπαξιωματικοί της USAF έχουν αναπτυχθεί μόνιμα στη RAF στο Ακρωτήρι, που είναι σταθμός για επιχειρήσεις βομβαρδισμών και αναγνώρισης/επιτήρησης σε όλη τη Μέση Ανατολή. Η κατασκοπευτική δύναμη των ΗΠΑ, η 1η Καταδρομική Μοίρα Αναγνώρισης, είχε και έχει αναπτυχθεί μόνιμα στο Ακρωτήρι. Οι ίδιες πηγές αποκάλυψαν ότι στη διάρκεια (μέχρι τώρα) των πολεμικών επιχειρήσεων στη Γάζα έγιναν πάνω από 30 πτήσεις μεταφοράς στρατιωτικού υλικού, τις οποίες πραγματοποίησε η RAF, από το Ακρωτήρι στο Τελ Αβίβ.

Το Ισραήλ, το οποίο βρίσκεται μόλις 200 μίλια μακριά από τη RAF στο Ακρωτήρι, είναι ένας «στενός συνεργάτης των υπηρεσιών πληροφοριών των ΗΠΑ». Τα αμερικανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη /drones είναι MQ-9 Reaper, τα οποία είναι υπό τον έλεγχο δυνάμεων ειδικών επιχειρήσεων των ΗΠΑ. Η χρήση της RAF Ακρωτηρίου και άλλων εγκαταστάσεων του Ηνωμένου Βασιλείου στην Κύπρο από το στρατό και τις υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ είναι εδώ και καιρό πληροφοριακά περιορισμένη. Μεγάλο μέρος των δραστηριοτήτων κρατείται μυστικό από τις δύο συμμαχικές χώρες αλλά και την κυπριακή κυβέρνηση (που επί χρόνια δεν γνωρίζει πολλά…). Πρόσφατα αποχαρακτηρισμένα έγραφα αποκάλυψαν ότι, κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, το Ηνωμένο Βασίλειο μετέτρεψε κρυφά τις βάσεις στην Κύπρο σε βασικό στρατηγικό και επιχειρησιακό πλεονέκτημα του ΝΑΤΟ.

ΠΗΓΗ https://eleftherostypos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου