Δευτέρα 27 Νοεμβρίου 2023

Ετοιμαστείτε για τα χειρότερα


Του Κώστα Στούπα

Όσα συνέβησαν κατά την πρόσφατη επίσκεψη του Ερντογάν στη Γερμανία, ενδεχομένως αποτελούν προάγγελο αυτών που θα συμβούν στην Ελλάδα.

Όπως είναι γνωστό, ο Τούρκος πρόεδρος αναμένεται επικεφαλής πολυμελούς αντιπροσωπείας στις 7 Δεκεμβρίου στην Αθήνα στο πλαίσιο της συμμετοχής του στο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας – Τουρκίας, όπου και θα συναντηθεί με τον Έλληνα Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Η  τελευταία επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου στην Ελλάδα είχε πραγματοποιηθεί πριν από έξι χρόνια, το 2017.

Καίτοι ικέτης για την απόκτηση μαχητικών Eurofighter, αφού το Κογκρέσο έχει ακυρώσει την απόκτηση F-35 και θέτει εμπόδια στην αναβάθμιση των F-16, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δεν "μάσησε" τα λόγια του στη Γερμανία, παρά το γεγονός πως η τελευταία αποτελούσε παραδοσιακό εταίρο και σύμμαχο της γείτονος.

Παρά το γεγονός ότι η Γερμανία χαρακτηρίζει τη Χαμάς σαν τρομοκρατική οργάνωση και αναγνωρίζει το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα, ο Ερντογάν δεν δίστασε να διατυπώσει ακραίες θέσεις υποστήριξης των θέσεων της τρομοκρατικής οργάνωσης.

Οι διατυπώσεις που επέλεξε κατά την κοινή συνέντευξη με τον καγκελάριο Σολτς χαρακτηρίστηκαν από τον γερμανικό Τύπο σαν πρωτόγνωρες.

"Δεν έχουμε κανένα χρέος εμείς απέναντι στο Ισραήλ. Δεν μπορούν να εκφραστούν ελεύθερα εκείνοι που χρωστούν. Δεν φέρουμε εμείς το βάρος του Ολοκαυτώματος(…) Ως προς αυτό δεν χρωστάμε άρα τίποτα σε κανέναν" ανέφερε ο Τούρκος πρόεδρος.

"Θα μείνουμε σιωπηλοί απέναντι σε όλα όσα συμβαίνουν στη Γάζα; Κι αν μείνουμε σιωπηλοί πώς θα αντιμετωπίσουμε το βάρος της ιστορίας;" ανέφερε κάνοντας μάλιστα λόγο για "ψυχολογία της ενοχής" που δεν αποτελεί "τη σωστή προσέγγιση".

Με απλά λόγια ο Τούρκος πρόεδρος χαρακτήρισε τη θέση της Γερμανίας περί του δικαιώματος του Ισραήλ στην αυτοάμυνα προϊόν ενοχής για το Ολοκαύτωμα, και όχι θέση που προκύπτει από το διεθνές δίκαιο και τα συμφέροντα της Γερμανίας ως δυτικής δημοκρατίας.

Η Τουρκία έχει ζητήσει από τη Γερμανία την προμήθεια 40 μαχητικών Eurofighter  σε μια προσπάθεια να στείλει ένα μήνυμα στις ΗΠΑ για το εξοπλιστικό μπλόκο που της έχουν επιβάλει.

Είναι προφανές πως γνώριζε πως η Γερμανία δεν πρόκειται να προμηθεύσει την Τουρκία του Ερντογάν με το εξελιγμένο ευρωπαϊκό μαχητικό και γι’ αυτό δεν τήρησε καθόλου τους κανόνες της διπλωματικής γλώσσας.

Ο Ερντογάν υποστηρίζει πως μπορεί να ζητήσει το ίδιο μαχητικό και από άλλες ευρωπαϊκές χώρες που μετέχουν στη συμπαραγωγή, αλλά και τούτο δεν θα είναι εύκολο.

Το γερμανικό κοινοβούλιο θα πρέπει να συμφωνήσει επίσης για να μπορέσει η Ιταλία ή το Η.Β. να προχωρήσει στην πώληση.

Μοιραία όλοι οι δρόμοι για τον εκσυγχρονισμό της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας οδηγούν στη Ρωσία ή το Πακιστάν και σε συστήματα που είναι ασύμβατα με τα υπόλοιπα αμυντικά συστήματα της γείτονος.

Πάντως, η στάση του Ερντογάν τόσο απέναντι στις ΗΠΑ όσο και τη Γερμανία που αποτελεί παραδοσιακό του στήριγμα στην Ε.Ε. αποτελεί ένδειξη των προθέσεών του. Πολλοί Ευρωπαίοι αξιωματούχοι γνωρίζοντας την οικονομική εξάρτηση της τουρκικής οικονομίας από την Ευρώπη, πιστεύουν πως η επιθετική ρητορική αποτελεί διαπραγματευτική τακτική.

Αυτό που δεν αντιλαμβάνονται είναι πως με βάση την κατάσταση της τουρκικής οικονομίας ο Ερντογάν δεν θα έπρεπε να είχε κερδίσει τις τελευταίες εκλογές. Και όμως τις κέρδισε, πέρα από κάθε λογική πρόβλεψη...

Τούτο γιατί οι άνθρωποι δεν αποφασίζουν πάντα με γνώμονα το συμφέρον και την κοινή λογική, αλλά με βάση εσωτερικές ψυχολογικές ανάγκες, οι οποίες ενίοτε έχουν περίπλοκα και υπαρξιακά  κίνητρα.

Αν λοιπόν στη Γερμανία  τους "έψαλλε" τόσα, στην Αθήνα πρέπει να είμαστε έτοιμοι και για τα χειρότερα. Πάντως, με αναφορές σαν τις πρόσφατες για τη Θεσσαλονίκη και τη μειονότητα μας έχει προϊδεάσει.

ΠΗΓΗ https://www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου