Δευτέρα 22 Ιανουαρίου 2024

Η Λιβύη προσφέρει ευκαιρίες για την Τουρκία στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας


Μαρία Ζαχαράκη
Ανταποκρίτρια στην Τουρκία

Η Λιβύη, η οποία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις εξαγωγές   πετρελαίου   και φυσικού αερίου, έβαλε μπρος για να διευρύνει τους ενεργειακούς πόρους της.

Η εν λόγω χώρα, η οποία καλύπτει περίπου το 80% της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας από το πετρέλαιο, σχεδιάζει να αυξήσει την αναλογία των ανανεώσιμων πηγών στο ενεργειακό της χαρτοφυλάκιο, προκειμένου να καλύψει την αυξανόμενη ζήτηση και εκφράζει την ανάγκη της για διεθνή συνεργασία.

Τι επιδιώκει η Λιβύη 

Ο Abdul Selam El-Ensari, πρόεδρος της Αρχής των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας της Λιβύης, δήλωσε ότι η Τουρκία θα μπορούσε να διαδραματίσει έναν ρόλο στη στρατηγική της Λιβύης για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Ο ίδιος σημείωσε ότι η Λιβύη διαθέτει μεγάλες προοπτικές στον τομέα της ηλιακής και αιολικής ενέργειας, ενώ αναφερόμενος στη στρατηγική της Λιβύης για την ενέργεια και την ενεργειακή απόδοση, επισήμανε πως η χώρα στοχεύει να παράγει το 20% του ενεργειακού της χαρτοφυλακίου από ανανεώσιμες πηγές μέχρι το 2035. Το σχέδιο αποσκοπεί στην ηλιακή και αιολική ενέργεια.

«Ο στρατηγικός στόχος των 4 γιγαβάτ ανανεώσιμης ενέργειας αποτελείται από τρία στάδια. Κατά το πρώτο στάδιο, έως το τέλος του 2027 στοχεύουμε σε μια παραγωγική δυναμικότητα των 1,7 γιγαβάτ και κατά το δεύτερο στάδιο στοχεύουμε για δυναμικότητα των 2,5 γιγαβάτ έως το 2030. Ενώ το υπόλοιπο της δυναμικότητας θα επιτευχθεί μέχρι το 2035».

Υποδεικνύοντας τις δυσκολίες που αντιμετωπίζονται κατά τη διαδικασία υλοποίησης των στόχων που έχουν τεθεί, ο El-Ensari δήλωσε ότι οι δυσκολίες αυτές σχετίζονται κυρίως με τις νομικές ρυθμίσεις και τη χρηματοδότηση.

Η διεθνής συνεργασία είναι καθοριστικής σημασίας για την υπέρβαση αυτών των εμποδίων, δήλωσε ο Λίβυος αξιωματούχος.

«Είμαστε ανοιχτοί προς όλους, προς όλες τις διεθνείς εταιρείες, τους επενδυτές της Τουρκίας λόγω των ισχυρών ιστορικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών της προσφέρεται μια καλή ευκαιρία. Η Τουρκία θα μπορούσε να αποτελέσει μέρος αυτής της στρατηγικής», είπε.

Αναζωογόνηση συνεργασίας

Την περασμένη εβδομάδα, ο υπουργός Ενέργειας Αλπαρσλάν Μπαϊρακτάρ, ο οποίος βρέθηκε στην πρωτεύουσα της Τρίπολης στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής για την Ενέργεια και την Οικονομία της Λιβύης, επέστησε την προσοχή στις μεγάλες δυνατότητες της χώρας αναφορικά με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και τις ευκαιρίες συνεργασίας στον τομέα αυτό.

Ο Μπαϊρακτάρ δήλωσε ότι η Λιβύη θα μπορούσε να επωφεληθεί από την εμπειρία της Τουρκίας σε αυτόν τον τομέα και ότι παροτρύνουν τις εταιρείες προς αυτή την κατεύθυνση.

ΠΗΓΗ https://www.ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου