Τρίτη 12 Μαρτίου 2024

Ελληνοτουρκικός διάλογος: Το παρασκήνιο του 2ου κύκλου και τα επόμενα βήματα


Μαρία Ζαχαράκη
Ανταποκρίτρια στην Τουρκία

Για την ώρα οι δύο πλευρές εστίασαν σε θέματα κυρίως χαμηλής πολιτικής

Σε καλό κλίμα ολοκληρώθηκε το απόγευμα της Δευτέρας στην Άγκυρα ο 2ος πολιτικός διάλογος μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας, με την  υφυπουργό Εξωτερικών Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου να συναντά τον ομόλογό της, Μπουράκ Ακτσαπάρ, με στόχο την πρόοδο στην εξομάλυνση των σχέσεων δύο χωρών.

Η συνάντησή τους κράτησε πάνω από 2 ώρες, αλλά δηλώσεις δεν έγιναν, καθώς εκτιμήθηκε ότι για εμπεδωθεί αυτό το θετικό κλίμα που καλλιεργείται, είναι καλό να μην γίνονται δηλώσεις. Έγινε πάντως, στην τουρκική πρωτεύουσα, μία λεπτομερής συζήτηση πάνω σε πολλά θέματα. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, δεν συζητήθηκε η βαριά ατζέντα. Αλλά θέματα κυρίως χαμηλής πολιτικής, καθώς είναι νωρίς ακόμη να τεθούν θέματα ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας.

Τι συζητήθηκε 

Καταρχάς, έγινε μία πρώτη συζήτηση για την επίσκεψη Μητσοτάκη την Τουρκία το Μάιο. Επίσης, η ελληνική πλευρά, λένε οι πληροφορίες πως έθεσε το θέμα των πρόσφατων navtex της Τουρκίας κι ό,τι άλλο εν γένει δημιουργεί ένταση. Έθεσε, επίσης, το θέμα των διακινητών, τονίζοντας πως αυτό το σύστημα στο Αιγαίο πρέπει να λάβει τέλος…αλλωστε αυτό το θέλουν πλέον και οι Τούρκοι, γιατί αντιμετωπίζει μεγάλο πρόβλημα με την εισροή παράτυπων μεταναστών πια.

Παράλληλα, έγινε μία επισκόπηση όλων των συμφωνιών της Αθήνας, ώστε να προχωρήσουν κάποια από τα θέματα, που συμφωνήθηκαν στην Αθήνα.

Τα επόμενα βήματα 

Γενικά χαρακτηρίζεται από τις πηγές και των δύο υπουργείων μία καλή συνάντηση, αλλά όπως έλεγαν οι ίδιες πηγές, οι λύσεις αργούν. Δημιουργείται όμως με αυτόν τον πολιτικό διάλογο έδαφος…

Η Τουρκία δείχνει προθέσεις, κι αυτό είναι το σημαντικό, γιατί η Αθήνα, όπως έχουμε ξαναγράψει στο ethnos.gr, είναι ένα κομβικό σημείο για τη βελτίωση των σχέσεων της Άγκυρας με την Ουάσιγκτον και τις Βρυξέλλες.

Επόμενα βήματα τώρα στον ελληνο-τουρκικό διάλογο: στις 15 Απριλίου έρχεται ο Κώστας Φραγκογιάννης στην Τουρκία, έπειτα στις 22 Απριλίου, η συνάντηση για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης στην Αθήνα και το Μάιο ο Κυριάκος Μητσοτάκης πηγαίνει στην Άγκυρα.

ΠΗΓΗ https://www.ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου