Τρίτη 12 Μαρτίου 2024

Laser DragonFire… Αποτέλεσμα με κόστος 10 στερλίνες ανά βολή… (vid.)


Ένα όπλο λέιζερ που είναι εξαιρετικά ακριβές και κάθε του βολή κοστίζει μόνο 10 λίρες στερλίνες θα μπορούσε να είναι έτοιμο για χρήση από τις Βρετανικές Ένοπλες Δυνάμεις μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια. Το DragonFire Laser Directed Energy Weapon (LDEW) είναι ένα όπλο οπτικής επαφής που μπορεί να εμπλέξει οποιονδήποτε ορατό στόχο, σύμφωνα με το Εργαστήριο Επιστήμης και Τεχνολογίας Άμυνας (Dstl).

Καταστρέφει στόχους με μια ισχυρή δέσμη και έχει εξαιρετική ακρίβεια, καθώς μπορεί να χτυπήσει ένα αντικείμενο μεγέθους κέρματος από ένα χιλιόμετρο μακριά. Το DragonFire θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί στη στεριά ή στη θάλασσα και θα αφαιρούσε την εξάρτηση από πυρομαχικά υψηλού κόστους. Ο Ben Maddison του Dstl τόνισε: “Το κόστος ανά βολή είναι 10 στερλίνες… δηλαδή κόστος της ενέργειας που χρειάζεστε για να πυροδοτήσετε το όπλο λέιζερ, προφανώς αφού έχετε τοποθετήσει το σύστημα στη θέση του… δεν συγκρίνεται με το κόστος των πυραύλων που μπορεί να είναι χιλιάδες, δεκάδες χιλιάδες ή ακόμα περισσότεροι ανά βολή”, είπε. .

Βίντεο που κυκλοφόρησε το βρετανικό ΥΠΑΜ, γυρισμένο στις Εβρίδες όπου δοκιμάστηκε το όπλο. Στο ασπρόμαυρο βίντεο, η δέσμη του λέιζερ καταστρέφει στόχους. Οι επιστήμονες λένε ότι το DragonFire έχει αποδείξει την αξία του κατά τη διάρκεια δοκιμών και έχει τη δυνατότητα να μεταμορφώσει την αμυντική ικανότητα του Ηνωμένου Βασιλείου. Ο Maddison πρόσθεσε: «Τα drones είναι ένα πραγματικά καλό παράδειγμα του είδους των στόχων στους οποίους ένα όπλο λέιζερ θα ήταν πολύ αποτελεσματικό, και σίγουρα στις επιδείξεις μας, τα drones είναι ένας από τους στόχους που έχουμε εμπλέξει με επιτυχία σε πολλές περιπτώσεις”. Η Βρετανία δεν είναι η μόνη στην ανάπτυξη αυτής της τεχνολογίας και πολλές δυνάμεις σε όλο τον κόσμο γνωρίζουν τα πλεονεκτήματα που παρουσιάζει. Το Ισραήλ, για παράδειγμα προχωρά με το Iron Beam.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου