Τρίτη 12 Μαρτίου 2024

Laser Iron Beam από τη Rafael εντός του 2025


Το ξέσπασμα του πολέμου μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου δεν έχει επηρεάσει τη Rafael Advanced Defense Systems, βασικό πυλώνα στην αμυντική βιομηχανία του Ισραήλ, και η εταιρεία βρίσκεται σε καλό δρόμο να παραδώσει το σύστημα λέιζερ Iron Beam το 2025, σύμφωνα με ανώτατο στέλεχος. 

«Η απόδοση του Rafael έφτασε σε ύψη που δεν περιμέναμε, και αυτά θα δημοσιευθούν στις αρχές Απριλίου ως περίληψη για το 2023», δήλωσε στο Breaking Defense ο Gidi Weiss, Αντιπρόεδρος Στρατηγικής, Επιχειρηματικής Ανάπτυξης και Μάρκετινγκ  της Rafael. Ωστόσο, είπε, μόνο ένα μικρό μέρος της ανάπτυξης της εταιρείας τους τελευταίους 24 μήνες σχετίζεται είτε με την σύγκρουση στη Γάζα είτε από τη σύγκρουση στην Ουκρανία.

ΤΟΥ SETH J. FRANTZMAN
ΠΗΓΗ breakingdefense.com

Η Rafael, Στα προϊόντα της οποίας περιλαμβάνονται το σύστημα αεράμυνας Iron Dome και το σύστημα ενεργητικής προστασίας Trophy που χρησιμοποιείται στα κύρια άρματα μάχης και τα άλλα τεθωρακισμένα του Ισραήλ, παίζει κεντρικό ρόλο στην τρέχουσα πολεμική προσπάθεια. Το Ισραήλ δεν έχει δημοσιεύσει πρόσφατα στοιχεία για τις αναχαιτίσεις του Iron Dome, αλλά μέχρι τον Ιανουάριο ισχυρίστηκε ότι εκτοξεύτηκαν περισσότεροι από 9.000 ρουκέτες στο Ισραήλ από τη Γάζα και επίσης 2.000 από τον Λίβανο και την Συρία. Η Πολεμική Αεροπορία του Ισραήλ λέει ότι υπήρξαν «δεκάδες» αναχαιτίσεις από τον David’s Sling, σύστημα επίσης της Rafael. Δεν προκαλεί έκπληξη, λοιπόν, ότι η εταιρεία επενδύει στα συστήματα αεράμυνας. Και ένα από αυτά είναι επίγειο σύστημα αεράμυνας λέιζερ, γνωστό ως Iron Beam.

Τον Οκτώβριο του 2022, αξιωματούχος της εταιρείας είχε αναφέρει ότι το Iron Beam θα είναι έτοιμο σε «δύο με τρία χρόνια» και ο Weiss επιβεβαίωσε αυτή την εβδομάδα ότι η Rafael αναμένει ότι το σύστημα θα έχει τεθεί σε λειτουργία «μέχρι το τέλος του 2025».  Επιπλέον, τον Ιανουάριο η Rafael είχε αναφέρει ότι είχε ολοκληρώσει τις δοκιμές για το σύστημα αεράμυνας Spyder. Το Spyder χρησιμοποιεί τους πυραύλους αναχαίτισης Python και Derby της εταιρείας. Ο Βάις είπε ότι η ανάγκη προστασίας του Ισραήλ από τα swarm drones και τα UAV  της Χεζμπολάχ και τα  drones και τους πυραύλους κρουζ των Χούθι ήταν η αφορμή για μια νέα  δοκιμή που «κατέδειξε την ικανότητα του συστήματος να εξουδετερώνει τις εν λόγω απειλές».

Το Spyder θα ενίσχυε την υπάρχουσα πολυεπίπεδη αεράμυνα του Ισραήλ, η οποία τους τελευταίους μήνες χρειάστηκε να αντιμετωπίσει περισσότερες απειλές σε περισσότερα μέτωπα από ό,τι σε προηγούμενους πολέμους. Ο Weiss λέει επίσης ότι η εταιρεία αντιμετωπίζει «άμεσες τις ανάγκες βελτίωσης των συστημάτων βάσει των επιχειρησιακών διδαγμάτων και διευθετεί ζητημάτων που προκύπτουν” Δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με συγκεκριμένες αλλαγές στα συστήματα που προμηθεύει ο Rafael τον IDF.

Όσον αφορά το Trophy, ο στέλεχος της Rafael δεν ανέφερε κάτι συγκεκριμένο για την απόδοση του συστήματος στην Γάζα. Έκανε λόγο όμως για ελάχιστες απώλειες των Ισραηλινών. «Ποτέ στην ιστορία του πολέμου δεν υπήρξαν τόσα πολλά άρματα μάχης και APC που συμμετείχαν σε έναν τόσο μικρό και περιορισμένο χώρο», σημείωσε ο Βάις, τονίζοντας ότι το Trophy έπαιξε σημαντικό ρόλο στην προστασία των ισραηλινών δυνάμεων.

ΠΗΓΗ https://www.defence-point.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου