Τρίτη 4 Ιουνίου 2024

Ισραήλ: Έκτακτη συνεδρίαση του πολεμικού υπουργικού συμβουλίου για την κατάσταση στον βορρά και τις επιθέσεις της Χεζμπολάχ


Το πολεμικό υπουργικό συμβούλιο του Ισραήλ αναμένεται να συνεδριάσει σήμερα το βράδυ για να συζητήσει τις τελευταίες εξελίξεις στο βορρά, στα σύνορα με τον Λίβανο.

Χθες ξέσπασαν μεγάλες πυρκαγιές στη συνοριακή περιοχή μετά από επίθεση με ρουκέτες και μη επανδρωμένα αεροσκάφη που εκτόξευσε η Χεζμπολάχ. Η κυβέρνηση Νετανιάχου δέχεται επικρίσεις που δεν έχει καταφέρει να αποτρέψει τις επιθέσεις της λιβανέζικης οργάνωσης, καθώς εκατοντάδες άνθρωποι έχουν εκκενωθεί εδώ και μήνες από τα χωριά του βόρειου Ισραήλ υπό τον φόβο των επιθέσεων και είναι άγνωστο πότε θα επιστρέψουν.

Πυρκαγιές έχουν ξεσπάσει και στις δύο πλευρές των συνόρων σύμφωνα με τα μέσα ενημέρωσης των δύο χωρών.

«Η Βρετανία προειδοποιεί τον Λίβανο για μεγάλη ισραηλινή επίθεση»

Το λιβανέζικο ειδησεογραφικό πρακτορείο al-Akhbar, το οποίο συνδέεται με την οργάνωση της Χεζμπολάχ, δημοσίευσε σήμερα ένα άρθρο στο οποίο αναφέρει ότι η Βρετανία έχει προειδοποιήσει τη Βηρυτό για μια επικείμενη μεγάλης κλίμακας επίθεση από το Ισραήλ.

«Τις τελευταίες ημέρες, διπλωμάτες από διάφορες χώρες έχουν προειδοποιήσει τους Λιβανέζους αξιωματούχους για μια επικείμενη κλιμάκωση από τον Ισραηλινό Στρατό και έχουν υπογραμμίσει ότι η απειλή είναι σοβαρή», αναφέρει το al-Akhbar.

Από την μεριά του Ισραήλ, ο ακροδεξιός υπουργός Εθνικής Ασφαλείας Μπεν Γκβιρ, επισκέφθηκε σήμερα το Kiryat Shmona μετά το ξέσπασμα της πυρκαγιάς, μια περιοχή κοντά στα σύνορα με τον Λίβανο, που γίνεται συχνά στόχος της Χεζμπολάχ.

Μετά από αξιολόγηση της κατάστασης με αξιωματούχους της πυροσβεστικής, ο Μπεν Γκβιρ κάλεσε για περισσότερη στρατιωτική δράση κατά της Χεζμπολάχ και του Λιβάνου. «Τώρα η δουλειά του Ισραηλινού Στρατού είναι να καταστρέψει τη Χεζμπολάχ».

«Είναι απαράδεκτο η γη μας να δέχεται πυρά και να εκκενώνονται οι άνθρωποι εδώ, ενώ στον Λίβανο ζουν ήσυχα», πρόσθεσε.

«Εκείνοι μας καίνε. Όλα τα οχυρά της Χεζμπολάχ πρέπει να καούν, να καταστραφούν. Πόλεμος!», καταλήγει ο Ισραηλινός υπουργός στο βιντεοσκοπημένο μήνυμά του.

«Δεν θέλουμε πόλεμο με το Ισραήλ», λέει ο Νο2 της Χεζμπολάχ

Ο αναπληρωτής αρχηγός της Χεζμπολάχ, Ναΐμ Κασέμ, δήλωσε σήμερα σε συνέντευξή του στο Al Jazeera, ότι η οργάνωση αποφάσισε να μην διευρύνει τον πολύμηνο πόλεμο με το Ισραήλ, αλλά ότι είναι έτοιμη να πολεμήσει αν γίνει μια πλήρους κλίμακας επίθεσης από τον ισραηλινό στρατό.

«Οποιαδήποτε ισραηλινή επέκταση του πολέμου στον Λίβανο θα αντιμετωπιστεί με καταστροφή και εκτοπισμό», απειλεί, προσθέτοντας ότι η Χεζμπολάχ έχει χρησιμοποιήσει μόνο ένα μικρό μέρος του οπλοστασίου της μέχρι στιγμής.

Κατεστραμμένα σπίτια στον νότιο Λίβανο από ισραηλινή επιδρομή.

ΠΗΓΗ https://www.onalert.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου