Τρίτη 4 Ιουνίου 2024

Ο νέος “γκρίζος” κατάλογος της Τουρκίας στο Αιγαίο μας


Η ανακάλυψη των θαλάσσιων πάρκων από την Τουρκία ως προσπάθεια της Ελλάδας να προβάλει διά της ευρωπαϊκής τεθλασμένης κυριαρχία πάνω στα νησιά (που, ούτως ή άλλως, της ανήκουν με βάση τη Συνθήκη της Λωζάννης) δεν είναι μια τακτική νέα. Ηδη από την εποχή θεσμοθέτησης των ζωνών Natura 2000, από το 1994 και μετά, η Αγκυρα αντιμετωπίζει εχθρικά όλες τις περιβαλλοντικές πρωτοβουλίες της Αθήνας. 

Η ανακάλυψη των θαλάσσιων πάρκων από την Τουρκία ως προσπάθεια της Ελλάδας να προβάλει διά της ευρωπαϊκής τεθλασμένης κυριαρχία πάνω στα νησιά (που, ούτως ή άλλως, της ανήκουν με βάση τη Συνθήκη της Λωζάννης) δεν είναι μια τακτική νέα. Ηδη από την εποχή θεσμοθέτησης των ζωνών Natura 2000, από το 1994 και μετά, η Αγκυρα αντιμετωπίζει εχθρικά όλες τις περιβαλλοντικές πρωτοβουλίες της Αθήνας. Οπως έγινε και με τις πρόσφατες εξαγγελίες του υπουργού Περιβάλλοντος Θεόδωρου Σκυλακάκη για οριοθέτηση θαλάσσιων πάρκων σε περιοχές στο Ιόνιο και στο Αιγαίο Πέλαγος.

ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΝΕΔΟΥ
ΠΗΓΗ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Η οριοθέτηση θαλάσσιων πάρκων δεν είναι διακριτή από εκείνη των ζωνών του Ευρωπαϊκού Οικολογικού Δικτύου Natura 2000, καθώς σχεδιάζεται με βάση ακριβώς αυτή τη διαδικασία που είχε διεξαχθεί ανάμεσα στο 1994 και το 2000 και περιλάμβανε, μεταξύ άλλων, μεγάλα ακατοίκητα νησιά που χαρακτηρίστηκαν Ζώνες Ειδικής Προστασίας όπως η Σύρνα, αλλά και νησίδες όπως τα Ιμια, που αποτέλεσαν πεδίο ελληνοτουρκικής αντιπαράθεσης το 1996. Τα κυριαρχικά δικαιώματα και η κυριαρχία της Ελλάδας σε αυτές τις νησίδες και νησιά δεν αμφισβητούνται από κανέναν, εκτός από την Τουρκία. Υπενθυμίζεται ότι τα τελευταία χρόνια η Τουρκία έχει καταρτίσει μια λίστα (με την ονομασία EGAYDAAK), στην οποία περιλαμβάνονται κατοικημένα νησιά όπως οι Οινούσσες, το Αγαθονήσι, το Φαρμακονήσι κ.ά. όπως επίσης και κάποιες ακατοίκητες νησίδες (συνολικά περί τις 150) που κατά την Αγκυρα δεν έχουν αποδοθεί στην Ελλάδα με καμία συνθήκη. ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΗΝ ΠΗΓΗ

 ΠΗΓΗ https://www.defence-point.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου