Τρίτη 4 Ιουνίου 2024

Κρεμλίνο: «Χαιρετίζουμε την επιθυμία της Τουρκίας»


Ιούνιος 4, 2024. Ελλάδα.

Μόσχα.

Φωτό: South China Morning Post

Η Ρωσία χαιρετίζει το ενδιαφέρον των τουρκικών αρχών για ένταξη στους BRICS, δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του Ρώσου Προέδρου Ντμίτρι Πεσκόφ.

«Φυσικά, όλοι καλωσορίζουμε το αυξημένο ενδιαφέρον για τους BRICS από την πλευρά των γειτόνων μας, συμπεριλαμβανομένων τόσο σημαντικών εταίρων όπως η Τουρκία», είπε ο Πεσκόφ, τονίζοντας ότι η τουρκική πρωτοβουλία θα είναι στην ατζέντα της επερχόμενης συνόδου κορυφής των BRICS.

Η σύνοδος κορυφής των BRICS σε επίπεδο αρχηγών κρατών θα πραγματοποιηθεί τον Οκτώβριο του 2024 στο Καζάν.

Επιπλέον, μια συνάντηση Σέρπα (έμπιστα πρόσωπα) και υπουργών Εξωτερικών (σε μορφή BRICS+) θα πραγματοποιηθεί στο Νίζνι Νόβγκοροντ στις 10-11 Ιουνίου.

Οι δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών

Σύμφωνα με την South China Morning Post, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Χακάν Φιντάν,  επιβεβαιώνει την επιθυμία της Άγκυρας να γίνει μέρος του υποστηριζόμενου από την Κίνα του μπλοκ Brics.

«Η Τουρκία θέλει να ενταχθεί στους BRICS, αυτό το θέμα θα συζητηθεί σε μια συνάντηση των υπουργών της ένωσης στο Νίζνι Νόβγκοροντ». 

Τη δήλωση αυτή έκανε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στην Κίνα.

«Φυσικά, θα θέλαμε να γίνουμε μέλος των BRICS. Ας δούμε τι μπορούμε να πετύχουμε φέτος», είπε ο Φιντάν. 

«Η Κίνα είναι έτοιμη να ενισχύσει τη στρατηγική ευθυγράμμιση με την Τουρκία για να αντιμετωπίσει την «πολιτική εξουσίας» στη διεθνή σκηνή, είπε ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών Ουάνγκ Γι στον Τούρκο ομόλογό του, Χακάν Φιντάν, την Τρίτη στο Πεκίνο» γράφει το κινεζικό δημοσίευμα.

South China Morning Post

Το δημοσίευμα σημειώνει ότι ο Φιντάν είπε επίσης κατά τη διάρκεια εκδήλωσης στο Πεκίνο ότι αναμένει να παραστεί στη συνάντηση των υπουργών των BRICS στη Ρωσία.

 Στη συνάντηση αυτή, ένα από τα θέματα της ημερήσιας διάταξης αναμένεται να είναι το ενδεχόμενο η Τουρκία, που είναι μέλος του ΝΑΤΟ, να ενταχθεί στους BRICS, γράφει η εφημερίδα.

The Hellenic Information Team

ΠΗΓΗ https://echedoros.blog

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου