Πέμπτη 30 Ιουνίου 2011

ΗΠΑ: Κίνδυνος για την οικονομία από τους «οίκους»…

Από το ιστολόγιο http://www.defence-point.gr/news/?p=13976

Μπορεί στο μάτι του κυκλώνα να έχει βρεθεί η Ελλάδα, ωστόσο, όπως κατ’ επανάληψη έχει γράψει το «defence-point.gr», το πραγματικό πρόβλημα βρίσκεται αλλού, στις χώρες εκείνες που το χρέος τους βρίσκεται στο «κόκκινο» το απόλυτο μέγεθος του χρέους των οποίων μπορεί να γκρεμίσει το σαθρό όπως αποδεικνύεται οικοδόμημα της παγκόσμιας οικονομίας.
Το πρόβλημα πλέον αφορά τις ίδιες τις ΗΠΑ! Όπως έγινε γνωστό, μετά τη Moody’s και ο οίκος αξιολόγησης «Standard & Poor’s» απείλησε να υποβαθμίσει χρέος των ΗΠΑ ύψους 30 δισεκατομμυρίων δολαρίων (ομόλογα) που λήγει στις 4 Αυγούστου στο αποκαλούμενο ως «επίπεδο επιλεκτικής χρεοκοπίας». Δηλαδή από τον χαρακτηρισμό απόλυτης ασφάλειας και αξιοπιστίας «ΑΑΑ» που είναι σήμερα βαθμολογημένο, απευθείας και χωρίς χρονοτριβή στο «D» το οποίο σημαίνει «default», δηλαδή… χρεοκοπία επί της ουσίας, αδυναμία εξυπηρέτησης!
Μιλώντας στο διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο Reutrers ο γενικός διευθυντής της S&P, Τζoν Τσέiμπερς, ο οποίος επίσης προΐσταται της επιτροπής αξιολόγησης κρατικού χρέους του οίκου, δήλωσε ότι η εξέλιξη αυτή θα είναι νομοτελειακή εάν στις 4 Αυγούστου, που «ωριμάζουν». Μετά την αποτυχία Δημοκρατών και Ρεπουμπλικάνων να συμφωνήσουν για την οικονομική πολιτική που θα ακολουθηθεί, ο κίνδυνος σοβαρών επιπτώσεων στην αμερικανική οικονομία είναι υπαρκτός.
Πρακτικά μιλώντας, εάν η S&P υλοποιήσει την απειλή της αυτό θα σημάνει αυτομάτως αύξηση του κόστος δανεισμού των ΗΠΑ, και θα επιβράδυνε την οικονομική ανάπτυξη, ενώ θα επηρέαζε και τον ρόλο του δολαρίου ως παγκόσμιου αποθεματικού νομίσματος.
Στις ΗΠΑ, έχει καθοριστεί με νομοθετική παρέμβαση πλαφόν χρέους ύψους 14,3 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, το οποίο δεν θα επαρκεί και αυτό στις αρχές Αυγούστου. Για το λόγο αυτό οι ΗΠΑ επείγονται να περικόψουν τις δαπάνες, ενώ οι Ρεπουμπλικάνοι διαφωνούν με τους Δημοκρατικούς, αφού δεν επιθυμούν την επιβολή καμιάς φορολογικής επιβάρυνσης….

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου