Πέμπτη 30 Ιουνίου 2011

Το μεσοπρόθεσμο ψηφίστηκε αλλά τα προβλήματα είναι εδώ – Δύσπιστες ακόμη οι αγορές ομολόγων, υποχωρούν οριακά CDS 2025 μ.β. και spreads 1302 μ.β. – Νέα άνοδος σε ΧΑ και τράπεζες


Από το ιστολόγιο www.bankingnews.gr
(upd7)Τα προβλήματα ορθώνονται μπροστά μας, η χρεοκοπία δεν έχει αποφευχθεί  και αυτό πλέον η αγορά δεν το υποτιμά. Το μεσοπρόθεσμο ψηφίστηκε αλλά πλέον η ωμή αλήθεια της ζοφερής ελληνικής πραγματικότητας είναι εδώ.
Όχι μόνο η Ελλάδα δεν σώθηκε αλλά το κυριότερο από όλα ακόμη και με την νέα στήριξη που ετοιμάζει η ΕΕ ο κίνδυνος χρεοκοπίας παραμένει σε δυσθεώρητα ύψη.
Είναι προφανές ότι η χρεοκοπία θα είναι η μόνη επωδός που θα συνοδεύει επί μακρόν την πορεία της Ελλάδος στο άγνωστο.


Οι διεθνείς επενδυτές θεωρούν ότι το μεσοπρόθεσμο δεν μπορεί αν επιτύχει και ότι πλέον είναι θέμα ελάχιστου χρόνου για να αποτύχει και αυτή η προσπάθεια και η Ελλάδα να οδηγηθεί σε χρεοκοπία μέσω ενός βίαιου ή στην καλύτερη περίπτωση οργανωμένου haircut στα ομόλογα.
Σε ένα τέτοιο περιβάλλον όπου τα θαύματα δεν κρατούν πάνω από 1-2 μέρες η ελληνική αγορά προσπαθεί να βρει τον βηματισμό της αλλά προφανώς τα επεισόδια της ελληνικής τραγωδίας θα είναι πολλά.
Το ΧΑ σήμερα αντιδρά άνευρα δεν πείθει ούτε ο δείκτης ούτε η συμπεριφορά των τραπεζικών μετοχών.
Είναι προφανές ότι με βάση τα τωρινά δεδομένα και την χθεσινή κακή εικόνα της αγοράς οποιαδήποτε άνοδος για το ΧΑ είναι ευκαιρία για πώληση όπως αναφέρουν και οι τεχνικές αναλύσεις και ορθά επισημαίνουν ότι η τάση είναι ξεκάθαρα πτωτική.
Σήμερα το ΧΑ στις 1279 μονάδες με κέρδη +1,14% ενώ οι τραπεζικές μετοχές μια από τα ίδια τα παλαιά άνευρη αντίδραση χωρίς παλμό καταγράφουν κέρδη αλλά είναι χαμηλότερα των προσδοκιών.
Η Εθνική στο +1,87% στα 4,90 ευρώ και αποτίμηση 4,68 δις ευρώ.
Η Alpha bank με κέρδη 1,73% στα 3,52 ευρώ και αποτίμηση 1,88 δις ευρώ.
Η Eurobank στο +1,56% στα 3,26 ευρώ και αποτίμηση 1,8 δις ευρώ.
Η Πειραιώς καταγράφει απώλειες 0,93% στα 1,06 ευρώ και αποτίμηση 1,2 δις ευρώ.
Η Κύπρου με κέρδη 1% στα 2,04 ευρώ και αποτίμηση 1,83 δισ. ευρώ. Σήμερα ξεκίνησε η διαπραγμάτευση των νέων μετοχών.
Η ΑΤΕ στο +8% και στα 1,34 ευρώ.
Από τις μετοχές του εικοσάρη πλην τραπεζών η ΔΕΗ με κέρδη +3,6%, ο Μυτιληναίος στο +1,4%, ο ΟΠΑΠ στο +3,38%, ο ΟΤΕ στο +2,43% και η Ελλάκτωρ στο +3,35%. Απώλειες 3,13% καταγράφει η MIG, στα 0,62 ευρώ.

Δύσπιστες οι αγορές ομολόγων

Στην αγορά ομολόγων καταγράφεται πιο ρεαλιστικά η πραγματική διάθεση των επενδυτών ή καλύτερα το πώς αντιλαμβάνονται οι επενδυτές την τρέχουσα κατάσταση στην Ελλάδα.
Το spread 1302 μονάδες βάσης. Το υψηλό των προηγούμενων ημερών ήταν στις 1380 μονάδες βάσης.
Άρα το μεσοπρόθεσμο έφερε μια μείωση 80 μονάδων βάσης δηλαδή επί της ουσίας ήμασταν στα επίπεδα χρεοκοπίας και παραμένουμε.
Στα CDS η κατάσταση είναι πιο ιδιαίτερη. Το ελληνικό CDS υποχωρεί πιο ελεγχόμενα, στις 2025 μονάδες βάσης. Πριν το μεσοπρόθεσμο είχε φθάσει  έως τις 2200 μονάδες βάσης.
Σταθερά και τα CDS μετά από πτώση και τα περιφερειακά CDS.
Πορτογαλία 770 μ.β. και Ιρλανδία 755 μονάδες βάσης. Τα Ισπανικά CDS 269 μ.β. και τα Ιταλικά 173 μ.β.

www.bankingnews.gr   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου