Σάββατο 2 Ιουλίου 2011

Η Ευρώπη κοιτά Ελλάδα... και η αγορά Ιταλία - Τι ακριβώς συμβαίνει και γιατί η κρίση δεν τελείωσε;

Από το ιστολόγιο www.bankingnews.gr

     Την ώρα που όλοι οι Ευρωπαίοι ασχολούνται με την Ελλάδα και ένα όπως φαίνεται κατώτερο των προσδοκιών roll over των ελληνικών ομολόγων, οι αγορές έχουν στρέψει στην ουσία την προσοχή τους στην Ιταλία, και ιδιαίτερα στις τράπεζες της χώρας. Τις τελευταίες ημέρες, οι τραπεζικές μετοχές στο Μιλάνο υποχωρούν ραγδαία, ενώ τα αντίστοιχα CDS ανεβαίνουν συνεχώς.
Το Ιούνιο, τα CDS των Banco Popolare di Milano και Unione di Banche Italiane έχουν αυξηθεί κατά 70% και 59% αντίστοιχα, ενώ αποτυχημένη χαρακτηρίστηκε η τελευταία προσπάθεια αύξησης κεφαλαίου της δεύτερης προκαλώντας ακόμη και την προσωρινή αναστολή της διαπραγμάτευσης των ιταλικών μετοχών.
Σύμφωνα με τελευταίο note της Moody's, τα CDS των τραπεζικών μετοχών της Ιταλίας δείχνουν ότι υπάρχει μία διαφορά από έξι έως και οκτώ μονάδες χαμηλότερα σε σχέση με την τρέχουσα αξιολόγηση τους. Αυτό αντανακλά το συνδυασμό ενός περιβάλλοντος γεμάτο προκλήσεις με τις δυσκολίες της μεθοδολογίας της διπλής αξιολόγησης μεταξύ μίας χώρας και των εγχώριων τραπεζών τους.
Η Moody's θεωρεί ότι ακόμη και αν αναπροσαρμοστεί προς τα κάτω η αξιολόγηση ώστε να εναρμονιστεί το ύψος των CDS με τις αξιολογήσεις της Moodyʼs, θα υπάρχει ακόμη αυτό το κενό, καθώς η δημοσιοποίηση της υποβάθμισης θα πιέσει ακόμη υψηλότερα τα CDS.
Υπενθυμίζεται εδώ ότι το χάσμα μεταξύ των CDS της Ιταλίας και της αξιολόγησης φτάνει τις οκτώ βαθμίδες, στην κλίμακα της Moody's.
Αλλά και από τη μεριά του, ο οίκος Standard & Poorʼs έχει προειδοποιήσεις ότι η Ιταλία συνεχίζει να αντιμετωπίζει κίνδυνο υποβάθμισης της αξιολόγησης, παρά το νέο προϋπολογισμό της κυβέρνησης που περιλαμβάνει περικοπές δαπανών της τάξης των 47 δισ. ευρώ. Τα πρόσφατα μέτρα λιτότητας της Ιταλίας είναι «σε γενικές γραμμές αξιόπιστα» ωστόσο υπάρχουν «σημαντικοί πτωτικοί κίνδυνοι» για το σχέδιο, κυρίως λόγω των αδύναμων προοπτικών οικονομικής ανάπτυξης της χώρας, τονίζει ο οίκος.

www.bankingnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου