Σάββατο 2 Ιουλίου 2011

Deutsche Welle: “Πρόσφορο έδαφος” για εγκληματίες η Ελλάδα

Από το ιστολόγιο http://www.echedoros-a.gr/2011/07/deutsche-welle.html#more


Ιούλιος 2, 2011.

‘ Η οικονομική και κοινωνική κρίση ανοίγουν διάπλατα τις πόρτες στο οργανωμένο έγκλημα’


Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι οι δομές της Μαφίας μπορούν εύκολα να επωφεληθούν από την κρίση στην Ελλάδα με ξέπλυμα χρήματος μέσω επενδύσεων σε ακίνητα, εταιρείες και σε διάφορα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

Αυτό ήταν το συμπέρασμα σε συνέδριο που έλαβε χώρα στο Βερολίνο, πρόσφατα, που διοργανώθηκε από το γερμανικό Ίδρυμα «Χάινριχ Μπελ».
Κάτι παραπλήσιο, ήδη, συμβαίνει  στο Μεξικό ή εν μέρει σε χώρες της ανατολικής και νότιας Ευρώπης που μαστίζονται από την οικονομική κρίση.


Ο Αμερικανός  εμπειρογνώμονας Έντγκαρ Μποσκάλια  πιστεύει  ότι η κρίση που έπληξε την Ελλάδα την καθιστά ιδιαίτερα ευάλωτη στο διεθνές έγκλημα.

«Η Ελλάδα είναι μια χώρα που  υποφέρει από μια τεράστια οικονομική κρίση, η οποία έχει μετατραπεί σε κοινωνική και πολιτική. Το πρώτο που ενδεχομένως θα συμβεί  από τις διεθνείς εγκληματικές ομάδες οι οποίες αναζητούν τέτοιες καταστάσεις είναι η οικονομική εισβολή τους  στη χώρα αυτή. Οι τιμές των ακινήτων πέφτουν, τα εμπορικά κέντρα περνούν κρίσιμη περίοδο το ίδιο και το τραπεζικό σύστημα. Οι ‘επενδυτές’ καραδοκούν και η Ελλάδα, πρέπει να γνωρίζουμε,  είναι εκτεθειμένη  σε μεγάλους κινδύνους».

Ο Γερμανός εμπειρογνώμονας στην καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος, Γιούργκεν  Ροθ, αναρωτιέται  αν οι ελληνικές αρχές εξακολουθούν να μην ενδιαφέρονται για την διείσδυση των βρώμικων κεφαλαίων στη χώρα. Είναι γνωστό ότι στην Ελλάδα έχουν, ήδη, επενδύσει συνδικάτα της Ιταλίας αλλά και ακόμη από την Κίνα. Το οργανωμένο έγκλημα δεν επενδύει άμεσα χρήματα στην Ελλάδα, αλλά, συνήθως, βρίσκει άλλα κανάλια:

«Ανήκουν στο παρελθόν, όπου διάφοροι άνθρωποι, διάβαιναν τα σύνορα της χώρας με βαλίτσες χρημάτων. Αυτές οι περιπτώσεις αποτελούν  τις εξαιρέσεις και όχι τον κανόνα.
Τώρα απαιτείται μεγάλη προσπάθεια για να ανακαλύψει κανείς την προέλευση των εισερχομένων κεφαλαίων,  και δεν βλέπω να γίνεται κάτι τέτοιο», δήλωσε η  πολιτικός επιστήμονας του Βερολίνου Regina Sheneberger.
 Σύμφωνα με την ίδια, οι σκοτεινές συναλλαγές γίνονται τώρα
on-line.

«Το πρώτο που πρέπει να έχετε είναι ένας αριθμός λογαριασμού σε τράπεζα, τον οποίο μπορείτε πολύ εύκολα να αποκτήσετε, για παράδειγμα στη Ρωσία, και χωρίς να γνωρίζει κανείς το όνομα στον οποίο ανήκει ο λογαριασμός.
Στη συνέχεια, χρησιμοποιείτε το λογαριασμό αυτό με απευθείας σύνδεση στη Τράπεζα και μέσω αυτού μεταφέρονται κατά βούληση τα χρηματικά κεφάλαια. Λίγες ώρες αργότερα από τη διαδικασία αυτή,  οι τραπεζικοί αυτοί λογαριασμοί κλείνουν  και είναι αδύνατο να εντοπίσει κανείς την προέλευση των χρημάτων».

Η Sheneberger θα προσθέσει ότι οι πολιτικοί δεν έχουν τη θέληση να παρακολουθήσουν τη διαδρομή της προέλευσης των χρημάτων γιατί σε περιόδους κρίσης αφήνουν ανεξέλεγκτες τις ξένες επενδύσεις με γνώμονα μόνον την εισροή κεφαλαίων, ώστε να αυξηθεί ο αριθμός των θέσεων εργασίας στη χώρα. Και οι τράπεζες και οι πολιτικοί είναι ευτυχείς όταν εισέρχονται νέα κεφάλαια στη χώρα…

Ένα παράδειγμα ξεπλύματος χρήματος στο Μεξικό και στην Ευρώπη, αναφέρει ο εμπειρογνώμονας Juergen Roth:

«Έχω συγκεκριμένα παραδείγματα από τη Ρουμανία, τη Βουλγαρία, το Μαυροβούνιο, επίσης από την πΓΔΜ και την Πολωνία. Θυμηθείτε ότι ο πρώην υπουργός Αθλητισμού στην Πολωνία χρηματοδοτούνταν από τα όπλα της Μαφίας και ο πρωθυπουργός του Μαυροβουνίου είχε διασυνδέσεις με τη Μαφία της Νάπολης. Βλέπουμε τις σχέσεις που έχουν πολιτικά όργανα ενός κράτος που βρίσκεται σε κρίση με τον υπόκοσμο», εξηγεί ο Γιούργκεν Ροθ.

Οι συνέπειες για τις χώρες στις οποίες αρχίζουν να δραστηριοποιούνται αυτές οι βρώμικες κεφαλαιακές σχέσεις είναι τεράστιες και εκτεταμένες.

Η διαφθορά  αυξάνεται δραματικά και συγχρόνως παρατηρείται  σημαντική  μείωση της κοινωνικής απήχησης των δικαστικών αρχών αλλά και της κοινοβουλευτικής εργασίας, καθώς το βιοτικό επίπεδο ολοένα και επιδεινώνεται και η κοινωνία βρίσκεται σε αδιέξοδο», διευκρινίζει ο Γιούργκεν Ροθ.

--
Πηγή: Deutsche Welle-στη σλαβο-σκοπιανή γλώσσα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου