Σάββατο 2 Ιουλίου 2011

Η 5η δόση στο "τραπέζι" της τηλεδιάσκεψης του Σαββάτου

Από το ιστολόγιο http://www.cosmo.gr/Finance/Hellas/331609.html

Η εκταμίευση της 5ης δόσης του δανείου προς την Ελλάδα, ύψους 12 δισ. ευρώ, αναμένεται να αποφασιστεί στην τηλεδιάσκεψη μεταξύ των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, που θα πραγματοποιηθεί το απόγευμα του Σαββάτου (02/07). “Θετικό” χαρακτηρίζουν από το υπουργείο Οικονομικών, το γεγονός ότι επιταχύνεται η διαδικασία σύγκλησης του Eurogroup, που ήταν προγραμματισμένη μία ημέρα αργότερα.
Κατά την τηλεδιάσκεψη, οι Ευρωπαίοι Υπουργοί Οικονομικών, θα αξιολογήσουν εκ νέου την πρόοδο της Ελλάδας στην εφαρμογή των μέτρων λιτότητας, ενώ θα εξεταστεί και η νέα δανειακή σύμβαση του ελληνικού Δημοσίου, μέσω της εθελοντικής μετακύλισης του ελληνικού χρέους από ιδιώτες επενδύτες.

Ο επίτροπος Οικονομικών Όλι Ρεν δήλωσε ότι η αποδέσμευση των 12 δισ. θεωρείται σίγουρη, ενώ ο Πολωνός  πρωθυπουργός, Ντόναλντ Τούσκ, η χώρα του οποίου ανέλαβε την 1η Ιουλίου την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δήλωσε χαρακτηριστικά: Πρέπει να βοηθήσουμε τον Παπανδρέου”.

Στο ελληνικό έδαφος τώρα, στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, αλλά και ο ίδιος ο πρωθυπουργός, από το βήμα της Σοσιαλιστικής Διεθνούς την Παρασκευή (01/07), υπογραμμίζουν ότι η υπερψήφιση του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος και του εφαρμοστικού νόμου, παρέχουν αξιοπιστία για τη χώρα μας διεθνώς.

Μία ημέρα νωρίτερα, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν Φαν Ρομπάι και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μάνουελ Μπαρόζο, εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την έγκριση από το ελληνικό Κοινοβούλιο του εφαρμοστού νόμου.

Σε κοινή γραπτή ανακοίνωσή τους, υπογράμμισαν ότι η απόφαση αυτή συνιστά το δεύτερο καθοριστικό βήμα για επιστροφή της Ελλάδας σε βιώσιμη τροχιά και επισημαίνουν ότι σε αυτές τις δύσκολες περιστάσεις, ήταν μια ακόμη πράξη υπευθυνότητας.

Οι κ.κ. Ρομπάι και Μπαρόζο ανέφεραν επίσης, ότι πληρούνται πλέον οι προϋποθέσεις για τη λήψη απόφασης σχετικά με την εκταμίευση της επόμενης δόσης των δανείων προς την Ελλάδα και για ταχεία πρόοδο για το δεύτερο πακέτο βοήθειας.

Ακόμη, η Διευθύντρια Εξωτερικών Σχέσεων του ΔΝΤ, Κάρολαϊν Άτκινσον, δήλωσε πως η πρόσφατη ψήφιση της σχετικής νομοθεσίας στην ελληνική Βουλή θα ενισχύσει τις προσπάθειες της Ελλάδας να εφαρμόσει το οικονομικό μεταρρυθμιστικό της πρόγραμμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου