Σάββατο 2 Ιουλίου 2011

Ιδιώτες στην είσπραξη των φόρων

Από το ιστολόγιο http://www.nooz.gr/economy/idiotes-stin-eispraksi-ton-foron


Στην ανασυγκρότηση του φοροελεγκτικού και εισπρακτικού μηχανισμού με είσοδο ιδιωτών και λουκέτα στις εφορίες, στοχευμένους ελέγχους από ειδικές ομάδες κρούσης, διαδικασίες-εξπρές για ποινές και διώξεις και καθιέρωση γρήγορων ηλεκτρονικών συναλλαγών με τους πολίτες, προχωρά το οικονομικό επιτελείο, σύμφωνα με το Εθνος.

Οπως αναφέρει η εφημερίδα, το εναρκτήριο λάκτισμα για το νέο εθνικό φορολογικό σύστημα θα δοθεί στις αρχές Σεπτεμβρίου με την υλοποίηση του προγράμματος συγχώνευσης ή και κατάργησης πάνω από 200 από τις 289 εφορίες, με στόχο την εξοικονόμηση περίπου 3.000 υπαλλήλων και την αξιοποίησή τους στο ελεγκτικό έργο.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ταυτόχρονα θα τεθεί σε εφαρμογή σχέδιο για τη συμμετοχή ελεγκτικών εταιρειών, καθώς και λογιστικών και φοροτεχνικών γραφείων στη συλλογή των ληξιπρόθεσμων χρεών και φόρων, κατά το πρότυπο της Πορτογαλίας.

Οπως αναφέρεται, αρχικά οι ιδιωτικές εταιρείες θα έχουν διαμεσολαβητικό ρόλο για την είσπραξη και απόδοση των βεβαιωμένων οφειλών και στη συνέχεια θα αναλάβουν ενεργότερο ρόλο με ειδική σύμβαση με το Δημόσιο.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών επισημαίνουν ότι η ανάθεση του έργου της είσπραξης των φόρων σε ιδιώτες θα συμβάλει στην ενίσχυση των φορολογικών εσόδων, διότι θα βελτιώσει την αποτελεσματικότητα του μηχανισμού.

Στη μάχη για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, κατά το δημοσίευμα πάντα, θα υπάρξει φακέλωμα της εισοδηματικής και περιουσιακής κατάστασης όλων των φορολογουμένων, επέκταση της χρήσης των ταμειακών μηχανών σε όλους τους επιτηδευματίες και κατάρτιση περιουσιολογίου για όλα τα φυσικά πρόσωπα που κατέχουν ΑΦΜ.

Ακόμη, ειδικό σώμα θα αναλάβει τον έλεγχο των φυσικών προσώπων και επωνύμων με μεγάλη εισοδηματική και περιουσιακή επιφάνεια.

Οπως γράφει η εφημερίδα, η ανασυγκρότηση του φοροελεγκτικού και εισπρακτικού μηχανισμού θα γίνει με πυξίδα τις συστάσεις των εμπειρογνωμόνων του ΔΝΤ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου