Πέμπτη 28 Ιουλίου 2011

Γερμανικό ενδιαφέρον για επενδύσεις στην ενέργεια, τον τουρισμό και τις υποδομές

Από το ιστολόγιο http://www.greekmoney.gr/index.php/permalink/67357.html

image

του Γιάννη Τσαραγκλή - H RWE ή αλλιώς για καλύτερη ανάγνωση η "Γερμανική ΔΕΗ" όταν είχε έρθει και είχε ζητήσει επί κυβερνήσεως Καραμανλή να γίνει στρατηγικός εταίρος της ΔΕΗ, η ΓΕΝΟΠ και η τότε αντιπολίτευση του ΠΑΣΟΚ, επιτέθηκαν με μεγάλη σφοδρότητα στον τότε πρόεδρο της ΔΕΚΟ κ. Τάκη Αθανασόπουλο και σχεδόν τον ξεφτίλισαν στα μάτια των Γερμανών, αφού δεν τους άφηναν να συνεδριάσουν και να συζητήσουν την πρόταση, όχι στα γραφεία της διοίκησης της ΔΕΗ, αλλά ούτε και σε αίθουσες ιδιωτικών ξενοδοχείων. Σήμερα, λοιπόν που η πτωχευμένη Ελλάδα εξαρτάται από την σχεδόν "ναζιστική" (όχι πάντως Ευρωπαϊκή) πολιτική της Γερμανίας της Μέρκελ και του Σόιμπλε, η εξαγορά των πηγών ηλεκτρικής ενέργειας της Ελλάδας και των δικτύων της ΔΕΗ από την Rwe, ονομάζεται από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και της ΓΕΝΟΠ "Ολοκληρωμένο σχέδιο Γερμανικών επενδύσεων".




Και επειδή ο Ελληνικός λαός του 1 εκατ. ανέργων πεθαίνει στην κυριολεξία για ένα μεροκάματο ( καθημερινά καταγράφονται περιστατικά καρδιολογικών θανάτων ανέργων) ενώ η κυβέρνηση δεν κάνει τίποτε γι' αυτό, επειδή, κατά την γνώμη μας προσδοκά ότι λόγω της πείνας και της ανεργίας, θα έρθει η ώρα που όλοι θα παρακαλάμε τους Γερμανούς και άλλους τοκογλύφους, να μας εξαγοράσουν όσο - όσο, αρκεί να μας δώσουν ένα μεροκάματο και ένα κομμάτι ψωμί.


Τι λέει η κυβέρνηση για τις Γερμανικές επενδύσεις

Ενα ολοκληρωμένο σχέδιο προώθησης γερμανικών επενδύσεων στην Ελλάδα επεξεργάζεται το αρμόδιο υπουργείο Οικονομίας της Γερμανίας σε συνεργασία με το ελληνικό υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης. Το σχέδιο περιλαμβάνει τον εντοπισμό των τομέων που θα μπορούσαν να προσελκύσουν γερμανικά κεφάλαια, τη χρηματοδότηση και την άρση των γραφειοκρατικών εμποδίων. Χθες, πραγματοποιήθηκε στο Βερολίνο σύσκεψη 30 επιχειρηματικών φορέων υπό τον υπουργό Οικονομίας κ. Φίλιπ Ρέσλερ, ο οποίος στη συνέχεια είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον κ. Μ. Χρυσοχοΐδη. Οι Γερμανοί ενδιαφέρονται για επενδύσεις κυρίως στην ενέργεια, τον τουρισμό και τις υποδομές. Σε ό,τι αφορά τη χρηματοδότηση, προτείνεται η δημιουργία μιας δημόσιας επενδυτικής τράπεζας, στα πρότυπα της γερμανικής KfW, μέσω της οποίας θα αξιοποιηθούν αποτελεσματικότερα πόροι του ΕΣΠΑ καθώς και τα δάνεια της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων. Ο κ. Ρέσλερ θα έρθει στην Αθήνα μετά τις 15 Αυγούστου επικεφαλής κλιμακίου εμπειρογνωμόνων και επιχειρηματιών. Το υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης εκτιμά ότι τα επόμενα πέντε χρόνια μπορούν να πραγματοποιηθούν επενδύσεις συνολικού ύψους 40 - 50 δισ. ευρώ.

Φημολόγιο


Ενδιαφέρον για την απόκτηση μεριδίου της ΔΕΗ φέρεται να έχει εκδηλώσει η γερμανική RWE, στα πλαίσια της διαδικασίας αποκρατικοποίησης που προωθεί η ελληνική κυβέρνηση. Με τον τρόπο αυτό, η εταιρεία προστίθεται στον κατάλογο με τους μνηστήρες για το 17% που θα πουλήσει το ελληνικό δημόσιο, στους οποίους περιλαμβάνεται η τσεχικήCEZ και η γαλλική EdF.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες του «Πρώτο Θέμα», ο επικεφαλής της RWE, κ. Γιούργκεν Γκρόμπμαν, σκοπεύει να αποστείλει επιστολή στην κυβέρνηση εντός των επομένων ημερών, προκειμένου να ανακοινώσει τις προθέσεις του ομίλου για την ΔΕΗ.
Παρά το διεθνές ενδιαφέρον όμως, αγκάθι αποτελεί για την κυβέρνηση η χαμηλή αποτίμηση της επιχείρησης αυτή τη στιγμή στο χρηματιστήριο, ενώ η πραγματική της αξία είναι κατά πολύ υψηλότερη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου