Πέμπτη 28 Ιουλίου 2011

«Χοντραίνει» το παιχνίδι στα CDS των ΗΠΑ

Από το ιστολόγιο http://www.isotimia.gr/default.asp?pid=24&ct=2&artid=98485

Σε επίπεδα ρεκόρ αυξήθηκε το κόστος ασφάλισης έναντι μιας αμερικανικής χρεοκοπίας, καθώς οι αγορές ανησυχούν ολοένα και περισσότερο για την αδυναμία της Ουάσιγκτον να αυξήσει το όριο χρέους.

Η αγορά των αμερικανικών CDS έχει παραδοσιακά ελάχιστο συναλλακτικό ενδιαφέρον, αφού μια χρεοκοπία των ΗΠΑ ήταν έως πρότινος αδιανόητη. Όμως, οι συναλλαγές έχουν αυξηθεί καθώς η χώρα κινδυνεύει πια με ένα default.


To CDS ενός έτους σημείωσε σημαντική άνοδο αυτή την εβδομάδα με αποτέλεσμα να διαμορφωθεί χθες στις 90 μονάδες βάσης, ξεπερνώντας το προηγούμενο ρεκόρ που είχε σημειωθεί το Μάρτιο του 2009.

Για πρώτη φορά, μάλιστα, τα CDS ενός έτους διαπραγματεύονται σε επίπεδα υψηλότερα από εκείνα των 5 χρόνων (που κυμαίνονται στις 65 μονάδες βάσης), μαρτυρώντας τις ανησυχίες της αγοράς για μια άμεση χρεοκοπία.

Έχοντας αυξηθεί στα 4,9 δισ. δολάρια, το μέγεθος της αμερικανικής αγοράς CDS είναι πλέον μεγαλύτερο από εκείνη της ελληνικής, που διαμορφώνεται στα 4,6 δισ. δολάρια.

Στην περίπτωση που το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών δεν καταφέρει να αποπληρώσει έστω κάποια από τα ομόλογά του (κάτι που αναμένεται να συμβεί εάν οι ΗΠΑ δεν ανεβάσουν το όριο χρέους έως τις 2 Αυγούστου, ώστε η κυβέρνηση να μπορέσει να συνεχίσει να δανείζεται από τις αγορές για να καλύπτει τις χρηματοδοτικές της ανάγκες), θα σημειωθεί πιστωτικό επεισόδιο.

Αρχικά η αρμόδια αρχή ISDA δίνει μία περίοδο χάριτος τριών ημερών, όμως εάν η πληρωμή δεν έχει γίνει σε αυτό το διάστημα, τότε ενεργοποιείται η πληρωμή των CDS.

Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, όσοι έχουν αγοράσει CDS καλούνται να παραδώσουν σε εκείνους που τα εξέδωσαν το αμερικανικό κρατικό ομόλογο λήξης Φεβρουαρίου 2039 (το οποίο διαπραγματεύεται αυτή τη στιγμή κάτω από τα 88 δολάρια), για να πάρουν πίσω 100 δολάρια.

Πρακτικά, στα τρέχοντα επίπεδα τιμών, για θέσεις 10 εκατ. δολαρίων στα CDS, ο επενδυτής κερδίζει πάνω από 1 εκατ. δολάρια. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου