Πέμπτη 28 Ιουλίου 2011

Οι φόβοι χρεοκοπίας των ΗΠΑ λυγίζουν την Wall-πτώση 199 μονάδων για Dow

Από το ιστολόγιο http://www.capital.gr/Wall.asp?id=1249209

  Dow12.302,55-198,75 -1,59%  
  Nasdaq2.764,79-75,17 -2,65%  
Η Wall Street χθες

Η Wall Street "ξεσπά" με μεγάλες απώλειες για το πολιτικό αδιέξοδο στο οποίο έχουν περιέλθει τις τελευταίες ημέρες οι διαπραγματεύσεις για την αύξηση του ανώτατου ορίου του χρέους των ΗΠΑ προτού λήξει η προθεσμία της 2ας Αυγούστου που θα οδηγήσει το αμερικανικό δημόσιο σε στάση πληρωμών.


Στο ήδη βεβαρημένο κλίμα ήρθε να προστεθεί η τελευταία έκθεση της Fed (Beige Book) για την πορεία της αμερικανικής οικονομίας που κατέδειξε επιβράδυνση της οικονομικής δραστηριότητας στις περισσότερες περιοχές. Τα απογοητευτικά μάκρο υπενθύμισαν με τη σειρά τους πως ο ρυθμός της παγκόσμιας οικονομικής ανάπτυξης παραμένει αργός.


Δείκτες – Στατιστικά

Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones υποχώρησε κατά 198,75 μονάδες (-1,59%) κλείνοντας στις 12.302,50 μονάδες. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη πτώση από την 1η Ιουνίου.



Ο δείκτης Nasdaq κατέγραψε πτώση 75,17 μονάδων (-2,65%) και έκλεισε στις 2.764,70 μονάδες. O S&P 500 σημείωσε πτώση 27,05 μονάδων (-2,03%) κλείνοντας στις 1.304,80 μονάδες.



Από τις 30 μετοχές που απαρτίζουν το δείκτη Dow Jones μόλις 2 έκλεισαν με θετικό πρόσημο και 28 με αρνητικό. Τα μεγαλύτερα ποσοστιαία κέρδη κατέγραψε η Boeing κλείνοντας στα 70,63 δολάρια με άνοδο 0,47 δολ. ή σε ποσοστό 0,67%. Ακολούθησε η AT & T με κέρδη 0,07% και κλείσιμο στα 29,96 δολάρια.


Στον αντίποδα, οι τρεις μετοχές με τη χειρότερη επίδοση σήμερα ήταν η Cisco (-3,68%), η Caterpillar (-3,67%) και η Alcoa (-3,55%). Οι πρωταγωνιστές της ημέρας.


Στο μεταξύ, στα ADRs ελληνικών εταιρειών στη Wall Street, η Εθνική Τράπεζα ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση υποχωρώντας κατά 0,06 δολάρια ή σε ποσοστό 4,35% και έκλεισε στα 1,32 δολάρια.


"Οι διαπραγματεύσεις στην Ουάσινγκτον δημιουργούν ολοένα μεγαλύτερη αβεβαιότητα και όσο παρατείνονται, τόσο θα διογκώνεται η ανησυχία στην αγορά οδηγώντας σε μεγαλύτερη μεταβλητότητα", σχολιάζει ο επικεφαλής στρατηγικός αναλυτής της Janney Montgomery Scott.


Τα... νεύρα της Wall Street "τεντώνονται" καθώς ούτε σήμερα φάνηκε φως στο τούνελ των διαπραγματεύσεων για την αύξηση του ανώτατου ορίου του χρέους των ΗΠΑ, με την ψήφιση του σχεδίου του εκπροσώπου της Βουλής των Αντιπροσώπων John Boehner για την αύξηση του ορίου και τη μείωση του ελλείμματος να αναβάλλεται για τουλάχιστον μια ημέρα.


Η Βουλή, όπως μετέδωσαν ξένα πρακτορεία ειδήσεων, αναβάλλει τη ψηφοφορία μέχρι την Πέμπτη, ώστε, έως τότε να ξαναγραφεί το σχέδιο αύξησης του ανώτατου ορίου του χρέους.


Νωρίτερα, ο Λευκός Οίκος είχε διαρρεύσει ότι το επιτελείο του Μπαράκ Ομπάμα θα του προτείνει να μπλοκάρει την πρόταση των Ρεπουμπλικανών για το χρέος και το δανεισμό, που καταρτίστηκε υπό τον Τζον Μπόνερ, σε περίπτωση που το σχέδιο περάσει από το Κογκρέσο.


Στο μεταξύ, η Fed εξέδωσε την τελευταία της έκθεση για την πορεία της αμερικανικής οικονομίας στην οποία αναφέρει πως ο ρυθμός οικονομικής ανάκαμψης επιβραδύνθηκε στις περισσότερες περιοχές των ΗΠΑ τον Ιούνιο έως και τις αρχές Ιουλίου. Η εικόνα του αμερικανικού χρηματιστηρίου επιδεινώθηκε μετά τη δημοσιοποίηση της έκθεσης, που ενίσχυσε την αβεβαιότητα για την ανάκαμψη.


Στα μάκρο της ημέρας, οι παραγγελίες για διαρκή αγαθά υποχώρησαν κατά 2,1% στο εποχικά προσαρμοσμένο μέγεθος των 191,98 δισ. δολ. όπως ανακοίνωσε το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου ενώ οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires έκαναν λόγο για άνοδο κατά 0,4%. Εξαιρουμένου του κλάδου των μεταφορών οι παραγγελίες αυξήθηκαν 0,1%, ενώ εξαιρουμένου του αμυντικού κλάδου υποχώρησαν 1,8%.
 «Τα απογοητευτικά στοιχεία έρχονται να υπενθυμίσουν το πρόβλημα της αργής παγκόσμιας οικονομικής ανάκαμψης που είχε ξεχαστεί από κάποιους που επικεντρώθηκαν στη δημοσιονομική κρίση της Ευρώπης και των ΗΠΑ», σχολιάζει στρατηγικός αναλυτής της Miller Tabak.


Στα υπόλοιπα μάκρο, οριακή πτώση σημείωσε τον Ιούνιο η δραστηριότητα του μεταποιητικού τομέα στις μεσοδυτικές πολιτείες των ΗΠΑ όπως έδειξαν τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Federal Reserve Bank of Chicago. Ο μεταποιητικός δείκτης της τράπεζας υποχώρησε 0,1% στο εποχιακά προσαρμοσμένο μέγεθος των 84,0 μονάδων τον Ιούνιο.


Στο μέτωπο των επιχειρήσεων, συνεχίστηκε το μπαράζ ανακοινώσεων αποτελεσμάτων τριμήνου με την Amazon να καταγράφει χαμηλότερα, σε σχέση με πέρυσι, κέρδη, που ωστόσο ξεπέρασαν με ευκολία τις εκτιμήσεις των αναλυτών. Για το τρίμηνο που ολοκληρώθηκε στις 30 Ιουνίου  ο κολοσσός των ηλεκτρονικών πωλήσεων ανακοίνωσε κέρδη 191 εκατ. δολ. ή 41 cents ανά μετοχή από 207 εκατ. δολ. ή 45 cents ανά μετοχή το αντίστοιχο περυσινό διάστημα. Τα έσοδα σημείωσαν άλμα 51% και ανήλθαν σε 9,91 δισ. δολ. από 6,57 δισ. δολ. ένα χρόνο νωρίτερα. Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση της Thomson Reuters τοποθετούσαν τα κέρδη της εταιρείας στα 35 cents ανά μετοχή με έσοδα ύψους 9,38 δισ. δολ.


Αύξηση κερδών και εσόδων σημείωσε το δεύτερο τρίμηνο η Dow Chemical. Ειδικότερα, τα κέρδη της εταιρείας αυξήθηκαν στα 1,07 δισ. δολ., ή 84 σεντς ανά μετοχή, από 659 εκατ. δολ., ή 50 σεντς ανά μετοχή, ενώ σε προσαρμοσμένη βάση σημείωσαν άνοδο στα 85 σεντς ανά μετοχή από 54 σεντς. Αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση της FactSet Research τοποθετούσαν τα κέρδη της εταιρείας στα 79 σεντς ανά μετοχή. Τέλος, τα έσοδα της εταιρείας ενισχύθηκαν σε ποσοστό 18% φτάνοντας τα 16,05 δισ. δολ.


Υψηλότερα κινήθηκαν τα κέρδη της Aetna στο β΄ τρίμηνο, και διαμορφώθηκαν σε 536,7 εκατ. δολάρια ή 1,39 δολάρια ανά μετοχή, από τα 491 εκατ. δολάρια ή 1,14 δολάρια ανά μετοχή. Η εταιρεία ανακοίνωσε ότι τα λειτουργικά κέρδη αυξήθηκαν 16% στα 522,8 εκατ. δολάρια ή 1,35 δολάρια ανά μετοχή.


Αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση της FactSet Research είχαν προβλέψει 1,07 δολάρια ανά μετοχή. Τα συνολικά έσοδα υποχώρησαν στα 8,34 δισ. δολάρια από τα 8,55 δισ. δολάρια πριν από ένα χρόνο.


Αύξηση 20% στα κέρδη και 6% στα έσοδα εμφάνισε το δεύτερο τρίμηνο η Boeing Co. Ειδικότερα, τα κέρδη της εταιρείας αυξήθηκαν στα 941 εκατ. δολ., ή 1,25 δολ. ανά μετοχή, από 787 εκατ. δολ., ή 1,06 δολ. ανά μετοχή, ενώ τα έσοδα σημείωσαν άνοδο στα 16,54 δισ. δολ. από 15,57 δισ. δολ. Αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση της FactSet Research ανέμεναν κέρδη ανά μετοχή 98 σεντς και έσοδα 16,47 δισ. δολ.



Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου