Πέμπτη 28 Ιουλίου 2011

Νέο «σοκ» για την Γαλλία μετά τις εκτιμήσεις του ΔΝΤ για το έλλειμμα

Από το ιστολόγιο http://www.nooz.gr/
   Η πεποίθηση της γαλλικής κυβέρνησης ότι το 2013 θα περιορίσει το έλλειμμά της στο 3% του ΑΕΠ, κλονίστηκε σημαντικά από την έκθεση του ΔΝΤ για τη χώρα, αλλά και τα στοιχεία για την --αναπάντεχη-- αύξηση της ανεργίας, που δόθηκαν στη δημοσιότητα

    «Ψυχρολουσία» τιτλοφορεί το ρεπορτάζ της για το θέμα η οικονομική Λεζ Εκό, με αναφορά στην «αύξηση-έκπληξη της ανεργίας τον Ιούνιο», που μεταφράζεται σε 33.600 άτομα που τέθηκαν εκτός αγοράς εργασίας και αναζητούν απασχόληση.

    Πρόκειται για τη σημαντικότερη αύξηση της ανεργίας από το 2009, η οποία αναιρεί την ελπιδοφόρα μείωση που είχε παρατηρηθεί τον Ιανουάριο.

    «Απογοήτευση, ύστερα από μια αρχή του έτους πολλά υποσχόμενη», γράφει η συντηρητική Φιγκαρό, προσθέτοντας ότι η Γαλλία «αντέδρασε μεν καλά στην κρίση, δυσκολεύεται όμως να επωφεληθεί από την ανάκαμψη».


    Η εφημερίδα δημοσιεύει έναν συγκριτικό πίνακα όλων των χωρών-μελών της Ένωσης, επισημαίνοντας την «άνιση βελτίωση των θέσεων εργασίας ».

    Στον πίνακα αυτό, όπου ο μέσος όρος ανεργίας στην ΕΕ είναι 9,3% (με τάση μειωτική) και με «καλύτερη μαθήτρια» τη Γερμανία (6%), η Ελλάδα ευρίσκεται στο άλλο άκρο με 15% και τάση ανοδική.

    Η Γαλλία κινείται στο μέσο όρο με 9,5% και τάση μειωτική, πράγμα που κάνει το συντάκτη να χρησιμοποιεί μια γαλλική θυμοσοφική ρήση:

    «Όταν με κοιτάζω απογοητεύομαι, όταν όμως με συγκρίνω παρηγορούμαι».

    Η αύξηση της ανεργίας συνδυάζεται με τις νέες πιέσεις προς τη Γαλλία που ήλθαν να προστεθούν με την έκθεση του ΔΝΤ, που ζητά μια νέα επιπλέον προσπάθεια της τάξεως των 16 δισ. ευρώ.

    Διαφορετικά, το έλλειμμα της χώρας δεν θα μπορέσει να φθάσει το 3% το 2013 που προβλέπει, αλλά το 2014.

    «Εάν το υπουργείο Οικονομίας» εξηγεί η οικονομική εφημερίδα Λα Τριμπίν, «θέλει οπωσδήποτε να τηρήσει τις δεσμεύσεις του απέναντι στις Βρυξέλλες, θα πρέπει να πάρει νέα ριζικότερα μέτρα», όπως νέους περιορισμούς στα φορολογικά παραθυράκια με τις φοροαπαλλαγές σε διάφορες συντεχνίες.

    Μέτρα που είναι δύσκολο να ληφθούν σε προεκλογική περίοδο, όπως άλλωστε αποδείχθηκε με χθεσινή διαβεβαίωση του Σαρκοζί στους εστιάτορες ότι το μειωμένο ΦΠΑ του 5,5% που έχει επιτύχει η Γαλλία να εφαρμόζεται στον τομέα, θα διατηρηθεί, πράγμα του χαρακτηρίσθηκε από τον τύπο ως «προεκλογικό δώρο».

    Παρ’ όλ’ αυτά, οι νέες υποδείξεις του ΔΝΤ έρχονται να βοηθήσουν τον Νικολά Σαρκοζί στη νέα του προσπάθειά για την αναθεώρηση του Συντάγματος και την ένταξη σε αυτό του λεγόμενου «χρυσού κανόνα» για τον περιορισμό των ελλειμμάτων.

    «Το ΔΝΤ κάνει αναφορά στο χρυσό κανόνα», γράφει η Τριμπίν, «κι επιμένει να εγγραφεί στο Σύνταγμα η εξασφάλιση ισορροπίας στον προϋπολογισμό».

    Με δεδομένο ότι η αριστερά αντιδρά κάθετα στο θέμα, «η διαμάχη αυτή μπαίνει πλέον στο επίκεντρο της πολιτικής ζωής στη Γαλλία», καταλήγει η εφημερίδα.

   ΑΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου